19 Ιαν 2013

Π.Μπεγλιτης : "Κυρια προτεραιοτητα της κυβερνησης συνεργασιας το μειζον ζητημα της ανεργιας και η εξασφαλιση της κοινωνικης συνοχης"


 "Πρώτη θεμελιώδης προτεραιότητα της κυβέρνησης συνεργασίας είναι να ασχοληθούμε με την ανασυγκρότηση της οικονομίας .Οι πρώτοι οικονομικοί δείκτες θα πρέπει να μετασχηματιστούν με Όρους πραγματικής οικονομίας σε έξοδο από την κρίση. Οφείλω να πω....
 

 ότι είναι άκαιρο να σφυρίζουμε μελωδίες ευτυχίας για εσωτερική κατανάλωση .Πρέπει να δουλέψουμε σοβαρά ως κυβέρνηση. Πρέπει να συζητήσουμε την ανασυγκρότηση της κυβερνητικής συνεργασίας εξαλείφοντας όλες εκείνες τις πληγές δυσπιστίας και καχυποψίας που έχουν σωρευτεί την τελευταία περίοδο .Κυρία προτεραιότητα μας θα πρέπει να είναι το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας. Πρέπει να υπερασπιστούμε την κοινωνική συνοχή." δηλωσε ο πρωην υπουργος Πανος Μπεγλιτης σε συνεντευξη του στην εκπομπη της ΝΕΤ " Συμβαινει τωρα" 

Ο κ. Μπεγλιτης αναφερομενος  στην ψηφοφορα της Πεμπτης τονιζοντας τα εξης:


"
Ολοκληρώθηκε μια μακρά διαδικασία πολιτικής στοχοποίησης  του ΠΑΣΟΚ και του πρόεδρου του Ευ. Βενιζέλου από το ΣΥΡΙΖΑ και από άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Είναι το τέλος μιας σκληρής περιόδου τυφλής πολιτικής σύγκρουσης, μετά από την   στρατηγική επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτός ο σχεδιασμός στοχοποίησης, μέσω του ΠΑΣΟΚ και του πρόεδρου του, της κυβέρνησης συνεργασίας, για να πληγεί η κυβερνητική συνοχή, πιστεύω ότι απέτυχε. Από την χθεσινή διαδικασία πρέπει να βγουν συμπεράσματα για όλους μας. Η περίοδος αυτή έκλεισε με τραύματα για το πολιτικό σύστημα, για την ελληνική κοινωνία και με αυξημένη δυσπιστία και καχυποψία ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για την χώρα και τον λαό της. Από αυτήν την περίοδο πρέπει να βγούμε όλοι πιο σοφοί."

Για το θέμα της εκλογικής διαδικασίας ο κ. Μπεγλιτης τονισε πως
" γύρω από την διαδικασία επιχειρήθηκε χθες να δημιουργηθεί μια νέα σύγκρουση στην βουλή. Αυτό δεν έγινε κατορθωτό. Γιατί αφαιρέθηκε όλη η βάση στο διαδικαστικό και προσχηματικό, το οποίο επιχείρησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι άλλο πράγμα να επιχειρείς να αξιοποιήσεις προσχηματικά και για ίδιον όφελος την διαδικασία και άλλο να επιχειρείς να σεβαστείς έστω τυπικά τις πρόνοιες του συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής. Αυτή η προσπάθεια έγινε από την πλειοψηφία, πώς  δηλ. να είμαστε κατά το δυνατόν μέσα   στο πλαίσιο  του συντάγματος και του κανονισμού. Βεβαίως, αυτή η προσπάθεια ήταν σε μια σχετικά μεγάλη απόσταση, θα το αναγνωρίσω αυτό, από την  δυναμική που δημιουργήθηκε στα ΜΜΕ και στην ελληνική κοινωνία.
Χθες υπήρξε μια ψηφοφορία .Έχουμε τα αποτελέσματα της. Σήμερα θα πρέπει να αφήσουμε απερίσπαστη την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή της βουλής σε στενή συνεργασία με τις δικαστικές αρχές να κάνουν την δουλειά τους και να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση."


Για τις επισκέψεις Τσίπρα στο εξωτερικό ο πρωην υπουργος τις χαρακτηρισε
ως  "θετικές ,όπως είναι θετικές όλες οι συναντήσεις που γίνονται από τους αρχηγούς κι όλα τα στελέχη των πολιτικών κομμάτων με ομόλογους της ΕΕ και διεθνώς. Όμως είναι άλλο πράγμα βγαίνοντας στο εξωτερικό να υπερασπίζεσαι, στο ευρύτερο πλαίσιο, την εθνική στρατηγική και τα εθνικά συμφέροντα κι άλλο να επιχειρείς να αξιοποιήσεις για εσωτερικούς λόγους πολλές από τις συναντήσεις αυτές. Π.χ. Στην συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε φοβάμαι πως ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε  σε δυο θέματα που έχουν συναισθηματικά και ηθικά μεγάλη σημασία στην Ελλάδα .Το μετοχικό δάνειο και τη λίστα Χριστοφορακου. Το κύριο όμως θα ήταν, πώς  θα μπορούσε να πείσει ο κ. Τσίπρας τον κ. Σόιμπλε  για την αλλαγή της γερμανικής στρατηγικής στην Ευρώπη. Αυτό αποσιωπήθηκε. Γιατί είδε την σκληρή πραγματικότητα. Είδε ότι σήμερα οι συσχετισμοί  στην Ευρώπη δεν είναι πολιτικοιδεολογικοι ,είναι κυρίως διακρατικοί στο όνομα της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων. Είναι κάλο που ήλθε σε επαφή με την σκληρή πραγματικότητα κι εύχομαι από εδώ και στο εξής να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ  χαρακτηριστικά θεσμικού πολιτικού κόμματος. Π.χ. Στην περίπτωση της Βραζιλίας .Είναι άλλο η ιδεολογική συγγένεια κι άλλο τα εθνικά συμφέροντα της χώρας .Θα το παρατήρησε λίγες ημέρες μετά , στο Δ.Σ. του ΔΝΤ  όταν για μια ακόμα φόρα η Βραζιλία ψηφίζει αποχή στην χρηματοδότηση της Ελλάδας εκ μέρους του ΔΝΤ . Αυτό σημαίνει πολλά."