Ένας κόκορας, δύο κότες και τα αυγά των εκλογών, που κανείς δε θέλει να σπάσει: Απομονωμένος πλέον στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κινδυνεύει να παγιδευτεί στο “μαύρο”, που “έριξε” στην οθόνη της ΕΡΤ το βράδυ της περασμένης...
Τρίτης. Δεν μπορεί να υποχωρήσει στην απόφαση για κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ακόμη κι εάν αυτό σημαίνει εκλογές, τις οποίες όμως δεν επιθυμούν οι δανειστές, περισσότερο ίσως και από τους κυβερνητικούς εταίρους.
Ο πρωθυπουργός εζήλωσε τη δόξα της Μάργκαρετ Θάτσερ, σίγουρος ότι θα είχε τη στήριξη της κοινωνίας σε μία “τολμηρή αντικρατιστική απόφαση”. Παράλληλα θα επιτύγχανε εν μία νυκτί το στόχο των 2.000 απολύσεων στο δημόσιο θυσιάζοντας μία ΔΕΚΟ που θεωρούσε “εχθρική” απέναντί του και θα ξέφευγε από το ναυάγιο της ΔΕΠΑ, που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Οι κυβερνητικοί εταίροι αρχικά πάγωσαν μπροστά στο δίλημμα των πρόωρων εκλογών, καθώς ο κ. Σαμαράς εκβίαζε είτε να συμμορφωθούν πλήρως με τη δική του πολιτική ατζέντα και ηγεμονία στην τρικομματική, είτε να τον ρίξουν. Τα πράγματα όμως στη συνέχεια δεν εξελίχθηκαν ακριβώς όπως ανέμενε το Μέγαρο Μαξίμου, που βιάστηκε να καυχηθεί περί επιτυχίας υπολογίζοντας χωρίς τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά και σημαντικού μέρους της ελληνικής κοινωνίας.
Η εικόνα μίας κυβέρνησης, που εν μία νυκτί απολύει δικαίους και αδίκους τραβώντας την πρίζα των κρατικών σταθμών “στον αέρα”, προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό, αλλά και νέο μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων στον ευρωπαϊκό Τύπο, μετά από μία περίοδο βελτίωσης του κλίματος για τη χώρα μας στην Ευρώπη. Αμήχανη η Συγγρού προσπάθησε να αντιμετωπίσει επικοινωνιακά το θέμα στο εσωτερικό της χώρας, διανέμοντας non paper με θετικά δημοσιεύματα, όπως αυτό των Financial Times που χαρακτήριζε την κυβερνητική απόφαση “αναγκαίο κακό”. Επιχείρησε δε να παρουσιάσει ως θέση της Liberation υπέρ του κ. Σαμαρά άρθρο στο προσωπικό blog του ανταποκριτή της Liberation, Jean Quatremer, το οποίο απηχεί τις προσωπικές του απόψεις και δεν αναδημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας, που βγήκε με μαύρο πρωτοσέλιδο καταγγέλλοντας το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Κυρίως, όμως, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών προκάλεσε ανησυχία στους δανειστές και τις αγορές. Βρυξέλλες και Βερολίνο διαμήνυσαν πως μία κυβερνητική κρίση θα είχε αρνητικά αποτελέσματα στην εφαρμογή του προγράμματος, τα spread εκτινάχθηκαν και το χρηματιστήριο αντέδρασε νευρικά. Στην Κομισιόν επικρατεί εντονότατη δυσφορία για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και πηγές από το περιβάλλον του Όλι Ρεν δήλωναν ότι ούτε ο Επίτροπος, ούτε η Κομισιόν, ούτε η τρόικα γνώριζε την κίνηση αυτή.
Στο εσωτερικό της χώρας δε, οι μόνοι που υποστήριξαν την απόφαση, και κυρίως τη μέθοδο ξαφνικής θανάτωσης της ΕΡΤ, ήταν η Χρυσή Αυγή και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Από την απόφαση της κυβέρνησης διαφοροποιήθηκε εν τω μεταξύ οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ Ιωάννης Τσουκαλάς, με δήλωση που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του και Κώστας Πουπάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το βήμα του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ομολογούν πλέον ότι ο χειρισμός της υπόθεσης δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός και αναζητούν “σχέδιο Β”. Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς την Παρασκευή το βράδυ με δήλωσή του απηύθυνε δημοσίως στον Ευάγγελο Βενιζέλο και το Φώτη Κουβέλη την πρόταση που είχε μεταφέρει νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης και είχε απορριφθεί από τους κυβερνητικούς εταίρους: Ο ειδικός εκκαθαριστής του υπουργείου Οικονομικών για την ΕΡΤ να ορίσει άμεσα προσωρινή επιτροπή ευρείας διακομματικής αποδοχής με σκοπό την πρόσληψη μικρού αριθμού εργαζομένων, ώστε να αρχίσει αμέσως η μετάδοση ενημερωτικού προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης. Ο κ. Σαμαράς επέμενε όμως στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τη ΝΕΡΙΤ και δήλωσε ότι αναμένει “αντίστοιχη στάση ευθύνης από τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η συνεργασία μεταξύ μας, να συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας και να αποφευχθούν περιπέτειες για το λαό μας.” Στην ομιλία του στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ πάντως, προσπάθησε να υπερασπιστεί το λουκέτο στην ΕΡΤ ως τολμηρή μεταρρύθμιση, δήλωσε κατά των προνομίων των λίγων, αλλά υποστήριξε ότι ποτέ δεν έβρισε τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, που θα αποζημιωθούν γενναιόδωρα.
Γαλάζιες πηγές εκτιμούσαν ότι μέχρι τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στις έξι το απόγευμα της Δευτέρας θα έχει βρεθεί ένας συμβιβασμός ικανοποιητικός για όλες τις πλευρές, παρόλο που ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αναθάρρησαν βλέποντας την πίεση από το εξωτερικό στον κ. Σαμαρά. Στην πραγματικότητα ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί πλέον να υποχωρήσει επί της ουσίας, ακόμη κι εάν αναγκαστεί να οδηγηθεί σε κάλπες, όπως ομολογούν κυβερνητικές πηγές. Μέσα σε αυτό το κλίμα, μία ενδεχόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για προσωρινή διαταγή παγώματος του κλεισίματος της ΕΡΤ τη Δευτέρα ενδέχεται να είναι η καλύτερη διέξοδος για τον πρωθυπουργό.
Ενδεικτική της προσπάθειας του κ. Σαμαρά να τη «βγει από αριστερά» στους κυβερνητικούς εταίρους ήταν και η πρωτοβουλία του την Πέμπτη να προτείνει στον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο -βασικό συντάκτη της πρότασης Μόσιαλου το 2011 για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ, στην οποία βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό το νομοσχέδιο για την ίδρυση της ΝΕΡΙΤ που παρουσίασε το Μέγαρο Μαξίμου- να ηγηθεί της μετάβασης στη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση. Ο κ. Αλιβιζάτος όμως αρνήθηκε, δηλώνοντας στη συνέχεια, και μάλιστα μέσω της ελεγχόμενης από τους εργαζόμενους ΕΡΤ: «Με κλειστά τα κανάλια της ΕΡΤ, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ευοδωθεί οποιαδήποτε προσπάθεια για την εξυγίανση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Δεν μπορώ, συνεπώς, να συμβάλω σ' ένα εγχείρημα, που θεωρώ εκ των προτέρων καταδικασμένο».