24 Ιουν 2013

Η ΕΛΒΟ το επόμενο "λουκέτο" στο δημόσιο!


ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΗΜΩΝ... ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ!
 

Η κυβέρνηση, μετά την ΕΡΤ, βάζει στο στόχαστρο τον επόμενο οργανισμό, από τον οποίο θα προκύψουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με τον ημερήσιο τύπο, στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης...
 
 έχουν ήδη μπει οι αμυντικές βιομηχανίες.

Οι εισηγήσεις κάνουν λόγο για κλείσιμο της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα(!), αλλά και συγχώνευση της ΕΑΒ με πιθανή απορρόφηση και της ΕΛΒΟ και μεγάλη μείωση προσωπικού!

Συνολικά, στις αμυντικές βιομηχανίες απασχολούνται 2.650 εργαζόμενοι (1.350 στην ΕΑΒ, 950 στα ΕΑΣ και 350 στην ΕΛΒΟ). Το ενδεχόμενο «λουκέτο» στα ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα), αλλά και μία υποτιθέμενη "αναδιάρθρωση" στις άλλες δύο επιχειρήσεις, θεωρείται βέβαιο, ότι θα οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό απολύσεων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι έχει ήδη ζητηθεί από την ΕΕ έλεγχος για τις κρατικές χρηματοδοτήσεις στα ΕΑΣ.

Με την πραξικοπηματική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στην οποία στηρίχθηκε και η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ανοίγει ο δρόμος και για άλλες καταργήσεις φορέων και απολύσεις, με τα Νομικά Πρόσωπα και τις επιχειρήσεις των δήμων να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Στο εξής θα ανήκει αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια των συναρμοδίων υπουργών η απόφαση για την κατάργηση ή τη συγχώνευση των οργανισμών που εποπτεύουν(!!!). 

Άλλωστε, στελέχη της Αυτοδιοίκησης έχουν κατ' επανάληψιν εκφράσει φόβους, ότι προγράμματα όπως το "Βοήθεια στο Σπίτι" ή τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) μπορεί στο μέλλον να ασκούνται από ιδιώτες, με αποτέλεσμα οι απασχολούμενοι σε αυτά να δουν την πόρτα της εξόδου και οι παρεχόμενες υπηρεσίες να υποβαθμιστούν στο βωμό του κέρδους!
Υπενθμίζεται, πως ήδη υπάρχει πρόβλεψη για δυνατότητα άσκησης των υπηρεσιών αυτών μέσω κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.  

Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνουν, υπηρεσίες των δήμων που αφορούν τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τους παιδικούς σταθμούς, τα ΚΑΠΗ, αλλά και τις προνοιακές δομές, θα μπορούσαν δυνητικά να ασκηθούν από ιδιώτες. Αρκεί να αναφερθεί ότι σε αυτές τις δομές απασχολούνται περί τους 7.000 εργαζόμενους!

Στους δήμους, εξάλλου, παρατηρείται και ένας μεγάλος αριθμός συμβάσεων εργαζομένων, οι οποίοι παραμένουν στη θέση τους με προσωρινές διαταγές. Μετά το θόρυβο και τις ενδοκυβερνητικές τριβές που προκάλεσε το θέμα, οριστική «λύση» αναμένεται να επέλθει με τη ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο θέτει «σφιχτές» προθεσμίες για την εκδίκαση των υποθέσεων, κάτι που επί της ουσίας θα καθαρίσει το τοπίο βγάζοντας οριστικά εκτός Δημοσίου εκείνους των οποίων οι υποθέσεις θα τελεσιδικήσουν.


ΠΗΓΗ: iskra.gr