25 Ιαν 2013

Επέμβαση των ΜΑΤ στο αμαξοστάσιο του Μετρό στα Σεπόλια

  
Επιχείρηση των ΜΑΤ πραγματοποιήθηκε γύρω στις 04.00 τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια, προκειμένου να απομακρυνθούν οι απεργοί οι οποίοι οχυρώθηκαν μέσα στις εγκαταστάσεις μετά την κοινοποίηση της κυβερνητικής απόφασης περί πολιτικής επιστράτευσης. 
Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς...
 
 απάντησαν με γενικό μπλακ άουτ.
    
Στην επιχείρηση συμμετείχαν έξι διμοιρίες των ΜΑΤ και άνδρες των ΕΚΑΜ, οι οποίοι αρχικά έσπασαν τις αλυσίδες που είχαν τοποθετήσει οι εργαζόμενοι του Μετρό στην κεντρική πύλη και στη συνέχεια μπήκαν στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων απομακρύνοντας όσους βρίσκονταν στο χώρο. Ωστόσο, στην πύλη παραμένουν περίπου 50 εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι είναι προσωπικό ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία έχει προχωρήσει σε τρεις προσαγωγές.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης μια κοπέλα παρελήφθη απο ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, γιατί αισθάνθηκε δυσφορία. Κοντά στο αμαξοστάσιο πραγματοποιείται συγκέντρωση συμπαράστασης στους εργαζόμενους του Μετρό.

Τα Σεπόλια θυμίζουν φρούριο με την περιοχή να έχει αποκλειστεί περιμετρικά του αμαξοστασίου από περιπολικά και κλούβες, ενώ αστυνομικοί δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στους πολίτες. Στο αμαξοστάσιο επιτρέπεται η είσοδος μόνο των εργαζομένων που έχουν φύλλο επιστράτευσης.

Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επιτρέπουν ούτε στους συγκεντρωμένους που έσπευσαν να συμπαρασταθούν στους απεργούς του μετρό, αλλά ούτε και στα τηλεοπτικά συνεργεία να πλησιάσουν τις εγκαταστάσεις του μετρό.

Υπενθυμίζεται, ότι μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την επιστράτευση οι εργαζόμενοι έβγαλαν από τον χώρο του αμαξοστασίου στα Σεπόλια τα Ι.Χ. τους, οχυρώθηκαν μέσα, έκλεισαν την πύλη και πίσω της τοποθέτησαν δύο ανυψωτικά μηχανήματα.

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία επίδοσης των φύλλων επίταξης.
Όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο γενικός γραμματέας των εργαζομένων στο μετρό, Μ. Τσακός, τα φύλλα πορείας επιδίδονταν στους απεργούς καθόλη τη διάρκεια της νύχτας.

Παράλληλα, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου ζήτησε την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας για τους απεργούς. Η κ. Φάκου απέστειλε στην Κρατική Ασφάλεια τις αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκαν παράνομες οι κινητοποιήσεις και ζητεί η Αστυνομία να προχωρά σε συλλήψεις για παραβίαση δικαστικής απόφασης.

Ολική ρήξη

Κυβέρνηση και εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς βρίσκονται σε ολική ρήξη από χθες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στους απεργούς δηλώνοντας ότι «τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν ανήκουν στις συντεχνίες, αλλά στο λαό». Σε πολιτικό επίπεδο η απόφαση της κυβέρνησης προκάλεσε αντιδράσεις και στο εσωτερικό της με τη ΔΗΜΑΡ να εκφράζει την καθολική αντίθεσή της. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ στήριξε την απόφαση της κυβέρνησης με κύκλους της Ιπποκράτους να υποστηρίζουν, πως πρόκειται για την «πιο ήπια απόφαση που μπορούσε να ληφθεί» και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να κάνει λόγο για μία «απαράδεκτη κοινωνικά απεργία». Για πραξικόπημα κατά του Συντάγματος μιλά ο ΣΥΡΙΖA, ενώ το ΚΚΕ κάνει λόγο για «ωμό αυταρχισμό».


Ακινητοποιημένα τα ΜΜΜ

Οι εργαζόμενοι πάντως σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν εξαγγείλει νέες κινητοποιήσεις για σήμερα, απαντώντας στην επιστράτευση με γενικό «μπλακ άουτ».


Το Σωματείο Ελέγχου Λειτουργίας Μετρό (ΣΕΛΜΑ), τα Σωματεία Εργαζομένων ΗΣΑΠ και Τραμ καθώς επίσης και τα Σωματεία Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής και Ηλεκτροδηγών και Λοιπών Εργαζομένων Κίνησης ΣΤΑΣΥ συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που πραγματοποιούν σήμερα το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Την ίδια στάση κρατούν και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ ενώ προσανατολίζονται σε κλιμάκωση με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες έως και την Τρίτη, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις εξελίξεις.

Ακινητοποιημένος θα παραμείνει και ο προαστιακός, οι εργαζόμενοι του οποίου μάλιστα, κάνοντας λόγο για φασιστική απόφαση της κυβέρνησης, διαμηνύουν πως θα προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες απεργίες για όσο χρειαστεί.

Επιπλέον, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) ανακοίνωσε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από το Σάββατο (26/1) έως τη Δευτέρα (28/1) για το προσωπικό του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ, της ΕΡΓΟΣΕ και της ΓΑΙΑΟΣΕ. «Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα διευρυνθούν όσο διαρκεί η επίταξη των εργαζομένων», προειδοποιεί η ΠΟΣ και κατηγορεί την κυβέρνηξη, ότι επέλεξε τον δρόμο του αυταρχισμού.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr