Ως βαθύτατα πολιτικό και πρόβλημα της δημοκρατίας χαρακτήρισε το θέμα της διαφθοράς ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην τοποθέτησή του στην ημερίδα με θέμα «Διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014 στην Τρίπολη.
Στην ημερίδα συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γεώργιος Σούρλας και ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Μανώλης Αγγελάκας.
Ο κ. Τατούλης τόνισε στην τοποθέτησή του ότι το πρόβλημα της διαφθοράς και της διαπλοκής, είναι πρόβλημα της πολιτικής γιατί «η πολιτική ζωή του τόπου παραχώρησε δικαιώματα στην οικονομική τάξη της χώρας προκειμένου να αποκτήσει δικαιώματα επί της οικονομίας και για να ενισχύσει τον κομματισμό». Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την στρέβλωση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών και τις συναλλαγές με τα οικονομικά συμφέροντα και την οικονομική ολιγαρχία αυτού του τόπου.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου υποστήριξε επίσης ότι για τη διαφθορά, η ηθική πλευρά αποτελεί άλλοθι και μόνο η πιστή τήρηση των νόμων από όλους θωρακίζει τη δημοκρατία, το δημόσιο συμφέρον και τους θεσμούς. Η πολιτική δεν πρέπει να παραδώσει την ευθύνη της στο κράτος των δικαστών, είναι ολέθριο σφάλμα να εγκαταλείψει την ευθύνη της για τη λύση του προβλήματος της χώρας στους δικαστές».
«Η σημερινή κρίση πρέπει να αλλάξει την πολιτική ατζέντα της χώρας» συνέχισε ο Περιφερειάρχης και επεσήμανε ότι είναι μεγάλο λάθος να αποκλείονται από θέσεις ευθύνης συνεπείς και αξιόλογοι πολίτες που μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα και «ανεπίτρεπτο να υπάρχει αυτή τη στιγμή συμφωνία μεταξύ των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού».
Αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας ο κ. Τατούλης αξιολόγησε ως τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση των τελευταίων ετών το θεσμό του Καλλικράτη, γιατί μετέφερε το κέντρο λήψεως των αποφάσεων εγγύτερα προς τον πολίτη και υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω εξέλιξης και βελτίωσής του.
Ως ένα «μεγάλο άλλοθι» της καθολικής αντίληψης, ότι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης είναι διεφθαρμένοι, χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης τις σχετικές κατηγορίες και τόνισε την ανάγκη αξιοπιστίας στη σχέση των πολιτών με τους πολιτικούς, ως απαραίτητη και ικανή συνθήκη δημοκρατίας.
Το πολιτικό σύστημα οφείλει να πιέσει για την είσπραξη των οφειλομένων μεγάλων ποσών που έχουν καταλογιστεί σε επιχειρηματικούς ομίλους, την ίδια χρονική στιγμή που οι απλοί πολίτες πιέζονται ασφυκτικά να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους μέχρι τελευταίου ευρώ.
Το ζήτημα της γραφειοκρατίας ο Περιφερειάρχης το έθεσε ως τη μεγάλη πληγή της διαφάνειας, αλλά και ως την τεράστια ταλαιπωρία της αυτοδιοίκησης. Σχετικά με το ρόλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο κ. Τατούλης επαναδιατύπωσε την πολιτική του θέση ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες ως ανώτατη αποκεντρωμένη διοικητική δομή του κράτους γιατί διαφορετικά υπηρετεί τον κομματισμό και δυσχεραίνει τη δημιουργία οικονομίας κλίμακος.