15 Αυγ 2016

Νικητής στο έπος ο Μάρεϊ!

 

Κώστας Αϊτάκης
Ίσως στο καλύτερο παιχνίδι ever σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων, ο Άντι Μάρεϊ κέρδισε για δεύτερη φορά στην καριέρα του χρυσό μετάλλιο, κερδίζοντας πολύ δύσκολα τον συγκινητικό Χουάν Μάρτιν Ντελ Πότρο στον μεγάλο τελικό της Κυριακής.!

 Τι ματς είδαμε…

Σε έναν απίστευτο πραγματικά τελικό, μια μάχη 4 ωρών μέχρις εσχάτων, ο Βρετανός ‘Αντι Μάρεϊ επικράτησε πάρα πολύ δύσκολα του συγκινητικού Χουάν Μαρτίν Ντελ Πότρο με 3-1 σετ, 7-5, 4-6, 6-2, 7-5, και έγινε πλέον, χωρίς υπερβολή, θρύλος του αθλήματος, καταφέρνοντας κάτι που δεν έχει καταφέρει κανείς στο παρελθόν. Να κερδίσει δηλαδή 2 συνεχόμενα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στα μονά.

Ο Ντελ Πότρο, ο τεράστιος γίγαντας από το Ταντίλ, έκλεψε τις καρδιές όλων, ήταν για ακόμα μια φορά συγκινητικός, αλλά θα αρκεστεί στο δεύτερό του Ολυμπιακό μετάλλιο, αυτή τη φορά ασημένιο, σε ένα τουρνουά που εξελίχθηκε καταπληκτικά για αυτόν.

Σε έναν αγώνα που είδαμε τα πάντα με απίστευτες επιθέσεις από τον Ντελ Πότρο, τρομερές άμυνες από τον Μάρεϊ, σκάκι στην τακτική με αλλαγές στρατηγικής από τους 2 παίκτες που χρησιμοποίησαν όλα τα χτυπήματα του ρεπερτορίου τους, είναι δύσκολο να πει κανείς τι έκρινε αυτόν τον συγκλονιστικό αγώνα.

Oι καταπληκτικές επιστροφές του Μάρεϊ σε κρίσιμα σημεία, μαζί με την σωματική κούραση του Ντελ Πότρο έπαιξαν τελικά τον κυριότερο ρόλο, σε έναν αγώνα που άξιζαν να κερδίσουν και οι 2 παίκτες με το επίπεδο τένις που παρουσίασαν στο κοινό. Μάστερ της τακτικής πλέον ο Σκωτσέζος, αν και στόχευσε φυσικά το backhand του Αργεντινού, τελικά με όπλο τα slice και τα dropshot, «τρέχοντας» τον Ντέλπο, ξεκλείδωσε τη νίκη και το χρυσό μετάλλιο.

Tο πρώτο σετ ήταν απλά συναρπαστικό… Πολύ καλό τένις και συνεχείς εναλλαγές μομέντουμ το σημάδεψαν με τον Μάρεϊ να είναι αυτός που «χτύπησε» τελευταίος.

Ο Σκωτσέζος μπήκε πολύ δυνατά στο ματς και αφού καθάρισε το πρώτο game στο σερβίς του, πίεσε πάρα πολύ αυτό του Αργεντινού φθάνοντας σε 3 break point, σπάζοντάς το στην τρίτη προσπάθεια με κύριο όπλο τις καταπληκτικές επιστροφές του, όντας και «εκνευριστικά» σταθερός από τη baseline.

Ο Ντέλπο, στα πρώτα λεπτά του ματς, φαινόταν αρκετά κουρασμένος και ανυπόμονος να τελειώσει πόντους, για να μην αφήσει τον Μάρεϊ να μακρύνει σε διάρκεια τα ράλι. Ωστόσο, παρότι έμεινε πίσω με ένα γρήγορο 2-0, με ένα καταπληκτικό game στο σερβίς του Άντι, έσβησε το break και ξαναμπήκε δυνατά στη διεκδίκηση του σετ.

Ο Μάρεϊ, όμως, ήταν πιο ξεκούραστος, το backhand του πετούσε φωτιές ενώ το forehand άνοιγε ωραία το γήπεδο και το κυριότερο δεν έκανε παρά ελάχιστα αβίαστα λάθη. ‘Ετσι, προηγήθηκε ξανά με 4-1, θέτοντας τις βάσεις για την κατάκτηση του. Ο Ντελ Πότρο, από την άλλη, έκανε αρκετά λάθη και, το κυριότερο, φαινόταν να μην έχει πολλές  δυνάμεις στο ρεζερβουάρ του.

Ωστόσο, δεν τα παράτησε σε καμία περίπτωση. Παίρνοντας 3 σερί games, βελτιώνοντας το σερβίς του, ενώ το forehand του άρχισε να πιάνει δουλειά, έφτασε στο 4-4, μεταφέροντας εκνευρισμό στον Μάρεϊ, που έδειχνε να χάνει το ψυχολογικό προβάδισμα που είχε κτίσει. Μάλιστα, ο Ντέλπο έφτασε στο 0-30 στο σερβίς του Σκωτσέζου, όμως, ο Muzza το πήρε με νύχια και με δόντια, έκανε το 5-4 και ξαναπήρε αρκετή δόση κουράγιου.

Το ματς κύλησε χωρίς απώλειες μέχρι το 6-5 για τον Βρετανό, ο οποίος κάνοντας ένα εξαιρετικό game επιστροφών στο σερβίς του Ντελ Πότρο, έφτασε στο 7-5, στο δεύτερο του σετ πόιντ, βγάζοντας εκπληκτικό πέρασμα με το backhand στην ευθεία, αφού πρώτα είχε βγάλει καταπληκτικές άμυνες, στις ανελέητες επιθέσεις του Αργεντινού.

Ο «Μuzza» είχε το μικρό πλεονέκτημα να σερβίρει πρώτος στο δεύτερο σετ, ωστόσο, όπως και στο ματς με τον Τζόνσον, το πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων, κάνοντας μερικά εύκολα αβίαστα λάθη, δίνοντας νωρίς break στον «Πύργο», που ήταν ό,τι καλύτερο για την εύθραυστη ψυχολογία του σε αυτή τη φάση του αγώνα.

Ο Αργεντινός αύξησε πολύ την απόδοσή του στη συνέχεια, άρχισε να ελέγχει ολοκληρωτικά τα ράλι και να πυροβολεί από παντού τον Μάρεϊ. Ο Βρετανός, αν και συνέχισε να βγάζει καταπληκτικές άμυνες, έμεινε σε ρόλο κομπάρσου στα περισσότερα ράλι, μην μπορώντας να αποφύγει τα τεράστια forehand του Ντέλπο.

Το σκορ έφτασε στο 5-3 υπέρ του Αργεντίνου, ο οποίος έφτασε σε σετ πόιντ στο σερβίς του Μάρεϊ, χάνοντάς το σε έναν εντυπωσιακό πόντο στο φιλέ, και παράλληλα μια μεγάλη ευκαιρία να κλείσει το σετ. Τελικά, έγινε το 5-4 και ο Πύργος σέρβιρε, με αρκετή πίεση για το σετ.

Εκεί, αν και χρειάστηκε να σώσει τρία break point του Σκωτσέζου, τα οποία θα κατέστρεφαν την ψυχολογία του, αν υλοποιούνταν, πήρε με πολύ επιθετικό τένις και με κεραυνούς από τη βασική γραμμή το πολυπόθητο δεύτερο σετ με 6-4, προκαλώντας πραγματικό πανδαιμόνιο στις εξέδρες, των οποίων την εύνοια είχε κερδίσει πλέον ολοκληρωτικά. 1-1 σετ και το ματς ξανάρχιζε από την αρχή.

Όλα ξεκίνησαν από μηδενική βάση με το ματς να πηγαίνει στο 3-2 υπέρ του Μάρεϊ σε ένα απόλυτα ισορροπημένο τρίτο σετ. Εκεί, ο Σκωτσέζος παίζοντας έναν εξωπραγματικό πόντο, κέρδισε ευκαιρία για break μετά από πολύ ώρα στο σερβίς του Αργεντινού με ένα απίστευτο forehand passing shot.

Ένα πολύ άστοχο forehand του Ντέλπο, έδωσε τελικά το σπάσιμο σερβίς στον αντίπαλό του, ο οποίος το πανηγύρισε έξαλλα αποκτώντας προβάδισμα στο ματς μετά από αρκετή ώρα. Εν συνεχεία, δεν λάθεψε στο δικό του service game παίζοντας με πολύ ανανεωμένη διάθεση, με τον Αργεντινό να δείχνει όπως και στο πρώτο σετ αρκετά κουρασμένος και άδειος από ιδέες.

Δεν κατάφερε τελικά να ισορροπήσει την κατάσταση, όπως έκανε προς στιγμήν στο πρώτο σετ, και με σωρεία αβίαστων λαθών, υπέστη νέο break, για να χάσει το σετ με 6-2, και να ανησυχήσει αρκετά τους χιλιάδες υποστηρικτές του. Η κραυγή του Μάρεϊ μαζί με τη σφιγμένη γροθιά του δεν ήταν και τα καλύτερα νέα για τον υψηλόσωμο τενίστα από το Ταντίλ.

Το καλύτερο και πιο θεότρελο σετ του τουρνουά, έμελε να είναι το τελευταίο των Ολυμπιακών Αγώνων… Σε ένα σετ, πραγματική διαφήμιση για το τένις, όλα εξελίχθηκαν σαν ταινία-θρίλερ με απίστευτη εξέλιξη, αντάξια δύο πολύ σπουδαίων τενιστών.

Ο Μάρεϊ, ο οποίος είχε και πάλι αυτοκαταστροφικές τάσεις, έκανε κάκιστο πρώτο game, και υπέστη break με το καλημέρα, όπως ακριβώς συνέβη και στο δεύτερο σετ. Η συνέχεια ήταν εντελώς αλλοπρόσαλλη και συναρπαστική! Όποιος σέρβιρε, βρισκόταν σε μειονεκτική θέση, τόσο λόγο του χαμηλού ποσοστού στα πρώτα σερβίς και των δύο παικτών, όσο και της ψυχικής δύναμης και των δύο αντιπάλων που δεν έλεγαν να τα παρατήσουν με τίποτα.

Το ματς πήγε στο 2-2 χωρίς κανείς από τους δύο να μπορεί να το κρατά. Πρώτος, το έπραξε ο Μάρεϊ για το 3-2, ένα hold που θα μπορούσε να είναι καθοριστικό με το πολύ δύσκολο έργο που είχαν οι δύο αντίπαλοι να το υπερασπιστούν σε κάθε απόπειρα.

Τελικά, το προβάδισμα του Σκωτσέζου αποδείχθηκε πολύ προσωρινό, με τον Ντέλπο, παρότι φαινόταν ακόμα περισσότερο εξουθενωμένος, να παίρνει δύναμη από το συγκινητικό, αν και πολύ θορυβώδες κοινό του, και να γυρνάει το ματς μπούμεραγκ με 5-3, εκμεταλλευόμενος την αδυναμία του Μάρεϊ να κερδίσει εύκολους πόντους όταν σέρβιρε.

Ο Βρετανός, όμως, δεν παράτησε τόσο εύκολα το σετ. Παρότι, βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, ανάγκασε τον Ντελ Πότρο να σερβίρει για το σετ και εκεί έβαλε το beast mode στην άμυνα.

Με απίστευτο τρέξιμο και έξυπνο τακτικά παιχνίδι επέστρεφε ότι μπάλα μπορούσε στον Αργεντινό, ο οποίος αν και έκανε τρομερές επιθέσεις, έβλεπε την μπάλα να γυρνάει με κάποιο τρόπο πίσω. Επίσης, ο Μάρεϊ άρχισε να τον τρέχει με dropshot, μια επιλογή που αποδείχθηκε σοφή σε πλείστες περιπτώσεις.

Τελικά, έκανε ένα ασύλληπτο κρίσιμο break για το 5-5, όμως στο σερβίς του και πάλι παραλίγο να τα γκρεμίσει όλα. Βρέθηκε πίσω με 15-40, σε ένα game όπου μια λάθος απόφαση του κριτή γραμμής στέρησε από τον Ντέλπο την ευκαιρία για το 0-40 σε έναν πόντο τον οποίο ήλεγχε σε μεγάλο βαθμό.

Τελικά, με ψυχραιμία «Μάρεϊ», ο Σκωτσέζος κράτησε ένα game μισό ματς… Ο Ντελ Πότρο, πλέον, σέρβιρε, με πάρα πολύ μεγάλη πίεση, για να μείνει στο τουρνουά. Μπαρουτοκαπνισμένος σε κρίσιμες στιγμές, το μυαλό δεν ήταν αυτό που πρόδωσε τον γίγαντα Αργεντινό, αλλά οι σωματικές του δυνάμεις. Έπειτα από υπερπροσπάθεια μιας ολόκληρης εβδομάδας να βαραίνει τα πόδια του, και παρότι έσωσε 2 match point, παρέδωσε πνεύμα στο τρίτο, κάνοντας ένα «βαρύ» slice στο φιλέ, δείγμα τεράστιας και καταλυτικής για το αποτέλεσμα, κούρασης.

Ο Βρετανός, κέρδισε τον Ντέλπο και το εχθρικό κοινό, και ξέσπασε σε κλάματα, με τους δύο να έχουν έναν πολύ θερμό εναγκαλισμό στο φιλέ, φανερά συγκινημένοι.

Και όμως ο αμυντικός, κατά γενική ομολογία, Μάρεϊ, πέτυχε περισσότερους winners από τον Ντελ Πότρο με 46 κόντρα σε 39, δείγμα των στοχευμένων και αποτελεσματικών επιθέσεων που πραγματοποιούσε εκεί που έπρεπε. Χωρίς να κυριαρχήσει από τη βασική γραμμή, έτρεξε πολύ τον Ντέλπο, ανοίγοντας το γήπεδο και ελευθερώνοντας γωνίες. Winners μυαλού και όχι δύναμης… Μάλιστα, κέρδισε έναν αγώνα στον οποίο δεν εκμεταλλεύτηκε σχεδόν καθόλου τον παράγοντα σερβίς, σερβίροντας με ποσοστό μόλις 51% στα πρώτα, ενώ κέρδισε λιγότερους από τους μισούς πόντους στα δεύτερά του.

Ο Αργεντινός όμως είχε ποσοστό μόλις 35% στη συγκεκριμένη κατηγορία. Σε έναν αγώνα γεμάτο από breaks, τα 9 του νικητή κόντρα στα 6 του ηττημένου, ήταν επίσης καθοριστικά.

Μετά από ένα εκπληκτικό Ολυμπιακό τουρνουά, που μας χάρισε σπουδαίες στιγμές τένις, όπως και τρομερές ιστορίες αλλά και επικά στιγμιότυπα που θα μείνουν στο χρόνο, σαν επίλογο κρατάμε το τεράστιο κατόρθωμα του Άντι Μάρεϊ, που έγινε «χρυσός» για δεύτερη φορά και αήττητος μετά τον τελικό του Ρολάν Γκαρός(!), τις τεράστιες επιστροφές των Ντελ Πότρο και Ναδάλ στο προσκήνιο, μετά από τους τραυματισμούς τους, αλλά και την τεράστια επιτυχία του Κέι  Νισικόρι να χαρίσει το χάλκινο μετάλλιο στην Ιαπωνία, επιστέγασμα της μεγάλης προόδου που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια.

Τα δάκρυα και η ψυχολογική φόρτιση τόσο του νικητή όσο και του ηττημένου στον τελικό της Κυριακής τα λένε όλα για το τι συναισθήματα μπορούν να γεννήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που δεν συγκρίνονται με άλλα τουρνουά…

Ραντεβού το 2020 στο Τόκιο!