Ενα ευέλικτο σύστημα αξιολόγησης για το προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών και φορέων επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανασχεδιάζοντας τη στρατηγική του.
Την ίδια στιγμή, μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι μετακινήσεις των περίπου 2.500...
υπαλλήλων που ετέθησαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Στις περιπτώσεις αυτές το πλεονάζον προσωπικό πρόκειται να μετακινηθεί, ενώ αντίστοιχος είναι ο σχεδιασμός για τους 25.000 υπαλλήλους που πρέπει να μπουν σε διαθεσιμότητα το 2013.
Σε όλες τις περιπτώσεις βασικός στόχος είναι, οι πλεονάζοντες να μετακινηθούν. Αν υπάρχει καταγεγραμμένο κενό η μετακίνηση θα είναι άμεση, σε διαφορετική περίπτωση ο υπάλληλος θα μπαίνει σε διαθεσιμότητα.
Οι περισσότερες μετακινήσεις θα προέλθουν από συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και νοσοκομείων.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, συμφωνήθηκαν οι βασικές αρχές του συστήματος αξιολόγησης του προσωπικού στο Δημόσιο, οι οποίες είναι:
Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι καθολική και δεν θα υπάρχουν εξαιρέσεις. «Οποιος μισθοδοτείται από το Δημόσιο θα αξιολογείται» είναι το σύνθημα του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Βασικά εργαλεία του συστήματος αξιολόγησης θα είναι ο έλεγχος του προσωπικού φακέλου του υπαλλήλου, όπου θα καθοριστούν κριτήρια αξιολόγησης, το γραπτό τεστ δεξιοτήτων ακόμα και η συνέντευξη. Ο ενδελεχής έλεγχος του φακέλου θα γίνεται με στόχο να διορθωθούν οι συνεχείς θετικές αξιολογήσεις που έχουν καταγραφεί στο σύνολο των υπαλλήλων τα τελευταία χρόνια, καθώς και για να πραγματοποιηθεί έλεγχος γνησιότητας των εγγράφων που περιλαμβάνει.
Η αξιολόγηση θα προσαρμοστεί ανά κατηγορία υπαλλήλων και εκπαιδευτική βαθμίδα. Η διαδικασία θα προσδιοριστεί ανά υπουργείο και κατηγορία υπαλλήλων στα πρότυπα της αξιολόγησης που προετοιμάζει το υπ. Παιδείας για τους εκπαιδευτικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπάλληλοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης δεν θα δώσουν γραπτό τεστ εξετάσεων, ενώ διαφορετική μέθοδος αξιολόγησης θα υπάρξει για τους εργαζόμενους με μεγάλη προϋπηρεσία από τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους στην υπηρεσία.
Τα στελέχη του υπουργείου υποστηρίζουν, ότι η αξιολόγηση θα διαμορφωθεί στα μέτρα των υπαλλήλων, καθώς διαφορετικά πρέπει να κριθούν οι ικανότητες ενός διοικητικού υπαλλήλου από έναν πολιτικό μηχανικό και έναν καθηγητή πανεπιστημίου.
Κάθε υπουργείο ξεχωριστά θα διαμορφώσει την πρόταση, για την αξιολόγηση του προσωπικού που υπηρετεί στις υπηρεσίες και στους εποπτευόμενους φορείς. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα συλλέξει το σύνολο των προτάσεων και κατόπιν θα διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο αξιολόγησης, το οποίο θα τεθεί υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.
Η αξιολόγηση του προσωπικού, που θα είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες και την εκπαίδευση των υπαλλήλων, θα τεθεί σε διαβούλευση και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Δημόσιο και αναμένεται να οριστικοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου του 2013.
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
Στις 8.000 οι κενές θέσεις
Συνολικά 8.000 είναι τα κενά στους διάφορους φορείς του Δημοσίου, πολλαπλάσια από αυτά των υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλων, όπως είπε στη χθεσινή ενημέρωση ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης. Από αυτά, τα 3.314 εντοπίζονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, άλλα 1.065 στο υπουργείο Εσωτερικών και στους δήμους, 704 στην Παιδεία, 650 στο υπουργείο Εργασίας και 636 στο υπουργείο Υγείας.
Το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστηρίζει, ότι δεν θα υπάρξουν «αθρόες απολύσεις», καθώς, όπως αναφέρουν, με δεδομένες τις περίπου 35 χιλιάδες αποχωρήσεις υπαλλήλων μέσα στο 2012 λόγω συνταξιοδοτήσεων, έχουν προκύψει πολλά κενά στη διοίκηση, τα οποία πρέπει να καλυφθούν.
ΣΕ ΔΕΚΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
Μείωση των οργανικών μονάδων κατά 50%
Κλειδί για την αξιολόγηση του προσωπικού στο Δημόσιο θα αποτελέσουν τα νέα οργανογράμματα των υπηρεσιών δέκα υπουργείων και των δημόσιων φορέων, που προβλέπουν μείωση των οργανικών μονάδων κατά 50%. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, τον Ιανουάριο του 2013 θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών στα υπουργεία.
Τον Φεβρουάριο θα δημιουργηθούν τα σχέδια στελέχωσης των υπηρεσιών, όπου θα προβλέπονται περιγράμματα θέσεων εργασίας. Στα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν τα επιχειρησιακά σχέδια εφαρμογής των νέων οργανογραμμάτων, ενώ από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Απρίλιο του 2013 θα υπογράφονται τα προεδρικά διατάγματα με τους νέους οργανισμούς των υπουργείων.
Η μετάβαση στο νέο μειωμένο οργανόγραμμα των υπηρεσιών αναμένεται να πραγματοποιείται εντός 3-4 μηνών. Με την ανακοίνωση των νέων οργανογραμμάτων θα προκύπτει και το πλεονάζον προσωπικό, το οποίο θα μπαίνει σε καθεστώς κινητικότητας με στόχο να μεταφερθεί σε υπηρεσίες που έχουν ανάγκη προσωπικού αντίστοιχης ειδικότητας ανά την επικράτεια.
Επιτελικό κράτος
Η μείωση των οργανικών μονάδων με στόχο να διαμορφωθεί ένα μικρό και επιτελικό κράτος δεν σημαίνει αυτόματα και αντίστοιχη μείωση των οργανικών θέσεων του προσωπικού. Για παράδειγμα, η μείωση των οργανικών μονάδων κατά 65% στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν σημαίνει ότι το 65% του προσωπικού θα τεθεί εκτός οργανογράμματος. Η πλειοψηφία των υπαλλήλων που θα μετακινηθούν από τα υπουργεία θα είναι προσωπικό δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης, οι οποίοι θα μετακινηθούν σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πολιτών.
Νομοσχέδιο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου
Αυστηρά χρονοδιαγράμματα για ολοκλήρωση των δράσεων
Το πρόσφατο Κυβερνητικό Συμβούλιο, που ενέκρινε τον προγραμματισμό της Διοικητικής Μεταρρύθμισης του κράτους, αποφάσισε παράλληλα, ότι το αρμόδιο υπουργείο θα αναλάβει επιτελικό και συντονιστικό ρόλο στην κυβέρνηση ως προς την υλοποίηση των προβλεπόμενων δράσεων. Το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα υπογράφει πρωτόκολλα συνεργασίας με τα υπόλοιπα υπουργεία και με τη νεοσύστατη Γ.Γ. Κυβερνητικού Εργου, στα οποία θα περιλαμβάνονται δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα και αναλυτική περιγραφή των δράσεων που αφορούν την αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού. Η περιγραφή των δεσμεύσεων κάθε υπουργείου δημιουργεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο εφαρμογής των δράσεων στο σύνολο του κρατικού μηχανισμού.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα ολοκληρώσει τις νομοθετικές παρεμβάσεις στα τέλη Ιανουαρίου, με νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή, το οποίο θα περιλαμβάνει το θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης του προσωπικού, καθώς και αλλαγές στην επιλογή των προϊσταμένων οργανικών μονάδων. Θα περιγράφεται, επίσης, το πλαίσιο αξιολόγησης των δομών και των φορέων του Δημοσίου, ενώ μέχρι τότε αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα νέα οργανογράμματα 10 υπουργείων. Κατόπιν θα υπογραφούν τα πρωτόκολλα συνεργασίας με τα υπόλοιπα υπουργεία και τον Φεβρουάριο αναμένεται να ξεκινήσει η αξιολόγηση του προσωπικού.
Οι άμεσες εξοικονομήσεις, που προβλέπονται από την αναδιοργάνωση των κεντρικών δομών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εκτιμώνται σε ποσοστό που θα αγγίξει το 15% και προέρχονται κυρίως από μειώσεις στις δαπάνες για την κτιριακή υποδομή, στις λειτουργικές δαπάνες και στη συντήρηση και στα επιδόματα θέσεων ευθύνης. Οπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία θα ξεκινήσει αμέσως η αξιολόγηση των δομών σε πιλοτικούς δήμους της χώρας, καθώς και σε νοσοκομεία, προκειμένου να ενταχθούν αμέσως στο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών τους.
ΠΟΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΟΥΝ
Σε διαθεσιμότητα 25.000 υπάλληλοι το νέο έτος
Οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης προβλέπουν, ότι το 2013 θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης έχει δηλώσει, ότι η έννοια της κινητικότητας δεν συνοδεύεται από τη θέση σε καθεστώς διαθεσιμότητας των υπαλλήλων που θα χαρακτηριστούν πλεονάζον προσωπικό μετά την ολοκλήρωση των νέων οργανογραμμάτων.
Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχωρούν παράλληλα δύο διαδικασίες: η καταγραφή των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό από όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου και η καταγραφή του πλεονάζοντος προσωπικού.
Με την ολοκλήρωση του νέου οργανογράμματος ενός υπουργείου ή ενός φορέα θα προκύψει ένας αριθμός πλεονάζοντος προσωπικού, του οποίου θα καταργηθεί η οργανική θέση.
Η πρώτη φάση
Αμέσως, οι πλεονάζοντες υπάλληλοι θα αξιολογούνται, θα τίθενται σε καθεστώς κινητικότητας και θα συμπληρώνουν αιτήσεις μεταφοράς στις κενές θέσεις που έχουν καταγραφεί ανά την επικράτεια.
Η διαδικασία αρχικά θα είναι εθελοντική, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξουν και υποχρεωτικές μετακινήσεις ανά την επικράτεια.
Για παράδειγμα, εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό δασολόγων στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και έλλειψη προσωπικού της ίδιας ειδικότητας στον Εβρο, τότε θα ζητηθεί αρχικά να αιτηθούν τη μετακίνησή τους σε εθελοντική βάση και εάν δεν γίνει εφικτό, τότε θα μεταφερθούν υποχρεωτικά. Οποιος υπάλληλος αρνηθεί τη μετακίνηση θα απολύεται.
Αντίστοιχα, αν έχει διαπιστωθεί πλεονάζων αριθμός πολιτικών μηχανικών στην Εκπαίδευση, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφονται σημαντικές ανάγκες στη συγκεκριμένη ειδικότητα σε δημόσιες υπηρεσίες.
Δύο δρόμοι
Η αξιολόγηση των ικανοτήτων του προσωπικού θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στην κινητικότητα του πλεονάζοντος προσωπικού.
Οι πλεονάζοντες υπάλληλοι μπορούν να ακολουθήσουν δύο δρόμους μετά την κατάργηση της οργανικής τους θέσης: να μετακινηθούν άμεσα σε νέα υπηρεσία εθελοντικά ή υποχρεωτικά και σε περίπτωση που δεν υπάρχει κενή θέση να τους «υποδεχτεί», να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών για έναν χρόνο.
Την περίοδο της διαθεσιμότητας θα μπορούν να επανεκπαιδευτούν, προκειμένου να τοποθετηθούν σε άλλη θέση ή ειδικότητα όπου υπάρχει ανάγκη σε ανθρώπινο δυναμικό.
Ποιοι κινδυνεύουν
Εκτός Δημοσίου θα βρεθούν οι υπάλληλοι που θα κριθούν από την αξιολόγηση ως ακατάλληλοι προς εργασία, όπως για παράδειγμα εκπαιδευτικοί με προβλήματα ψυχικής υγείας, υπάλληλοι που έχουν μεγάλα διαστήματα αδικαιολόγητων απουσιών από την εργασία τους.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr