8 Ιουν 2013

Συναθροίσεις με τη μεζούρα!


Στην ουσιαστική απαγόρευση των διαδηλώσεων, καθώς το μέγεθός τους, το εάν «διαταράσσονται» η «κοινωνικοοικονομική ζωή» και εάν θα βλάπτεται «εν γένει» η εμπορική και οικονομική δραστηριότητα μιας πόλης θα κρίνονται από τον εκάστοτε αστυνομικό διευθυντή, προχώρησε...
 
 χθες αιφνιδιαστικά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.



Εφαρμόζοντας το προφανώς ειλημμένο εδώ και καιρό σχέδιο της κυβέρνησης και αποφεύγοντας να καταθέσει για το θέμα αυτό νομοσχέδιο, ο υπουργός υπέγραψε χθες ένα Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο θα τροποποιηθεί το ήδη υπάρχον Διάταγμα του 1991 και το οποίο, εάν τελικά περάσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας και υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα απαγορεύει τις… μικρές συναθροίσεις.

 Παρά το ότι πηγές του υπουργείου ανέφεραν αρχικά ότι η τροποποίηση θα κατετίθετο το φθινόπωρο, παρότι την προπερασμένη Τρίτη 28 Μαΐου ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ -όπου εισέπραξε την άρνηση συνδικαλιστών και κομμάτων- ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «ο διάλογος αυτός θα συνεχιστεί», ο υπουργός έσπευσε να υπογράψει τη σχετική τροπολογία.
 Δύο μόλις ημέρες μετά τη συνάντησή του, την Τρίτη 4 Ιουνίου, με τον δήμαρχο Αθηναίων, τον γ.γ. του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, τους προέδρους ΕΒΕΑ και Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κι εκπρόσωπους φορέων του εμπορίου του τουρισμού και κατοίκων του κέντρου της Αθήνας, στην οποία ο υπουργός ανέφερε ότι «Εφόσον η παρούσα ομήγυρη συμφωνήσει, το Προεδρικό Διάταγμα θα υπογραφεί από εμένα και θα σταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την υπογραφή του».



Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στην τροπολογία δεν γίνεται αναφορά σε διαδηλώσεις αλλά σε συναθροίσεις. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι «οι συναθροίσεις διεξάγονται κατά τρόπο που δεν διαταράσσεται παρά στο μέτρο του απολύτως αναγκαίου η οδική κυκλοφορία και η κοινωνικοοικονομική ζωή της πόλης». Σύμφωνα λοιπόν με όσα αναφέρει το σχέδιο Π.Δ., σε πόλεις πάνω των 100.000 κατοίκων «δεν επιτρέπεται η κατάληψη ολόκληρου του οδοστρώματος και η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από ιδιαίτερα μικρές, σε σχέση με τη σημασία (σ.σ. !!!) της συγκεκριμένης οδού για την εξυπηρέτηση της οδικής κυκλοφορίας και της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης, συναθροίσεις».


Εκείνος που θα εκτιμά ποια είναι μικρή συγκέντρωση θα είναι ο αστυνομικός διευθυντής. Η απόφασή του θα κοινοποιείται στον φορέα της διαδήλωσης αρχικά προφορικά και εντός 24 ωρών και γραπτά. Οι όροι που θα λαμβάνονται υπ” όψιν για την απόφαση ορίζεται ότι θα είναι «ο αριθμός των συμμετεχόντων στη συνάθροιση και η σημασία της συγκεκριμένης οδού για την κυκλοφορία των οχημάτων δημόσιας συγκοινωνίας, την τουριστική κίνηση της περιοχής, την ομαλή πρόσβαση σε αρχαιολογικούς ή ιστορικούς χώρους και την εν γένει εμπορική και οικονομική δραστηριότητα».

 


Ανακοίνωση στην οποία τα προαναφερθέντα μέτρα χαρακτηρίζονται ως ακραία αυταρχικά εξέδωσε μετά τη δημοσιοποίηση της υπογραφής της τροποποίησης ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Σε αυτήν συγκεκριμένα τονίζεται: «Με ένα Προεδρικό Διάταγμα που θα ζήλευε ακόμα και ο Ερντογάν, η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρό της τώρα και τις διαδηλώσεις. Αδύναμη να απαντήσει στις τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις του μνημονίου, σχεδιάζει ένα ακόμα ακραία αυταρχικό μέτρο, όπου η διεξαγωγή των διαδηλώσεων θα εξαρτάται από τη βούληση της Αστυνομίας, η οποία θα είναι αυτή που με αυθαίρετο τρόπο θα εκτιμά τον όγκο τους».



«Με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τις διαδηλώσεις η κυβέρνηση κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση και την εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη» εναντίον των εργαζομένων» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «ο κάθε αστυνομικός διευθυντής θα μπορεί να απαγορεύει οποιαδήποτε διαδήλωση θεωρεί «μικρή»» και καταλήγει «το εργατικό κίνημα πρέπει να είναι έτοιμο για αποφασιστική μαχητική δράση και απάντηση στη κρατική καταστολή».

m.tsaldaris@efsyn.gr



………………………………………………………………



O «μικρός θεός»



Αν μη τι άλλο η προώθηση ενός Π.Δ. που περιορίζει συνταγματικά δικαιώματα και μάλιστα χωρίς κανένα διάλογο δεν προκαλεί εντύπωση ειδικά από έναν πολιτικό όπως ο Ν. Δένδιας, που έχει μάθει να χρησιμοποιεί μόνο τη δύναμη της καταστολής.



Ομως, αποκρυπτογραφώντας μία προς μία τις λέξεις του Π.Δ. καταλήγουμε εύκολα στο συμπέρασμα ότι το αν θα γίνεται μία συνάθροιση θα κρίνεται από τη σημασία του δρόμου που επελέγη για τη μάζωξη προς διαμαρτυρία! Τι σημασία έχει λοιπόν ποιοι οι λόγοι των αντιδράσεων; Πόσο δίκαια είναι τα αιτήματα; Γιατί αυτοί οι άνθρωποι αποφάσισαν να απόσχουν από τη βολή τους και να διαδηλώσουν… Αυτό που προέχει για τον κ. Δένδια είναι «η σημασία της συγκεκριμένης οδού για την εξυπηρέτηση της οδικής κυκλοφορίας και της κοινωνικοοικομικής ζωής της πόλης».



Από την άλλη, αυτός που θα κρίνει όλα αυτά και μάλιστα πρωθυστέρως είναι ο αρμόδιος αστυνομικός διευθυντής που εξελίσσεται στον μικρό θεό των συναθροίσεων. Ολα αυτά τα ωραία και αντισυνταγματικά καλείται να κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ωστόσο, η στάση των δικαστών του στο θέμα της πολιτικής επιστράτευσης δεν αφήνει περιθώρια για ελπίδες σεβασμού του ελληνικού Συντάγματος!



ΤΖ.Ρ.



……………………………………………………………………



Οργή συνδικαλιστών κατά Δένδια



Ως την κλωστή που θα οδηγήσει διαχρονικά στο ξήλωμα του πουλόβερ των αντιδράσεων των εργαζομένων κατά των κυβερνητικών επιλογών χαρακτηρίζουν οι συνδικαλιστές την αποστολή στο Συμβούλιο της Επικρατείας του Π.Δ. που περιορίζει τις συναθροίσεις και κατ’ επέκταση τις διαδηλώσεις.



«Οταν η βία προέρχεται από την πλευρά των εργοδοτών και του κράτους, δεν μπορείς να περιορίζεις τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων», σχολίασε το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΓΣΕΕ Ζώης Πεππές που πρόσκειται στην Αυτόνομη Παρέμβαση.



Στην ίδια γραμμή πλεύσης φαίνεται ότι κινείται και ο έτερος πόλος, αυτός της ΠΑΣΚΕ. «Η ευαισθησία και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, και ειδικά του κ. Δένδια, θα έπρεπε να εστιασθεί στις αιτίες που κινητοποιούν τους εργαζόμενους και όχι στον περιορισμό του δικαιώματος του συναθροίζεσθαι» ανέφερε σχετικά ο Στάθης Ανέστης της ΠΑΣΚΕ, επίσης μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΓΣΕΕ.



Η γνώμη της ΓΣΕΕ, παρ” ότι οι συνδικαλιστές δεν ενημερώθηκαν για το… πόνημα Δένδια και ακόμη δεν έχουν καταλήξει, φαίνεται ότι είναι κάθετα αντίθετη. «Κανένας περιορισμός δεν μπορεί να μπει στην αντίδραση του κόσμου στις μνημονιακές επιλογές» ήταν η συνήθης ατάκα μεταξύ των συνδικαλιστών όταν διάβασαν στα ΜΜΕ το Π.Δ., αφού βέβαια ο διακείμενος υπέρ του διαλόγου υπουργός Ν. Δένδιας «ξέχασε» να ενημερώσει.



Ετσι οι συνδικαλιστές τόσο από την πλευρά της ΓΣΕΕ όσο και της ΑΔΕΔΥ πνέουν μένεα κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Δένδια, αφού όταν ο ίδιος είχε προ 10 ημερών συναντηθεί με τις ηγεσίες τους είχε μιλήσει για εξαντλητικό διάλογο που ουδέποτε έγινε, κατά τα πρότυπα που συνηθίζουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, και ιδιαίτερα αυτή του Σαμαρά.