Η πρόταση της βουλευτού της ΝΔ, η οποία καλούσε τον Αντώνη Σαμαρά να αναλάβει πρωτοβουλία πρόσκλησης της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, προκαλεί ζωηρή εσωκομματική συζήτηση στην Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς πολλά στελέχη ουδέποτε συμφώνησαν με την αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα.
Ωστόσο, πριν λίγο, ο προέδρος του κόμματος «ξέκοψε» κάθε τέτοιο σενάριο, μιλώντας στην Καβάλα. «Όταν αποφασίσαμε τον Ιούνιο του 2012 να στηρίξουμε κυβέρνηση το κάναμε γιατί θέλαμε να δώσουμε λύση για τη χώρα και την κοινωνία. Να εξασφαλιστεί η αναγκαία πολιτική σταθερότητα, να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη και το ευρώ και να μην οδηγηθεί σε τυπική χρεοκοπία, διότι η ουσιαστική χρεοκοπία είχε επέλθει», είπε ο Φώτης Κουβέλης και στη συνέχεια διεμήνυσε ότι ο ίδιος διαφωνεί με την επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση: «Η αποχώρησή μας ήταν το αποτέλεσμα συγκεκριμένων διαφωνιών. Δεν εξασφαλίζονταν ο κοινός συνεργατικός κυβερνητικός τόπος και η κυβέρνηση λειτουργούσε ως μονοκομματική κυβέρνηση, ενώ στηρίζονταν και είχε συγκροτηθεί από τρεις πολιτικές δυνάμεις. Με δεδομένη την ασκηθείσα πολιτική, με δεδομένη τη διαφωνία μας προς εκείνη την πολιτική, αλλά και την πολιτική που σήμερα ασκείται από την κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν, δεν έχει καμία λογική να επανέλθει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και με μια νέα προγραμματική συμφωνία, όπως ακούστηκε», είπε χαρακτηριστικά ο Φώτης Κουβέλης, για να προσθέσει: «Προγραμματική συμφωνία είχαμε και τότε όταν συγκροτούσαμε και στηρίζαμε την κυβέρνηση, αλλά η προγραμματική αυτή συμφωνία από κάποιο χρονικό διάστημα και μετά δεν τηρήθηκε».
«Ναι» από Ψαριανό, Παπαδόπουλο
Ωστόσο, οι απόψεις της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ δεν βρίσκουν σύμφωνα όλα τα στελέχη του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι με συνέντευξή του, που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 984», θετικός στην προοπτική επιστροφής στην κυβέρνηση εμφανίστηκε ο Γρηγόρης Ψαριανός. «Η κ. Μπακογιάννη έχει απόλυτο δίκιο. Θα μπορούσε πραγματικά ο κ. Σαμαράς να πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία. Είχα κάνει και εγώ μια σχετική νύξη πριν από αρκετό καιρό, δύο φορές μάλιστα. Λέγοντας ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει μια ευρύτατη πολιτική αποδοχή μέσα σ’ αυτή τη Βουλή, ακόμα και από ένα μέρος ή και ολόκληρο τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. του Τέξας. Πιο συγκεκριμένα με μια ευρύτατη πλειοψηφία, αυτή η κυβέρνηση θα έπρεπε να προχωρήσει σε μεγάλες, μεταρρυθμίσεις και θεσμικές αλλαγές που είναι απολύτως απαραίτητες και που θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει πριν από τα τέσσερα χρόνια. Ορθά οι λεγόμενοι δανειστές, αυτοί οι “άθλιοι” ξένοι που θέλουν να μας “καταστρέψουν”, ζητούν αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Στην πραγματικότητα από μόνοι μας θα έπρεπε να μπούμε σε μια σειρά», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.
Στην ίδια γραμμή είχε κινηθεί, από την περασμένη Κυριακή και ο εκπρόσωπος του κόμματος, Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, με συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής.