17 Απρ 2016

Rafael Nadal: Ξανά στον θρόνο του !!!


O κορυφαίος τενίστας όλων των εποχών στο χώμα, είναι και πάλι στο θρόνο του στο Monte-Carlo! 
O Rafael Nadal "λύγισε" τον Gael Monfils στο 3ο σετ ενός σπουδαίου τελικού, για να επιστρέψει στους μεγάλους τίτλους μετά από 2 χρόνια και να φτάσει τα 28 Masters στην καριέρα του!
 
  Ο Rafael Nadal και ο Gael Monfils έφτασαν στα όριά τους, μας προσέφεραν έναν σπουδαίο τελικό και έναν από τους καλύτερους αγώνες της φετινής σεζόν, μέχρι ο "Βασιλιάς" των χωμάτινων επιφανειών να "λυγίσει" τον αξιόμαχο Γάλλο στο 3ο σετ και να πάρει την τεράστια νίκη, με 7-5, 5-7, 6-0.

Ο Nadal επέστρεψε στον "θρόνο" του στο Monte-Carlo μετά από 4 χρόνια και κατέκτησε τον 9ο τίτλο του στο Πριγκιπάτο του Μονακό και στην ιστορική διοργάνωση, της οποίας είναι ο πιο πετυχημένος τενίστας όλων των εποχών.

Κέρδισε, επίσης, τον 28ο τίτλο του σε Masters διοργάνωση, ισοφαρίζοντας το κορυφαίο ρεκόρ στην ιστορία της Open era, αυτό του Novak Djokovic, που πριν μερικές εβδομάδες είχε προσπεράσει τον Ισπανό στο Μαϊάμι.

Ο Rafa επέστρεψε στους μεγάλους τίτλους μετά από σχεδόν δύο χρόνια, αφού δεν είχε κερδίσει κανένα Masters ή σημαντικότερο τίτλο από τη χωμάτινη σεζόν του 2014, όταν είχε κατακτήσει το Madrid Masters και το Roland Garros.

Αυτός ήταν ο 100ός τελικός στην καριέρα του και με τη νίκη του βελτίωσε το ρεκόρ του ως φιναλίστ στο 68-32. Έχει 68 τίτλους καριέρας και είναι στην 6η θέση στην ιστορία της Open era, κυνηγώντας προς το παρόν το 5ο καλύτερο ρεκόρ, του Rod Laver, με 74 τίτλους. Στην συγκεκριμένη λίστα ηγούνται οι Jimmy Connors (109), Ivan Lendl (94), Roger Federer (88) και John McEnroe (77).

Αυτός ήταν, επίσης, ο 47ος τίτλος του σε χωμάτινο τουρνουά. Είναι ο πιο πετυχημένος τενίστας στις κόκκινες επιφάνειες στην ιστορία του τένις και το μόνο μεγάλο ρεκόρ που δεν έχει ξεπεράσει ακόμα, είναι οι 49 τίτλοι του Guillermo Vilas σε αυτές. Απ' ότι φαίνεται, είναι θέμα χρόνου να το "σπάσει" κι αυτό.

Η ροή του αγώνα:

O Nadal χρειάστηκε να σώσει το πρώτο break point του τελικού, για να κάνει εκείνος το πρώτο break του αγώνα και να προηγηθεί με 3-1. Ακολούθησε ένα κακό service game για τον Ισπανό, που κόντρα στη ροή του ματς υπέστη το break back, με τον Monfils να μειώνει σε 3-2.

Αν και ισοφάρισε, και ο Monfils είχε ένα κακό service game στη συνέχεια, που επέτρεψε στον Nadal να κάνει νέο break, αυτή τη φορά σε πιο κρίσιμο σημείο. Ούτε αυτός πάντως στάθηκε αρκετό στον Rafa, που προηγήθηκε μέχρι και με 5-3, έχασε 3 set points στο 10ο game, είδε όμως τον αντίπαλό του να τον ισοφαρίζει για άλλη μια φορά και να κάνει το 5-5.

Αφού κράτησε ένα πολύ κρίσιμο service game του στο 11ο game, o Nadal έκανε τελικά το break που του έδωσε το σετ για το 7-5, στο 5ο του set point συνολικά και με το 4ο διπλό λάθος του Monfils. Το "μαραθώνιο" 1ο σετ χρειάστηκε 1 ώρα και 14 λεπτά για να ολοκληρωθεί!

Εξίσου αμφίρροπο ήταν και το 2ο σετ, στο οποίο ο Monfils κατάφερε να προηγηθεί πρώτος με break και σώζοντας τρία διαδοχικά break points, διατήρησε το προβάδισμά του κάνοντας το 3-1. Έχασε μάλιστα μια ευκαιρία για να φτάσει στο διπλό break και να αποκτήσει ένα προβάδισμα ασφαλείας, με τον Nadal να καταφέρνει να γυρίσει ένα πολύ δύσκολο game και να μειώνει σε 3-2.

Αφού έχασε τη σπουδαία αυτή ευκαιρία, ο Monfils ήταν αναμενόμενο να πληρώσει το τίμημα. Ο Nadal έκανε το break back και ισοφάρισε σε 3-3. Ακολούθησαν δύο ακόμη break, με τον Γάλλο να ανακτά προσωρινά το προβάδισμά του και τον Ισπανό να ισοφαρίζει ξανά, σε 4-4.

Στη συνέχεια ο κάτοχος 14 Grand Slam τίτλων κράτησε ένα πολύ κρίσιμο service game του, για να προηγηθεί με 5-4 και να αναγκάσει τον Monfils να σερβίρει για να παραμείνει στον τελικό. Ο Γάλλος όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά εξασφάλισε και ένα σημαντικό προβάδισμα, πριν οι δυο τους αλλάξουν πλευρές.

Σε ένα από τα πολλά επεισοδιακά games της αναμέτρησης, ο "La Monf" έχασε τρία break points, αλλά δημιούργησε και 4η ευκαιρία, για να κάνει τελικά το break και να προηγηθεί με 6-5. Αργότερα σέρβιρε επιτυχημένα για το δεύτερο σετ, το οποίο επίσης ξεπέρασε τη μια ώρα σε διάρκεια!

Εντελώς διαφορετικό ήταν το 3ο σετ, αφού ο Nadal ήταν σε θέση να διατηρήσει το ίδιο υψηλό επίπεδο στο παιχνίδι του και να παίξει φανταστικό τένις, τη στιγμή που ο Monfils έμοιαζε να είναι πιο κουρασμένος και να μην έχει άλλα αποθέματα ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, ο Rafa φάνηκε να είναι πολύ δυνατός και πνευματικά. Απάντησε στο χαμένο σετ με ένα γρήγορο break και με δύο κρίσιμα κρατήματα σερβίς προηγήθηκε με 3-0 στο πρώτο διάλειμμα του σετ. Αργότερα έκανε και δεύτερο break, για να "μηδενίσει" τις ελπίδες του Monfils και τελικά να τελειώσει το 3ο σετ με bagel, έπειτα από 2 ώρες και 46 λεπτά αγώνα.