19 Ιουλ 2013

ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Πράσινοι και ΠΑΣΟΚογενείς στο ίδιο τραπέζι


Το απόγευμα της Παρασκευής, στο ξενοδοχείο Τιτάνια,  με στόχο τη «συνεννόηση επί ρεαλιστικών βάσεων», κάθονται στο ίδιο τραπέζι εκπρόσωποι των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, κατόπιν καλέσματος της Ομάδας Πρωτοβουλίας για τη Συμπαράταξη Προοδευτικών, Σοσιαλιστικών, Οικολογικών και Αριστερών Δυνάμεων.
 

Μιλώντας στο tvxs.gr ο Νικήτας Κανάκης, μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας, εξηγεί, ότι με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται το πρώτο βήμα, για να έρθουν οι δυνάμεις της αριστεράς σε συμφωνία, ώστε να αναχαιτιστούν οι μνημονιακές πολιτικές και να διερευνηθεί η δυνατότητα εκπόνησης ενός ρεαλιστικού σχεδίου για αλλαγή της διακυβέρνησης με κατεύθυνση τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

Στο κάλεσμα της Ομάδας Πρωτοβουλίας έχουν ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, οι Οικολόγοι Πράσινοι, ο Ανδρέας Νεφελούδης από την Αριστερή Προοπτική και ο Οδυσσέας Βουδούρης από την Κοινωνία Πολιτών. Εμπνευστής της συνάντησης φαίνεται να είναι η Λούκα Κατσέλη, πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, η οποία όπως εξηγεί ο Νικήτας Κανάκης «είχε ζητήσει να υπάρξει αυτή η συνεννόηση και η δημιουργία μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης επανειλημμένως».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ θα παρευρεθούν στην εκδήλωση οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Αλέξης Μητρόπουλος, Δημήτρης Τσουκαλάς, Γ. Δαρδανός, Αντώνης Κοτσακάς και άλλοι. Από το ΠΑΣΟΚ θα δώσουν το «παρών» πρώην υπουργοί, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Τέλος από την ΔΗΜΑΡ, στην εκδήλωση θα συμμετάσχει ο Βασίλης Οικονόμου, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Λούκα Κατσέλη με τον πρόεδρο του κόμματος, Φώτη Κουβέλη.

Οι στόχοι της Ομάδας Πρωτοβουλίας είναι τρεις:  
«Πρώτον, να βρούμε τα κοινά μεταξύ μας παραμερίζοντας τα όσα μας χωρίζουν, ώστε να έρθουμε σε συνεννόηση. Δεύτερον, να καταστρώσουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο δράσης απέναντι στην ολοένα και χειρότερη κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας, που αγγίζει τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Τρίτον, οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να συνεννοηθούν ούτως ή άλλως – ανεξαρτήτως εκλογικών ποσοστών, ισχύος, μεγέθους. Ο κόσμος έχει δώσει εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ – είναι σαφές αυτό. Πρέπει να υπάρξει σύμπλευση πάνω σε συγκεκριμένα πράγματα, όπως κατά την γνώμη μου η σίτιση, η δουλειά, η υγεία και η εκπαίδευση. Είναι άξονες πρακτικοί και απαιτούν λύσεις. Δεν πρέπει να εξαντληθούμε μόνο σε επίπεδο διαλόγου. Ο κόσμος θεωρώ, ότι περιμένει να δει ότι υπάρχει μια άλλη άποψη», εξηγεί ο Νικήτας Κανάκης στο tvxs.gr, που σχολιάζει, ότι αν και η Ομάδα Πρωτοβουλίας αποτελείται από άτομα προερχόμενα από διαφορετικούς χώρους, σε όλους υπάρχει η κοινή πεποίθηση, ότι πρέπει να προστατευθεί η Δημοκρατία και να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων παράλληλα με την διάσωση της χώρας.

Στην Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Συμπαράταξη Προοδευτικών, Σοσιαλιστικών, Οικολογικών και Αριστερών Δυνάμεων συμμετέχουν ο Γιώργος Αργείτης από το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ο εκδότης Γιώργος Δαρδανός, η δικηγόρος Ρέα Δουζίνα, ο πρώην Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης, ο Λάμπρος Μίχος πρώην βουλευτής, ο λογιστής Στέφανος Μπαγιώργος και ο καθηγητής του ΠΑΘ Κώστας Χρυσόγονος.

Ο σημερινός στόχος δεν είναι να μετρηθούν δυνάμεις αλλά να γίνει η πρώτη προσπάθεια συμφωνίας των δυνάμεων της αριστεράς, όπως εξηγεί ο κ. Κανάκης. Στο πλαίσιο αυτό, η Ομάδα Πρωτοβουλίας δεν επιθυμεί να μιλά μεγαλόπνοα αναφορικά με υποψήφια εκλογικά σχήματα, προεκλογικές και μετεκλογικές συνεργασίες ή μετεξέλιξή της.

«Δεν πρέπει να συμπεριφερθούμε ως παράγοντες. Δεν χρειάζεται άλλους η χώρα. Ο κόσμος ζητά μια ενότητα μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης που θα στοχεύει στην βελτίωση της κατάστασης», σχολιάζει ο κ. Κανάκης εξηγώντας ότι «εμείς είμαστε ένας σχηματισμός, που κάνει ένα πρώτο βήμα για να φέρει τις δυνάμεις που έχουν μια κοινή αντίληψη στο τραπέζι. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος μας. Όχι το να μετεξελιχθούμε σε κάτι άλλο. Το απόγευμα θα πρέπει όλοι να τοποθετηθούν καθαρά, για το πόσο πιστεύουν ότι μπορεί να προχωρήσει αυτό ή όχι».

Στην προσπάθεια αυτή δεν αφήνουν καμία πόρτα κλειστή, ούτε φέρονται προκατειλημμένοι προς πολιτικούς φορείς. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να βάζουμε πρώτα αυτά που μας χωρίζουν, αλλά αυτά που μας ενώνουν. Η διαφωνία είναι εύκολο πράγμα. Το δύσκολο είναι να υπερβούμε όλα αυτά και να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Οι καρέκλες γύρω από το τραπέζι του διαλόγου πρέπει να παραμένουν εκεί, ακόμη και αν κάποιος αρνηθεί να καθίσει», αναφέρει ο κ. Κανάκης.