3 Σεπ 2013

To μεροκάματο "του τρόμου" - Της Τζένης Σουκαρά


Μεγαλώνει η «λίστα θανάτου» στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης 

Το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στα ορυχεία του Λιγνιτικού Κέντρου στη Μεγαλόπολη το μεσημέρι της Παρασκευής προκάλεσε οργή, πόνο και απόγνωση....
 

Φορτηγό της ΔΕΗ, το οποίο οδηγούσε ένας οκταμηνίτης συμβασιούχος, έπεσε από άγνωστη αιτία σε κενό 30-40 μέτρων τη στιγμή που επιχειρούσε να αδειάσει το φορτίο του. Η καμπίνα του βρέθηκε μέσα σε χώματα και ο άτυχος εργαζόμενος παγιδεύτηκε μέσα σε αυτήν. Χρειάστηκαν δύο ώρες για τον απεγκλωβισμό του, για τον οποίο πάσχιζαν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής και εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες ο άτυχος συμβασιούχος ανασύρθηκε νεκρός. Πρόκειται για τον Χάρη Βίγκο, 52 ετών, οικογενειάρχη από την Καλαμάτα.



Το μεροκάματο του τρόμου

 Οι εργαζόμενοι, οργισμένοι για τον άδικο χαμό του συναδέλφου τους, καταγγέλλουν ότι αυτός είναι αποτέλεσμα της μη τήρησης των κανονισμών και των στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας, καθώς έχουν περιέλθει σε κακή ψυχολογική κατάσταση με την εντατικοποίηση της εργασίας τους σε πολύ σκληρές συνθήκες για το μεροκάματο «του τρόμου» των 586 ευρώ (μεικτά).

 Οι σοβαρές ελλείψεις μόνιμου εργατοτεχνικού προσωπικού, η κάλυψη οργανικών θέσεων τακτικού προσωπικού από έκτακτους οκταμηνίτες και η εκτέλεση εργασιών με τον «αυτόματο πιλότο» αυξάνουν τα νούμερα στα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα».



«Ο άτυχος συνάδελφός μας έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος σε μια ΔΕΗ όπου τα ατυχήματα δεν έχουν σταματημό. Στη μεγάλη πλειονότητα των ατυχημάτων ποτέ δεν φταίει ένας. Πάντα υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συγκλίνουν και όταν τα ρίσκα μεγαλώνουν έρχεται το μοιραίο. Διαπιστώνουμε με λύπη μας ότι δεν έχει λάβει κανείς αρμόδιος το μήνυμα των προηγούμενων συμβάντων και πάντα μετά από λίγο χρόνο όλα ξεχνιούνται με μεγάλη ευκολία και συνεχίζουμε με τα ίδια λάθη και πολλές φορές και χειρότερα» καταγγέλλουν συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων.




Να σημειωθεί ότι ο μεταλλευτικός κανονισμός απαγορεύει ρητά την απόθεση του υλικού με απευθείας ανατροπή του στην παρακάτω βαθμίδα (το υλικό θα πρέπει να αποτίθεται στο φρύδι του πρανούς με την καθοδήγηση κουμανταδόρου και έπειτα να προωθείται με μπουλντόζα), σημειώνουν οι εργαζόμενοι.



Τα τελευταία 10 χρόνια σοβαρό παράγοντα εκδήλωσης «ατυχημάτων» αποτελεί η μείωση του εργατοτεχνικού προσωπικού και η παράλληλη αξίωση για αύξηση της παραγωγής, που οδηγεί στην εντατικοποίηση της εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα των εργαζομένων να αντιμετωπίζουν έκτακτα περιστατικά. Οπως καταγγέλλεται από εργαζομένους, η έλλειψη μόνιμου εργατοτεχνικού προσωπικού, η παραχώρηση εργασιών σε εταιρείες εργολάβων αμφίβολης τεχνικής αποτελεσματικότητας στη συντήρηση των εγκαταστάσεων των μονάδων και του πάγιου εξοπλισμού των ορυχείων συντείνουν στην εκδήλωση των «ατυχημάτων».

 Ανασταλτικό παράγοντα αποτελεί η με μεγάλη καθυστέρηση εξέταση των θανατηφόρων «ατυχημάτων» και διερεύνηση των αιτιών από τη Δικαιοσύνη, γεγονός που συνεπάγεται και μεγάλες καθυστερήσεις στο να φτάσουν οι υποθέσεις στο ακροατήριο.

 Πολλές φορές και τα ίδια τα θύματα (τραυματίες) ή οι συγγενείς των νεκρών δεν συνεχίζουν δικαστικά τις υποθέσεις για λόγους οικονομικούς, ταλαιπωρίας ή τυχόν αποζημιώσεων που δίνονται από τη ΔΕΗ.


Τα πιο σοβαρά καταγεγραμμένα εργατικά «ατυχήματα»



Η εξόρυξη λιγνίτη στη Μεγαλόπολη από τη ΔΕΗ ξεκίνησε γύρω στο 1960, οπότε και κατασκευάστηκαν τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Πολλές οι δεκαετίες λειτουργίας του εργοστασίου, πολλά και τα εργατικά «ατυχήματα που έχουν συμβεί στον χώρο των μονάδων και των ορυχείων. Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, οι… συμπτώσεις τραγικές και συνάμα εξοργιστικές, υπογραμμίζουν τις ευθύνες και τις εγκληματικές αμέλειες.



* Το 1984 ένας διμηνίτης συμβασιούχος εργαζόμενος πέφτει νεκρός στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης.



* Τον Απρίλιο του 1996, δύο εργαζόμενοι του ΑΗΣ Μεγαλόπολης χάνουν τη ζωή τους στο ορυχείο Κυπαρισσίων, όταν μπαίνουν σε πηγάδι. Οι αναθυμιάσεις από το μεθάνιο μετατρέπουν το πηγάδι σε τάφο.



* Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου ένας εργαζόμενος του ΛΚΜ βρίσκει τον θάνατο στο ορυχείο Ψαθίου, όταν σίδερο τον χτυπά στο κεφάλι.



* Τον Σεπτέμβριο του 2002, στο ατύχημα που συνέβη στο χώρο του Συστήματος Ξηρής Αποκομιδής Τέφρας (MAGALDI) της 3ης Μονάδας του ΑΗΣ Μεγαλόπολης έχουμε τον θάνατο 2 εργαζομένων και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων 5-6.



* Τον Φεβρουάριο του 2008 σκοτώνεται ένας εργαζόμενος στο σύστημα εκφόρτωσης του λιγνίτη στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης.



* Τον Αύγουστο του 2012 χάνει τη ζωή του ένας εργαζόμενος ο οποίος ήταν μόνος του σε αποθέτη λιγνίτη στην Αυλή της Θωκνίας και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες βρέθηκε έπειτα από πτώση κάτω από το μηχάνημα.

 

ΠΗΓΗ: Εφημεριδα των Συντακτων 2-9-13