Οι αγορές ήδη προεξοφλούν ότι η Ελλάδα ανοίξει το βιωλίο των προσφορών μέσα στις επόμενες ώρες ή το πολύ μέχρι αύριο.
Μάλιστα μετά την εντυπωσιακή μείωση του επιτοκίου των 6μηνων εντόκων γραμματίων στη χθεσινή δημοπρασία που διαμορφώθηκε στο 3,01% από...
3,60% που ήταν στην αντίστοιχη δημοπρασία του Μαρτίου προβλέπεται ότι το επιτόκιο θα κυμανθεί το πολύ ως λίγο πάνω από το 5%.
Από 4,75% ως 5,25% το επιτόκιο λένε οι προβλέψεις
Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις του πρακτορείου Dow Jones Newswires η χώρα θα βγεί στις αγορές με ομόλογα αξίας 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον και θα καταφέρει να επιτύχει ένα επιτόκιο από 4,75% μέχρι 5,25% για διάρκεια πέντε ετών.
Την ίδια ώρα οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία “στρώνουν χαλί” καθώς για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια γίνεται λόγος για άύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% και μικρή μείωση της ανεργίας.
Το πολύ ως αύριο αναμένεται η έξοδος της χώρας στις αγορές για 2 δισ. ευρω
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του, World Economic Outlook προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί φέτος κατά 0,6% και κατά 2,9% το 2015, ενώ η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, παρουσιάζοντας ωστόσο μια ελαφρά μείωση φέτος στο 26,3%(από το 27,3%), ενώ το 2015 αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 24,4%.
Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,6% φέτος (άνοδος από το περσινό 3%) και 3,9% το 2015, ωστόσο παραμένουν κίνδυνοι όπως ο χαμηλός πληθωρισμός στις αναπτυγμένες οικονομίες και κυρίως στην ευρωζώνη, αλλά και η γεωπολιτική αστάθεια, επισημαίνεται στην έκθεση.
Βελτιωμένο περιβάλλον βλέπουν τα αμερικανικά ΜΜΕ
Στην ηλεκτρονική έκδοση του Businessweek επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με άτομα γνώστες του θέματος, η J.P. Morgan και η Deutsche Bank θα αναλάβουν την πώληση ελληνικού ομολόγου, που θα εκδοθεί για πρώτη φορά μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές το 2010, καθώς η χώρα προσβλέπει στην επιστροφή της στις κεφαλαιακές αγορές.
Το δημοσίευμα προβάλλει, μεταξύ άλλων, τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου μέσα στο α' εξάμηνο του 2014, ενώ σημειώνεται και πρόσφατη δήλωση της εκπροσώπου του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, Nadine Kalwey, ότι η Γερμανία καλωσόρισε την προγραμματισμένη πώληση του ελληνικού ομολόγου ως απόδειξη ότι επιστρέφει η εμπιστοσύνη των χρηματοοικονομικών αγορών στην Ελλάδα.
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει ήδη επωφεληθεί από ένα πλεόνασμα στον προϋπολογισμό ύψους περίπου 3 δις ευρώ, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να επιβεβαιωθεί από την Eurostat αυτό το μήνα. Τέλος, αναφέρεται ότι την περασμένη εβδομάδα, τρεις αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να πωλήσει ομόλογα ύψους 2 δις ευρώ.
Εξάλλου, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ, σε αναφορά για τις συνέπειες της κρίσης και την προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές, διατυπώνεται και η άποψη ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των αξιωματούχων στην έκδοση ομολόγων αυξάνεται διαρκώς, καθώς οι αποδόσεις έχουν μειωθεί σε χαμηλό τετραετίας και ότι η αισιοδοξία τους εξαρτάται από το εάν θα πείσουν τους επενδυτές ότι η Ελλάδα εξέρχεται από μια εξαετή ύφεση, η οποία λειτουργεί ως παραβολή για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με τους κινδύνους του αποπληθωρισμού για ολόκληρη την ευρωζώνη.
Στο ίδιο θέμα γίνεται αναφορά στο Forbes, όπου στην ιστοσελίδα του προβάλλεται και σχετικό βίντεο. Αφού καταγράφεται η πρόθεση της Ελλάδας να εκδώσει τριετή έως και πενταετή ομόλογα έως τον Ιούνιο, επισημαίνεται μαρτυρία υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων, που κάνουν λόγο για την πρώτη μακροπρόθεσμη έκδοση ελληνικών ομολόγων μετά την κρίση. «Η Ελλάδα επιθυμεί να εκμεταλλευθεί το βελτιωμένο περιβάλλον για τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης» τονίζεται χαρακτηριστικά.
Τέλος, η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ και άλλα έντυπα, σε σχετικά δημοσιεύματα, υπογράμμισαν την «αξιοσημείωτη άνοδο» των ελληνικών και πορτογαλικών κρατικών ομολόγων κατά το α' τρίμηνο του 2014, συγκριτικά με τα ομόλογα άλλων κρατών-μελών της ευρωζώνης, καθώς -τονίσθηκε χαρακτηριστικά- τόσο η Ελλάδα, όσο και η Πορτογαλία σημειώνουν πρόοδο για την επιστροφή τους στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.
Επίσης, στο πρακτορείο Μπλούμπεργκ αναφέρθηκε ότι τα ελληνικά ομόλογα είχαν επιστροφή κέρδους 23%, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση μεταξύ 34 αγορών κρατικών χρεών, βάσει στοιχείων του Bloomberg World Bond Indexes και ότι, σύμφωνα με προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2014 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί για πρώτη φορά κατά την τελευταία επταετία και ότι η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται στην εκ νέου πώληση χρέους εντός του Απριλίου, καθώς το 2013 πέτυχε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της.