10 Φεβ 2014

Πρόταση δημιουργίας διεύθυνσης περιβάλλοντος από το Δήμο Κορινθίων



Επαναδημοσιεύουμε πρόταση που έχει κατατεθεί στο Δήμο Κορινθίων και τις δημοτικές παρατάξεις από το 2009. Μία ιδέα του συμπολίτη Μηχανολόγου - Μηχανικού κ. Αργύρη Σπηλιώπουλου που συνυπέγραψαν και συνυπέβαλαν οι Λεωνίδας Φωτιάδης και Λάμπρος Κωστάρας. 
Η πρόταση εμπλουτίστηκε με την ιδέα της αξιοποίησης των ευρυζωνικών υποδομών του δήμου για την τηλεσυλλογή μετρήσεων και περιβαλλοντική τηλεεπιτήρηση. Η πρόταση μπορεί να επικαιροποιηθεί και επανεξεταστεί. Φυσικά, η παρούσα δημοτική αρχή δεν την εξέτασε καν ... :



Η νέα αυτή διεύθυνση θα ενταχθεί στο υπάρχον οργανόγραμμα του Δήμου (όπου ήδη είναι ενταγμένες και λειτουργούν η Διοικητική, η Οικονομική και η Τεχνική διεύθυνση) και ο αποκλειστικός της σκοπός θα είναι η γενικότερη διαχείριση και προστασία  του περιβάλλοντος του Δήμου καθώς και η συνεχής βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των δημοτών. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος θα διαρθρωθεί από τα κατάλληλα τμήματα και το απαιτούμενο στελεχειακό δυναμικό και θα έχει τις παρακάτω κύριες αρμοδιότητες :

v  Συνολική διαχείριση και εποπτεία της καθαριότητας με την κατάρτιση και υλοποίηση των προγραμμάτων περισυλλογής και αποκομιδής των απορριμμάτων του Δήμου[ διαχείριση κίνησης οχημάτων-μηχανημάτων, συντονισμός συνεργείων εργατών καθαριότητας, μελέτες περισυλλογής και αποκομιδής απορριμμάτων, διαχείριση του Χ.Υ.Τ.Υ.(σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Δήμους της Ανατολ. Κορινθίας εφόσον ο Χ.Υ.Τ.Υ. θα είναι ένας και κοινός για όλους) και Κ.Δ.Α.Υ. (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών του Δήμου, όταν αυτό δημιουργηθεί και λειτουργήσει στα πλαίσια του προγράμματος ανακύκλωσης), επιλογή θέσεων των κάδων συλλογής, καθορισμός και διαρκής παρακολούθηση των βέλτιστων δρομολογίων συλλογής, ανάλυση των αναγκών βελτίωσης ή ανανέωσης του μηχανολογικού εξοπλισμού με κύριο στόχο την ελαχιστοποίηση της χειρωνακτικής μεταφοράς στερεών αποβλήτων, εξασφάλιση χρηματοδοτικών πηγών και συμμετοχή σε χρηματοδοτικά προγράμματα του τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων, φροντίδα για την διενέργεια εμβολιασμών στους εργάτες καθαριότητας και συνεχής έλεγχος διατήρησης των ατομικών ειδών αλλά και των απαιτούμενων μέσων προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας του προσωπικού συλλογής απορριμμάτων σε καθαρή κατάσταση κ.λ.π. ].

v  Συνολική διαχείριση(εφαρμογή, διαρκής παρακολούθηση και βελτίωση) του εφαρμοζόμενου προγράμματος ανακύκλωσης του Δήμου και παράλληλα διαρκής μέριμνα για την άμεση περισυλλογή και απομάκρυνση όλων των εγκαταλειμμένων οχημάτων, αδρανών υλικών(μπάζων), ογκωδών και άχρηστων αντικειμένων στα όρια ευθύνης του Δήμου.

v  Ανάπτυξη, συντήρηση, προστασία και φύλαξη των όλων των χώρων πρασίνου καθώς και των υπαίθριων δημόσιων χώρων περιπάτου και αναψυχής(πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές, παραλίες, κήποι, δενδροστοιχίες, παρτέρια, πεζόδρομοι κλπ.) του Δήμου.



v  Διαρκής μέριμνα με τη συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας, της Αστυνομίας Κορίνθου αλλά και των αρμόδιων κρατικών φορέων και υπηρεσιών της Νομαρχίας Κορινθίας για την ανεμπόδιστη χρήση όλων των κοινόχρηστων δημοτικών χώρων (πλατείες, πάρκα, πεζόδρομοι, παραλίες) από τους δημότες(όπως άλλωστε ορίζεται σαφώς από το Ελληνικό Σύνταγμα και τον Αστικό Κώδικα-άρθρα 57, 967, 969, 970) θεσπίζοντας και εφαρμόζοντας παράλληλα αυστηρούς κανόνες και μέτρα σε ότι αφορά την λελογισμένη χρησιμοποίηση μικρού μέρους της έκτασης τους από επιχειρήσεις υγειονομικού κυρίως ενδιαφέροντος(καφετέριες, εστιατόρια, ψησταριές κλπ.) για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων.

v  Καθημερινή προσπάθεια για τη διατήρηση και δημιουργία όσο το δυνατόν καλύτερων φυσικών συνθηκών ζωής στην Κόρινθο και το Δήμο γενικότερα φροντίζοντας κυρίως για την άμεση επίλυση των προβλημάτων ηχορύπανσης, ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αφισορύπανσης, βιομηχανικής
ρύπανσης (λύματα, απόβλητα, επικίνδυνες δυσοσμίες), ρύπανσης πόσιμου νερού, ρύπανσης νερών κολύμβησης των παραλιών του Δήμου και λοιπών κατά περίπτωση ρυπάνσεων.

v  Επισκευή-συντήρηση του  μηχανολογικού εξοπλισμού του Δήμου    (απορριμματοφόρα, σάρωθρα, υδροφόρες, φορτηγά, μηχανήματα,
     επιβατικά κλπ.) καθώς και διαρκή έλεγχο-επιθεώρηση της σωστής
     του λειτουργίας με γνώμονα την προστασία της υγείας και ασφάλειας
     των εργαζομένων αλλά και όλων των δημοτών γενικότερα.

v  Μέριμνα για την προστασία και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων του
          Δήμου με την χάραξη συγκεκριμένης πολιτικής και την δημιουργία των  
          απαραίτητων υποδομών(πρόγραμμα περισυλλογής-ιατροφαρμακευτικής
          περίθαλψης-σίτισης-στείρωσης, Δημοτικό κυνοκομείο κλπ.).

v  Συντήρηση και καλή λειτουργία του Δημοτικού φωτισμού(οδών, πάρκων,
     πλατειών, παιδικών χαρών, κοινόχρηστων χώρων κλπ.) καθώς και
     εκτέλεση έργων επέκτασης και βελτίωσης του.

v  Σχεδιασμό και οργάνωση της πολιτικής προστασίας σε θέματα πρόληψης,
     ενημέρωσης και αντιμετώπισης των φυσικών ή τεχνολογικών καταστροφών
     (σεισμοί, φωτιές, πλημμύρες κλπ.) φροντίζοντας κυρίως για το συντονισμό
     των ενεργειών του δημόσιου ή ιδιωτικού δυναμικού του Δήμου ούτως ώστε
     να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ετοιμότητα στην αντιμετώπιση των καταστροφών.
    
v  Μελέτη, σχεδιασμό και εφαρμογή περιβαλλοντικών προγραμμάτων στα όρια
     ευθύνης του Δήμου.


v  Συνεργασίες με αντίστοιχου αντικειμένου Νομαρχιακές ή Κεντρικές υπηρεσίες
     και φορείς για την από κοινού ρύθμιση και αντιμετώπιση περιβαλλοντικών
     θεμάτων που απασχολούν την περιοχή του Δήμου καθώς και για την ανάπτυξη
     κοινών περιβαλλοντικών προγραμμάτων.

v  Διαρκής καθημερινή συγκέντρωση στοιχείων και επί τόπου διερεύνηση,  καταγραφή και αντιμετώπιση αδυναμιών της περιοχής του Δήμου σε θέματα περιβάλλοντος (π.χ. διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, αποκατάσταση χώρων, απομάκρυνση ενοχλουσών δραστηριοτήτων, εντοπισμός τυχόν πηγών ρύπανσης-τοξικών ουσιών, προστασία-διαχείριση βιοτόπων κλπ.).

Στα πλαίσια της λειτουργίας της νεοσύστατης Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου προτείνεται επίσης:

1)  H δημιουργία και λειτουργία ενός πλήρους οργανωμένου και πιστοποιημένου Δημοτικού εργαστηρίου ελέγχου ποιότητας του πόσιμου νερού, των νερών κολύμβησης των ακτών του Δήμου και των λυμάτων(Βιολογικός καθαρισμός).
Το εργαστήριο αυτό θα στεγάζεται σε σύγχρονο κτίριο μέσα στην πόλη της Κορίνθου, θα στελεχωθεί από το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό (χημικούς, τεχνολόγους τροφίμων, βοηθούς παρασκευαστή κλπ.), θα λειτουργεί σε μόνιμη καθημερινή βάση, θα εξοπλιστεί με τα κατάλληλα μηχανήματα και όργανα ελέγχου(χρωματογράφους ,μικροσκόπια, φασματοφωτόμετρα, κλιβάνους, ψυγεία, οξυγονόμετρα, pH-μετρα, αγωγιμόμετρα κλπ.) και θα έχει τις παρακάτω δραστηριότητες :
α)Έλεγχο και παρακολούθηση της ποιότητας του πόσιμου νερού της Κορίνθου και των Δημοτικών διαμερισμάτων τόσο στο δίκτυο ύδρευσης και τις  δεξαμενές της ΔΕΥΑΚ όσο και τις πηγές υδροληψίας με την διενέργεια των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων. Ο έλεγχος θα γίνεται σε καθημερινή βάση( με την λήψη των απαιτούμενων για τον σκοπό αυτό δειγμάτων από τα προβλεπόμενα σημεία) ως προς τις παραμέτρους που ορίζονται για τη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού και όπως ορίζει η ΚΥΑ Υ2/2600/03 σε συμμόρφωση της οδηγίας 98/83/ΕΚ του Συμβουλίου της Ε.Ε. σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού οικιακής και βιομηχανικής κατανάλωσης.
Όλα τα αποτελέσματα των καθημερινών ελέγχων θα δημοσιοποιούνται άμεσα από το Δήμο και θα κοινοποιούνται στα τοπικά ΜΜΕ προς ενημέρωση των δημοτών.

β)Έλεγχο και παρακολούθηση της ποιότητας των νερών όλων των ακτών κολύμβησης του Δήμου. Σκοπός των ελέγχων θα είναι η διασφάλιση της ποιότητας των νερών κολύμβησης, ο άμεσος εντοπισμός των διαφόρων προβλημάτων και η έγκαιρη παρέμβαση των αρμόδιων φορέων.

Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική τα δείγματα νερού θα λαμβάνονται ανά δεκαπενθήμερο και τουλάχιστον για έξι μήνες το χρόνο(κολυμβητική περίοδος: από Μάϊο έως Οκτώβριο) και τα αποτελέσματα των ελέγχων θα δημοσιοποιούνται άμεσα από το Δήμο και θα κοινοποιούνται στα τοπικά ΜΜΕ προς ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Θα γίνεται επίσης έλεγχος ποιότητας των νερών και στις γειτονικές ακτές κολύμβησης του Βιολογικού καθαρισμού της περιοχής της Ποσειδωνίας που εξυπηρετεί τις ανάγκες του Δήμου Κορινθίων και του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας και ο οποίος απορρίπτει τα επεξεργασμένα νερά του(μετά από τη δευτεροβάθμια επεξεργασία τους) στον Κορινθιακό κόλπο.

γ)Έλεγχο και παρακολούθηση της ποιότητας του νερού σε σημεία μεγάλου υγειονομικού ενδιαφέροντος(π.χ. Νοσοκομείο Κορίνθου , Κολυμβητήριο, Σχολεία) μετά από συμφωνίες με τους αρμόδιους φορείς διαχείρισης.

δ)Παρακολούθηση της λειτουργίας των Βιολογικών καθαρισμών Κορίνθου (Πεδίο βολής) και Κορίνθου-Λουτρακίου(Ποσειδωνία) με αναλύσεις σε όλα τα στάδια επεξεργασίας των λυμάτων και διαρκή έλεγχο τήρησης των περιβαλλοντικών όρων όσον αφορά την εκροή των επεξεργασθέντων νερών τους.

ε)Δειγματοληψίες και αναλύσεις πόσιμου νερού και νερών ακτών κολύμβησης για λογαριασμό άλλων Δήμων του Νομού μέσω προγραμματικών συμβάσεων(μια σημαντική πηγή εσόδων!).

στ)Αναλύσεις νερού για πελάτες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα(βιομηχανίες
τροφίμων και εμφιαλωμένων νερών, αναψυκτικών, εταιρείες διακίνησης και εμπορίας νερού, στρατιωτικές μονάδες, ιδιώτες κλπ.) με την υπογραφή σχετικών συμβάσεων(επίσης μια σημαντική πηγή εσόδων!).

ζ) Συνεργασία με άλλα πιστοποιημένα εργαστήρια(Πανεπιστημίων, Πολυτεχνείων,
Γενικού Χημείου του κράτους αλλά και διάφορα ιδιωτικά διαπιστευμένα εργαστήρια) τόσο για την εκτέλεση αναλύσεων που δεν θα έχει την τεχνικοοικονομική δυνατότητα να εκτελέσει το εργαστήριο(λόγω της πολυπλοκότητάς τους, του αυξημένου κόστους τους αλλά και του μικρού αριθμού δειγμάτων ετησίως) όσο και για την συμμετοχή του εργαστηρίου σε κοινά ερευνητικά προγράμματα.

Το εργαστήριο θα διενεργεί με δικά του μέσα(αυτοκίνητα, ψυγεία, φορητές συσκευές) και προσωπικό όλες τις τακτικές και έκτακτες δειγματοληψίες νερών και λυμάτων. Θα τηρείται λεπτομερές και πλήρως οργανωμένο ηλεκτρονικό αρχείο δειγματοληψιών και όλα τα δείγματα θα κωδικοποιούνται πριν την είσοδό τους στο εργαστήριο. Τέλος το εργαστήριο πρέπει από την αρχή να εντάξει στην πρακτική του την διασφάλιση της ποιότητας και παράλληλα να διαπιστευτεί σύμφωνα με το ISO 17025 ούτως ώστε να είναι εγκεκριμένο, απολύτως αξιόπιστο και αποδεκτό από όλους.

   2) Η δημιουργία και λειτουργία ενός αυτοκινούμενου σταθμού ελέγχου της    ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Δήμου.
Ο σταθμός αυτός θα είναι εφοδιασμένος με τους απαιτούμενους αυτόματους αναλυτές ατμοσφαιρικών ρύπων, θα εγκαθίσταται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε διάφορα σημεία κυρίως της πόλης της Κορίνθου αλλά και των Δημοτικών διαμερισμάτων και θα μετρά συνεχώς όλους τους προβλεπόμενους από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία ατμοσφαιρικούς ρύπους όπως είναι τα οξείδια του αζώτου, το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου, το όζον, τα αιωρούμενα σωματίδια, οι αρωματικοί και οι άκαυστοι υδρογονάνθρακες κλπ.
Φανταστείτε να υπήρχε ήδη στη διάθεση του Δήμου ένας τέτοιος αυτοκινούμενος σταθμός και να μετρούσε διαρκώς τους ατμοσφαιρικούς ρύπους για παράδειγμα κατά μήκος της οδού Αποστόλου Παύλου-Πατρών αλλά και στη γύρω περιοχή, όπου κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα σε καθημερινή βάση εκατοντάδες φορτηγά και νταλίκες από και προς το λιμάνι της Κορίνθου!
Σίγουρα θα διαπιστωνόταν πολλή μεγάλη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από κάθε λογής επικίνδυνους ρύπους τους οποίους εισπνέουμε καθημερινά, χωρίς να το γνωρίζουμε, όλοι οι Κορίνθιοι!
Ο σταθμός θα περιέχει επίσης αισθητήρια για την συνεχή καταγραφή της θερμοκρασίας, της υγρασίας και της διεύθυνσης και ταχύτητας του ανέμου.
Όλα τα καθημερινά δελτία μετρήσεων των ατμοσφαιρικών ρύπων θα δημοσιοποιούνται άμεσα από το Δήμο και θα κοινοποιούνται στα τοπικά ΜΜΕ προς ενημέρωση της κοινής γνώμης. Στην περίπτωση που κάποιος ή κάποιοι ατμοσφαιρικοί ρύποι έχουν υπερβεί τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία όρια τότε ο Δήμος σε συνεργασία με τους αρμόδιους κατά περίπτωση φορείς θα λαμβάνει άμεσα όλα εκείνα τα απαιτούμενα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την προστασία των δημοτών.
 Με την απόκτηση της σχετικής εμπειρίας θα υπάρχει η δυνατότητα στο μέλλον της δημιουργίας και λειτουργίας μόνιμων σταθμών μέτρησης των ατμοσφαιρικών ρύπων σε διάφορα καίρια σημεία της πόλης.

Τόσο το Δημοτικό εργαστήριο ελέγχου ποιότητας νερών και λυμάτων όσο και ο αυτοκινούμενος σταθμός ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα ενταχθούν και υπαχθούν διοικητικά στη νεοσύστατη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Κορινθίων.
Τέλος πρέπει να επισημάνω ιδιαίτερα ότι τέτοιου είδους εργαστήρια αλλά και αυτοκινούμενοι σταθμοί με την μορφή και χαρακτηριστικά που ανέφερα παραπάνω λειτουργούν εδώ και μερικά χρόνια σε άλλους μεγάλους Δήμους της χώρας όπως είναι για παράδειγμα ο Δήμος Χανίων, ο Δήμος Βόλου και ο Δήμος Λάρισας.

Αυτοί τόλμησαν και κέρδισαν! Ας το τολμήσουμε και εμείς!!