26 Ιουν 2013

Διερευνητικές ματιές του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΔΗΜΑΡ


«Και τώρα μόνοι με… τον δικομματισμό». Αυτή η φράση συμπυκνώνει την αίσθηση που κυριαρχεί στον ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα και από τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, στη οποία δεν συμμετέχει πλέον η ΔΗΜΑΡ.
Παρά ταύτα, στην Κουμουνδούρου,....


 κάποιοι θέλουν να ελπίζουν ότι ίσως δεν βρίσκονται πλέον και τόσο μόνοι στο νέο πολιτικό σκηνικό. Και αυτό, επειδή εκτιμούν ότι η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, μπορεί και να εξελιχθεί σε καταλυτική παράμετρο, ειδικώς σε ό,τι αφορά το θέμα των συνεργασιών ή ακόμη και της διαμόρφωσης πολιτικού κλίματος κατά την προσεχή περίοδο.

Αυτό πάντως που διαφαίνεται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως από την απόλυτη βεβαιότητα με την οποία μιλούν τα στελέχη του, η επιλογή προς το παρόν είναι να αφήσουν την κυβέρνηση ΝΔ - ΠαΣοΚ να φθαρεί (την θεωρούν άλλωστε ήδη φθαρμένη) και να φθάσει στα όριά της, με ορίζοντα το φθινόπωρο.
Η «παράμετρος ΔΗΜΑΡ» αναγνωρίζεται πάντως ως μία από τις σημαντικές επιπτώσεις της πρόσφατης κυβερνητικής κρίσης και διαφαίνεται πως τα βλέμματα πολλών από την Κουμουνδούρου θα στραφούν (αν δεν έχουν στραφεί ήδη) προς την γειτονική Αγ. Κωνσταντίνου. Σε αυτό το σημείο πάντως εμφανίζονται εκ νέου διαστάσεις απόψεων (και διατυπώσεων) μεταξύ των «ευρωπαϊστών» και των «ριζοσπαστών» του ΣΥΡΙΖΑ, με τους μεν να είναι διαλλακτικότεροι και τους δε να απορρίπτουν εκ προοιμίου κάθε συζήτηση.

«Η αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ. και η πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης ξεπαγώνει το πολιτικό σκηνικό και προφανώς αυτό περικλείει δυνατότητες», τόνισε (μιλώντας στον Σκάι), ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Π. Σκουρλέτης και συμπλήρωσε: «Μένουν πολλά να γίνουν για να δούμε τελικά εάν και η ΔΗΜΑΡ, για να μιλάω ευθέως, είναι αποφασισμένη αυτό το βήμα που έκανε να το ολοκληρώσει. Τι θα σήμαινε αυτό; Θα σήμαινε μια πλήρη πολιτική αποστασιοποίηση από το μνημόνιο, μια οριοθέτηση απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές και όχι προφανώς αυτή η στάση που μέχρι τώρα εξαγγέλλεται για μια α λα καρτ εφαρμογή του». Τόνισε επίσης ότι «το μνημόνιο έχει μια εσωτερική λογική. Ή το παίρνεις ή το αφήνεις».

Εμφανώς οξύτερος στους χαρακτηρισμούς του, ο κ. Δ. Στρατούλης, στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας, σημείωσε (real fm): «Η ΔΗΜΑΡ, δείχνει σαν μια συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση. Είναι κάπως σαν πολιτικός τραγέλαφος αυτό το πράγμα. Ή θα πάει με τα μνημόνια  ή θα μπει σε μια λογική ανατροπής των μνημονίων»

Ο κ. Δ. Παπαδημούλης επίσης σημείωσε ότι «οι ίδιοι (σ.σ. στην ΔΗΜΑΡ) θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν και για το αν θα επιλέξουν το ρόλο ενός "εξωτερικού συνεργάτη" της κυβέρνησης ή το ρόλο μίας δύναμης της αντιπολίτευσης, με το δικό τους στίγμα», ενώ υπογράμμισε: «επειδή οι επόμενες εκλογές δεν θα αργήσουν και η πρωτιά θα κριθεί πολύ πάνω από το 30% η ίδια η ΔΗΜ.ΑΡ, με τις δικές της διαδικασίες, θα πρέπει να αποφασίσει ποιος είναι ο προσανατολισμός της και η δική της πολιτική συμμαχιών. Μέχρι τώρα πάντως ήταν πιο πολύ αντι-ΣΥΡΙΖΑ από ότι αντι-ΝΔ. Μετά τη μετακίνησή της, θα πρέπει να επανακαθορίσει τη στάση της».