Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που ο μικρός Ανδρέας Γιαννόπουλος, ο οποίος έδινε «σκληρή» μάχη με τον καρκίνο, οραματίστηκε το «Χαμόγελο του Παιδιού».
Ήταν Δεκέμβριος του 1995, όταν χιλιάδες τηλεθεατές από όλη την Ελλάδα παρακολούθησαν την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Κόκκινη Κάρτα»...
Μία εκπομπή - αναγγελία, με πρωταγωνιστή τον 10χρονο Ανδρέα, ένα παιδί που τους τελευταίους 18 μήνες έδινε τη δική του άνιση μάχη με τη ζωή. Δίπλα του η οικογένεια του και καλεσμένοι της εκπομπής οι αγαπημένοι του καλλιτέχνες.
Ο Ανδρέας δεν βρισκόταν στο studio της εκπομπής για να μιλήσει για το δικό του πρόβλημα, όπως όλοι περίμεναν. Δε μίλησε για το πόσο πονούσε, για το πόσο προσπαθούσε. Βρισκότανε εκεί, για να παρουσιάσει το ημερολόγιο του, την επιθυμία του, το όραμά του. Με λόγια ώριμα και ουσιαστικά, ξάφνιασε την ελληνική κοινωνία, καθώς ο μικρός Ανδρέας ζήτησε την ίδρυση ενός Συλλόγου για τα παιδιά.
Με μια χαρακτηριστική κίνηση, που έμεινε στην ιστορία, ζωγράφισε ένα χαμόγελο στο δικό του πρόσωπο, ζητώντας όλα τα παιδιά του κόσμου να αποκτήσουν το δικαίωμα να χαμογελούν ευτυχισμένα.
Αυτός ο Σύλλογος θα ονομαζόταν «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ωστόσο ο μικρός Ανδρέας λίγες εβδομάδες μετά από την εκπομπή έχασε τη μάχη με τη ζωή, αφήνοντας πίσω του αυτή τη σπουδαία παρακαταθήκη...
Από την έναρξη της δράσης του, το «Χαμόγελο του Παιδιού» έχει στηρίξει πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά και τις οικογένειές τους. Αποστολή του οργανισμού είναι η υλοποίηση αποτελεσματικών και άμεσων δράσεων με στόχο την Προστασία, την Υγεία και την καλή Διαβίωση των παιδιών ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρήσκευμα, πανελλαδικά, 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες την ημέρα και δωρεάν.
Βασικά χαρακτηριστικά:
Είναι ελληνικός Οργανισμός
Ο μόνος Οργανισμός στην Ελλάδα με πανελλαδική δράση, διαθέσιμος 24/7
Ο μόνος Οργανισμός στην Ελλάδα με τόσο ευρύ φάσμα δράσεων
Δεν χρηματοδοτείται από το κράτος
Δεν χρηματοδοτείται από την Εκκλησία
Στελεχώνεται από έμμισθο επιστημονικό προσωπικό
Η συμμετοχή των εθελοντών είναι καθοριστική για την υλοποίηση του έργου
Τα οικονομικά στοιχεία, τα οποία και δημοσιοποιούνται, ελέγχονται από Διεθνές Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών
Βάσει των στατιστικών στοιχείων (αφορούν στην έναρξη κάθε δράσης έως και τις 30/06/2015):
Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» δέχτηκε 2.890.390 τηλεφωνικές κλήσεις και διαχειρίστηκε σοβαρά θέματα που αφορούσαν 553.474 παιδιά.
Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» δέχτηκε 6.014 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών και αφορούσαν στο σύνολό τους 14.287 παιδιά.
Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκε 37.623 τηλεφωνικές κλήσεις.
Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» διαχειρίστηκε 977 περιπτώσεις αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών.
Αντιμετώπισε 1.340 περιστατικά επιτόπιας παρέμβασης που αφορούσαν 1.846 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο.
Δέχτηκε 1.466 αιτήματα για φιλοξενία παιδιών σε κίνδυνο από Εισαγγελικές αρχές (περισσότερα από 750 παιδιά έχουν μεγαλώσει στα Σπίτια του οργανισμού, 299 παιδιά μεγαλώνουν σήμερα στα Σπίτια μας αλλά 1.502 παιδιά δεν έχουν φιλοξενηθεί λόγω έλλειψης χώρου).
Στα 3 σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας στην Ηλεία, στο Αγρίνιο και στον Μύτικα μένουν σήμερα 49 παιδιά.
Υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης δέχτηκαν 22.682 παιδιά και γονείς.
Υποστηρίχτηκαν 5.259 παιδιά με προβλήματα υγείας.
Στήριξε πανελλαδικά 57.293 παιδιά και τις οικογένειές τους με προβλήματα διαβίωσης.
Πραγματοποίησε διακομιδές 11.383 νεογνών και παιδιών.
Με τις 3 κινητές μονάδες προληπτικής ιατρικής (πολυϊατρείο «Ιπποκράτης», Κινητή Οδοντιατρική/Παιδιατρική Μονάδα, Κινητή Οφθαλμολογική/Ακουολογική Μονάδα εξέτασε 72.312 παιδιά στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία.
42.973 παιδιά υποστηρίχθηκαν σε 6 νοσοκομεία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.
Πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε 246.110 παιδιά πανελλαδικά με τη συμμετοχή μαθητών, συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, συλλόγων Εκπαιδευτικών και ελεύθερου κοινού.
61.556 παιδιά απασχολήθηκαν δημιουργικά στον παιδότοπο του οργανισμού στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών – Ελευθέριος Βενιζέλος.