14 Οκτ 2013

«Πράσινο κίνημα» 800 στελεχών αμφισβητούν τον Βενιζέλο και του δείχνουν την έξοδο


Ένα κείμενο – βόμβα της κίνησης των 75 του ΠΑΣΟΚ, το οποίο συνυπογράφουν 800 στελέχη από όλη την Ελλάδα, αμφισβητεί ευθέως την πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος όσον αφορά τη συγκυβέρνηση με τη Nέα Δημοκρατία. 


Υπήρχαν εναλλακτικές, όπως επισημαίνουν, που αποκλείστηκαν. «Η χώρα θα μπορούσε να συνεχίσει με Οικουμενική Κυβέρνηση ή με το ΠΑΣΟΚ να παρέχει απλώς Κοινοβουλευτική ψήφο εμπιστοσύνης, υπό συγκεκριμένους όρους και εγγυήσεις βάζοντας διαφανείς, πράσινες γραμμές προγραμματικής συνεργασίας» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Τεταμένο είναι το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με το ΠΑΣΟΚ να υπερτονίζει τις τελευταίες ημέρες τις  ιδεολογικές διαφορές του από την Νέα Δημοκρατία, την ίδια ώρα που 800 στελέχη του κόμματος της «Κίνησης των 75» ζητούν από την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη να διεκδικήσει την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής.

Και όλα αυτά την ώρα που αναμένεται σήμερα το περίφημο κείμενο των 50. Είναι το κείμενο για την κεντροαριστερά, στη συγγραφή του οποίου βασικό ρόλο παίζουν στελέχη που είναι κοντά στον Κώστα Σημίτη. Οι πιέσεις για συμμετοχή στο εγχείρημα τόσο μέσα στη Δημοκρατική Αριστερά και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ ειναι ασφυκτικές.


Όμως υπάρχουν πολλά γκρίζα σημεία, τα οποία ζητούν απαντήσεις από τα στελέχη των κομμάτων. Κάποιοι, εντός του ΠΑΣΟΚ, εκτιμούν, πως δεν είναι δυνατό να συζητάς για την κεντροαριστερά και τον τρίτο πόλο στο πολιτικό σκηνικό και την ίδια ώρα να κανείς την ουρά του Σαμάρα στην κυβέρνηση.

Κάποιοι άλλοι διαβλέπουν τη σοβαρή πιθανότητα, τα πράγματα να οδηγηθούν σε τέτοιο σημείο, που να χρειαστεί το ΠΑΣΟΚ να περάσει στη σφαίρα της αυτοδιάλυσης, κάτι που φαίνεται να φοβούνται πολλοί και κυρίως η παπανδρεϊκη πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ. Πολλοί εντάσσουν την κίνηση των 75 με τη δημοσιοποίηση του κειμένου ακριβώς σε αυτό το στρατόπεδο .

Ακούγονται αρκετά επιχειρήματα του τύπου «είναι δυνατόν εμείς να υπογράψουμε κείμενο του Μπίστη; Είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ να σύρεται πίσω από τις εξελίξεις; Ντροπή!», υπάρχει όμως και άλλη τάση στην Χαριλάου Τρικουπη, που θα έβλεπε να καλό μάτι τη συμπόρευση με την ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, σε μια προσπάθεια δημιουργίας ευρωπαϊκού κόμματος. Το κείμενο της κίνησης των 75 έρχεται να επιβεβαιώσει, ότι υπάρχει κύμα αμφισβήτησης του Βενιζέλου.

Ακόμη και στελέχη που έχουν υποστηρίξει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε δύσκολες ώρες, αμφισβητούν την πολιτική του και σιγά σιγά δείχνουν την έξοδο από την αρχηγία του κόμματος. Το βασικό πρόβλημα είναι και το παραδέχονται όλοι, ότι στην παρούσα φάση δεν φαίνεται στον ορίζοντα πρόσωπο, που θα μπορούσε να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Με την παρέμβασή τους, τα μέλη του ΠΑΣΟΚ ζητούν την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου για την Κοινωνική Συνοχή, ώστε να «σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης».

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις για τη Χρυσή Αυγή, χαρακτηρίζουν ως αναγκαία την παρέμβαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, σημειώνουν ωστόσο, πως πρέπει να αντιμετωπιστούν ριζικά και σε βάθος οι λόγοι που οδήγησαν στην εμφάνιση και ανάπτυξη του φαινομένου της ΧΑ.

Όπως αναφέρουν, «η κοινωνία τείνει σε οριακές καταστάσεις και μοιάζει όλο και περισσότερο με “καζάνι” έτοιμο να εκραγεί. Πολλές κοινωνικές ομάδες, μεταξύ των οποίων τα δυόμιση εκατομμύρια νεόπτωχοι, οι 1,5 εκ άνεργοι και οι σχεδόν 1 εκ νέοι που δεν έχουν μπει ακόμη στην αγορά εργασίας, βρίσκονται στο κόκκινο λίγο πριν την μεγάλη "έκρηξη"».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι τουλάχιστον παράδοξο, όπως επισημαίνουν, να μιλούν όλοι για καταπολέμηση της ανεργίας και ταυτόχρονα να γίνονται οριζόντιες απολύσεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στο Δημόσιο.

Με την παρέμβασή τους, τα μέλη της Κίνησης των 75, θέτουν άμεσα τρεις προτεραιότητες: Εκπόνηση εθνικού σχεδίου για την κοινωνική συνοχή, εθνική στρατηγική που θα δώσει προοπτική, καθώς και άλλη πολιτική με προοδευτικό πρόσημο.

Η Κίνηση των 75, ζητά άμεσα ένα σχέδιο για την κοινωνική για την αξιοπρεπή σίτιση και στέγαση των νεόπτωχων, καθώς επίσης και επέκταση του επιδόματος ανεργίας και στους μακροχρόνια άνεργους.
Ζητούν ακόμη την «άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος για 400.000 θέσεις εργασίας, καθώς και προγράμματα ενίσχυσης, με 3 δις μέσω ΕΣΠΑ, των νέων που είναι άνεργοι για να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις με μικρές και μεσαίες επιδοτήσεις».

Όπως επισημαίνουν, σε όσους σπεύσουν να ρωτήσουν για το που θα βρεθούν τα λεφτά, απαντούν πως «τόσο το πρόγραμμα των 400,000 θέσεις εργασίας όσο και το πρόγραμμα για το ΕΣΠΑ κατά 95% είναι χρηματοδοτούμενα από πόρους της Ε..Ε. Ενώ για τα υπόλοιπα οι πόροι μπορούν να ανευρεθούν από την υπεξαίρεση κρατικών εσόδων και την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Όσον αφορά το σχέδιο για την Εθνική Στρατηγική, η Κίνηση των 75 εκτιμά ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει την αναδιανομή πόρων και φόρων, την απονομή δικαιοσύνης και τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

Ως προς την αναδιανομή πόρων, επισημαίνουν πως «το μοντέλο της εσωτερικής υποτίμησης ξεπέρασε κατά πολύ τα λογικά όρια» και ζητούν άμεση αναθεώρηση της μισθολογικής πολιτικής.

Προτείνουν, επίσης, την θέσπιση υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά και την αποφασιστική στάση του κράτους σε όσους υπεξαιρούν ΦΠΑ (περίπου 15 δις ετησίως) και ασφαλιστικές εισφορές (υπολογίζονται στα 6 δις ετησίως).

Αναφέρονται εξάλλου στο τραπεζικό σύστημα, ζητώντας άμεση διοχέτευση της ρευστότητας στην αγορά από τις ανακεφαλαιοποιημένες Τράπεζες, υπενθυμίζοντας ότι «οι τράπεζες έλαβαν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τους φορολογούμενους, αρνούμενες σε μεγάλο βαθμό τον δημόσιο έλεγχο τους μέσω των κοινών μετοχών».

Ζητούν παράλληλα  να ενημερωθούν από τις «τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, πόσα χρήματα εξ αυτών έχουν διαθέσει στην πραγματική οικονομία και πόσα προγραμματίζουν να διατεθούν το επόμενο διάστημα.


Τέλος ζητούν ένα νέο φορολογικό σύστημα, απλό και σταθερό, με βάση το περιουσιολόγιο,  που να στηρίζει τις επενδύσεις.

Ως προς την απονομή δικαιοσύνης, επισημαίνουν ότι «δεν μπορεί σε τρία χρόνια να έχουν κοπεί δισεκατομμύρια από την κοινωνική πολιτική και να ταυτόχρονα να μειώνονται οι εισακτέοι στις σχολές δικαστών που θα χρησίμευαν για να εκκαθαρίσουν τις εκκρεμούσες υποθέσεις. Η εκκαθάριση αυτή θα δημιουργήσει ανάχωμα στην αφαίμαξη των εύκολων στόχων».

Ως προς το πολιτικό σύστημα, προτείνουν την διαπραγμάτευση κρίσιμων πτυχών του προγράμματος με τους εταίρους στην Ε.Ε για το σκοπό αυτό και ειδικά ενόψει των Ευρωεκλογών, επισημαίνουν την ανάγκη για αναζήτηση Ευρωπαϊκών συμμαχιών για μια συνολική Ευρωπαϊκή λύση.

Ζητούν επίσης ένα νέο πολιτικό πλαίσιο για τη διαφάνεια, την αντιπροσωπευτικότερη εκπροσώπηση πολιτών με μεγαλύτερη αναλογία, μικρές περιφέρειες κλπ, ενώ θέτουν και ζήτημα ουσιαστικής Συνταγματικής αναθεώρησης.

Εξάλλου, χαρακτηρίζουν τη «θεωρία των δύο άκρων» ως «αντιδραστική», ιδιαίτερα που αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την Κίνηση των 75 λειτουργεί καταστροφικά και τυχοδιωκτικά.

Προτείνουν ακόμη, με αφορμή την πώληση του ΟΛΠ, της ΕΥΔΑΠ και του ΟΣΕ, ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας κράτους και αγορών, ενώ σημειώνουν την αντίθεσή τους στις ιδιωτικοποιήσεις των συγκεκριμένων οργανισμών.

Παράλληλα, αμφισβητούν την στρατηγική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου όσον αφορά τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, λέγοντας ότι «δεν ήταν μονόδρομος η πλήρης ένταξη του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση και η πλήρης συμπόρευση με την ΝΔ».