17 Δεκ 2013

Χριστουγεννιάτικο διάλειμμα


Σε μονομερή ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 180.000-200.000 ευρώ (εφόσον ο δανειολήπτης έχει εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ ετησίως και όχι άλλη περιουσία που να του επιτρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στην τράπεζα), θα προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση.
 
Στις χθεσινοβραδινές συζητήσεις με τους επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας δεν υπήρξε συμφωνία και επειδή, αν δεν αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία, θα απελευθερωθούν αυτομάτως οι πλειστηριασμοί στο τέλος του έτους, προετοιμάζεται τροπολογία για να ψηφιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας μαζί με τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Μονομερής ρύθμιση αναμένεται να γίνει και για την παράταση του μέτρου μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, αφού επίσης οι εκπρόσωποι των πιστωτών δεν έδωσαν την έγκρισή τους. Αντίθετα, φαίνεται πως βρέθηκε συμβιβασμός για την αναδιάρθρωση σε ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ και η πρόταση της ελληνικής πλευράς θα τεθεί σήμερα υπόψιν του Γιούρογκρουπ, προκειμένου, αν όλα πάνε καλά, να δοθεί πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ ευρώ, που εκκρεμεί. Προβλέπεται η διατήρηση τριών εξαγωγικών εργοστασίων και 500 εργαζομένων, ενώ οι υπόλοιποι θα ενταχθούν σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Σημαίνουν όλα αυτά ότι η κυβέρνηση ανακτά την αυτονομία της χάρη στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος; Μάλλον, σημαίνουν, ότι κερδήθηκε λίγος πολιτικός χρόνος ακόμη, αφού κρίθηκε, ότι το θέμα των πλειστηριασμών θα μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση. Η Τρόικα θα επιστρέψει με το νέο έτος, ενόψει του Γιούρογκρουπ της 27ης Ιανουαρίου, όταν, κανονικά, θα έπρεπε να εγκριθεί δόση 4,9 δισ ευρώ. Και τότε θα συζητηθούν μια σειρά πολύ σοβαρές εκκρεμότητες:

- Το δημοσιονομικό κενό του 2014 ως προς την εκτίμηση για το οποίο η Τρόικα δεν πέφτει κάτω από τα 2 δισ ευρώ.
- Η "τρύπα" που η Τρόικα θεωρεί ότι ανοίγει από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, όπως τελικά διαμορφώθηκε και η οποία ανέρχεται, κατά τις εκτιμήσεις τους, σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
- Το νέο Μεοσπρόθεσμο Πρόγραμμα έως το 2017, το οποίο (με βάση τον αρχικό σχεδιασμό των πιστωτών) θα έπρεπε να έχει "κλείσει" μαζί με τον προϋπολογισμό του 2014.

Δεν αποκλείεται και τον Ιανουάριο να ξεκινήσει ένας άγονος γύρος διαπραγματεύσεων και να ξαναδούμε το ίδιο έργο, με μια Τρόικα που πιέζει και μια κυβέρνηση που αποκρούει, χωρίς να αντιπροτείνει ρεαλιστικά ισοδύναμα μέτρα, αλλά εκ των πραγμάτων κάποια στιγμή θα έρθει το τέλος αυτού του παιχνιδιού. Και αυτή η στιγμή θα φτάσει τον Απρίλιο, όταν θα ανοίξει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Τότε, εκ των πραγμάτων, θα μπουν όλα στο τραπέζι, δημοσιονομικά/χρηματοδοτικά κενά, ελλείμματα και τρύπες, προκειμένου να κριθεί τελικά, αν χρειάζεται νέο πακέτο στήριξης και τι είδους θα είναι αυτό. Η απόφαση συνδέεται ευθέως, με το μέγεθος της απομείωσης του χρέους που θα συμφωνηθεί και  πάντως στη συγκυρία εκείνης της διαπραγμάτευσης μονομερείς ενέργειες από ελληνικής πλευράς δεν θα οδηγήσουν εύκολα κάπου. 

Υπάρχουν δύο αντικρουόμενες προσεγγίσεις: Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι υπάρχει success story και οι δανειστές δυσφορούν, που πρέπει να μας "ξαναδιασώσουν". Το δυστύχημα για την ελληνική πλευρά είναι, ότι ακόμη και αν δοθεί πολιτική μάχη, η λογιστική διάσταση της υπόθεσης είναι αδυσώπητη.

Της Αγγελικής Σπανού
ΠΗΓΗ: tvxs.gr