14 Μαρ 2016

Κατώτατη εθνική σύνταξη από 180 ευρώ και μείωση του αφορολόγητου

    
Ψυχρολουσία για την κυβέρνηση αποτέλεσε η στάση του κουαρτέτου στο Χίλτον, την ώρα που η ΛΑ.Ε με τα μέλη και τα στελέχη της διαδήλωνε έξω από την πόρτα του ξενοδοχείου.  
Οι υπαλληλίσκοι του ''Κουαρτέτου'' ξήλωναν μία–μία τις μεταρρυθμίσεις Κατρούγκαλου–Τσακαλώτου και πρότειναν
 
 κατώτατη σύνταξη, πολύ κάτω και από τα επίπεδα Βουλγαρίας, η οποία για 15 χρόνια ασφάλισης θα ξεκινάει από 180 ευρώ, όπως πρότειναν μεγάλες περικοπές ακόμα και στις κύριες συντάξεις, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές και δραστική μείωση του αφορολόγητου ορίου των 9.545 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Η κυβέρνηση Τσίπρα, όμηρη των πιστωτών και της ''αξιολόγησης'' τους, μοιάζει πολύ αδύναμη για να αντισταθεί ακόμα και στις πιο εξωφρενικές απαιτήσεις των πιστωτών. 
Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται, ότι τα μνημόνια μόνο ακυρώνονται και δεν διορθώνονται. 

Ένα νέο μεγάλο κίνημα είναι αυτό που χρειάζεται τούτες τις ώρες, το οποίο θα απαιτήσει να φύγει το κουαρτέτο από την Ελλάδα και να τελειώνουμε με τη νεοαποικιοκρατία, όπως θα απαιτήσει να φύγει κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή η κυβέρνηση των μνημονιακών υπαλλήλων και όλο το μνημονιακό πολιτικό τόξο.
 

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ

 


Σε εθνική σύνταξη που θα αρχίζει ακόμα και από τα 180 ευρώ, δηλαδή… φιλοδώρημα της τάξης των 6 ευρώ την ημέρα, επιμένουν οι δανειστές με το «καλημέρα» της διαπραγμάτευσης. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αγορά» της Παρασκευής (11/3), οι δανειστές εμφανίζονται να κατεβάζουν τον πήχη της εθνικής σύνταξης στα 320 ευρώ από τα 384 ευρώ τον μήνα, που είναι η κυβερνητική πρόταση. Ζητούν να δίδεται αυτή σε όσους έχουν από 20 έτη ασφάλισης και άνω και έχουν συμπληρώσει τα 67 έτη ηλικίας, ενώ θέτουν και ζήτημα αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή της. 

Από τα 15 έως τα 20 έτη ασφάλισης θα δίδεται ένα κλιμακωτό ποσό που συζητείται να ξεκινά ακόμα και από τα 180 ευρώ. 

Βασική θέση των δανειστών είναι η πλήρης ανταποδοτικότητα ανάμεσα σε εισφορές και παροχές.   

ΟΙ ''ΘΕΣΜΟΙ'' ΚΟΝΤΑΙΝΟΥΝ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΓΗΤΟ ΟΡΙΟ

Τη μείωση και του αφορολόγητου των 9.545 ευρώ, που ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους, απαίτησαν οι δανειστές από την ελληνική πλευρά, κατά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο και τον αναπλ. ΥΠΟΙΚ Γιώργο Χουλιαράκη, επιβεβαιώνοντας την αποκάλυψη της «Ν» στις 2 Μαρτίου.

Πρόκειται κυριολεκτικά για «βόμβα» στη φορολογική κλίμακα, καθώς τυχόν μείωση του αφορολόγητου ορίου των 9.545 ευρώ θα επιβαρύνει με φόρους εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς-συνταξιούχους, οι οποίοι σήμερα είναι αφορολόγητοι, αλλά και θα αυξήσει τη φορολογική επιβάρυνση για τους έχοντες υψηλότερο εισόδημα.

Το κουαρτέτο προτείνει το συγκεκριμένο μέτρο, υποστηρίζοντας τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης προς τα κάτω, ώστε να συμμετέχουν στα φορολογικά βάρη και οι έχοντες εισοδήματα κάτω από 9.545 ευρώ, που σήμερα εξαιρούνται από το φόρο εισοδήματος και λόγω των μειώσεων των εισοδημάτων είναι η πλειονότητα του φορολογικού σώματος. Θεωρούν, επίσης, ότι η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα έχει άμεση επίπτωση στα δημόσια έσοδα, δεδομένου ότι θα εφαρμοστεί και στην παρακράτηση του φόρου και μάλιστα αναδρομικά από 1-1-2016.


ΟΚΤΩ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΑΥΡΟΥΛΗ*

Ψυχρολουσία προκάλεσε στην κυβέρνηση η στάση των δανειστών, καθώς απαίτησαν το ''ξήλωμα'' της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. 

Το κουαρτέτο λέγοντας έξι ''όχι'' απέρριψε τις δομικές αλλαγές που προτείνει ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο περικοπών και στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται οκτώ βήματα υποχώρησης, προκειμένου να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι διαπραγματεύσεις. Βήματα, που θα οδηγήσουν με βεβαιότητα σε μειώσεις επικουρικών έως 30%, με τον Γ. Κατρούγκαλο να διευκρινίζει, ότι ο πήχης (μετά τις μειώσεις) θα μπει σε μεικτές συντάξιμες αποδοχές 1.300 ευρώ, άθροισμα κύριας και επικουρικής. Δηλαδή, δεν θα μειωθούν συντάξεις κάτω από αυτό το άθροισμα. 

Σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποι των δανειστών κατέστησαν σαφές, ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, ξεκινώντας με την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ το 2016. 

Συγκεκριμένα οι δανειστές διαφωνούν με: 

    1) To ύψος της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης, ζητώντας είτε να εφαρμοστούν εισοδηματικά κριτήρια, είτε να αυξηθούν τα έτη ασφάλισης. Μάλιστα, οι δανειστές ζητούν, να μην παίρνουν ολόκληρη την εθνική σύνταξη όσοι τυγχάνουν βελτιωτικών διατάξεων, όπως οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. 

    2) Την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 μονάδα (1 μονάδα εργοδότες και 0,5 εργαζόμενοι). 

    3) Τη διατήρηση του ύψους των επικουρικών συντάξεων, ζητώντας την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Οι δανειστές, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τους εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας, αναρωτήθηκαν, εάν είναι τελικά τόσο μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση, να κόψει 35 ευρώ από κάθε συνταξιούχο, για να συγκεντρωθούν 420 εκατ. ευρώ ετησίως, διαιρώντας απλών το 1,2 εκατ. ασφαλισμένων στο ΕΤΕΑ με το έλλειμμα του ταμείου. 

    4) Τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων, ζητώντας μεγαλύτερη σύνδεση εισφορών–παροχών. 

    5) Την παροχή βελτιωτικών παρεμβάσεων μόνιμου χαρακτήρα σε αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. 

    6) Την κάλυψη της προσωπικής διαφοράς από το κράτος μετά τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων έως το 2018, επιμένοντας σε άμεσες περικοπές. Μάλιστα, αμφισβήτησαν το εάν είναι εφικτό να επανυπολογιστούν οι συντάξεις, αφού δεν υπάρχει ηλεκτρονική καταγραφή του ασφαλιστικού βίου πριν από το 2010 στα ταμεία, αλλά και το πώς τα ξεπεραστεί ο σκόπελος εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων από το ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο κόστους άνω των 5 δις. Ευρώ. 

ΤΑ ΟΚΤΩ ''ΝΑΙ'' 

Η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να υποχωρήσει σε: 

    1) Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών μόνο κατά 1 μονάδα (0,5 εργοδότες και 0,5 εργαζόμενοι) για την ενίσχυση του ΕΤΕΑ. Στέλεχος του υπουργείου Εργασίας αναφέρει στη Realnews, ότι θα δοθεί μεγάλη μάχη, ώστε οι δανειστές να αποδεχθούν τουλάχιστον την αύξηση των εισφορών. 

    2) Μείωση των επικουρικών συντάξεων, προκειμένου να καλυφθεί ετήσιο έλλειμμα περίπου 250 εκατ, ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται μειώσεις σε 800.000 επικουρικές συντάξεις άνω των 150-170 ευρώ. Από 2% έως 30% ή στοχευμένες παρεμβάσεις ανάλογα με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι σε συγκεκριμένα ταμεία. Από τον επανυπολογισμό των συντάξεων που καταβάλει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης προέκυψε, ότι οι συντάξεις του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ εμφανίζουν απόκλιση περίπου 300 εκατ. ευρώ από τις εισφορές που έχουν καταβάλει κυρίως ασφαλισμένοι του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα (ΔΕΚΟ, τράπεζες) 

    3) Καταβολή της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης και αναλογική μείωση της για κάθε χρόνο που υπολείπεται, με κατώτερο τα 15 έτη ασφάλισης. Δηλαδή, ασφαλισμένος με 15 χρόνια θα λαμβάνει τα 15/20 των 384 ευρώ, 288 ευρώ. 

    4) Διαφοροποίηση των ποσοστών αναπλήρωσης, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών. Στο σχέδιο νόμου ξεκινούν από 0,8% για 15 έτη ασφάλισης και φτάνουν το 2% για 40 χρόνια ασφάλισης, ενώ εξετάζεται να διαμορφωθούν από 0.7% έως 2,2%. 

    5) Μείωση άνω του 20% των εφάπαξ, προκειμένου να εξοικονομηθούν περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ. 

    6) Μείωση άνω του 40% των μερισμάτων που καταβάλλονται από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων σε 284.000 δικαιούχους. 

    7) Επιβολή χαμηλότερου πλαφόν στις υψηλές συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαφόν για μια σύνταξη αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2.000 ευρώ και για περισσότερες από μία στα 2.300. ευρώ. Η εξοικονόμηση, ανάλογα με το πλαφόν που θα επιβληθεί, μπορεί να ξεκινήσει από 115 έως και 250 εκατ. ευρώ. 

    8) Έσχατη υποχώρηση θα είναι η περικοπή των κύριων συντάξεων μέσω του επανυπολογισμού τους, εφόσον η ''προσωπική διαφορά'', που διαπιστωθεί, είναι μεγάλη. Κύκλοι κάνουν λόγο για αποκλίσεις που θα ξεπερνούν τα 300 ευρώ τον μήνα. Στο στόχαστρο θα βρεθούν συνταξιούχοι άνω των 60 ετών από ευγενή ταμεία αλλά και του πρώην ΤΕΒΕ.

 

Πηγή: Realnews του Σαββάτου (12/3)
ΠΗΓΗ: iskra.gr