31 Δεκ 2012

Για «νόθευση εγγράφων και παράβαση καθήκοντος» κατηγορείται ο Παπακωνσταντίνου


 Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και τις ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου και σε λίγη ώρα αναμένεται να την παραλάβει ο πρόεδρος της Βουλής...
 
 Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οκτασέλιδο κείμενο της κυβερνητικής πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής κάνει λόγο για «ενδείξεις ενοχής» του κ. Παπακωνσταντίνου, καθώς «είχε τη δυνατότητα και το κίνητρο» για τη νόθευση του εγγράφου.

Αφού αναφέρεται αναλυτικά η διαδρομή της πρώτης και της δεύτερης λίστας από την στιγμή που εστάλησαν από την Γαλλία μέχρι τη στιγμή της αντιπαραβολής, τονίζεται ότι με «με βάση το υλικό που έχει συγκεντρωθεί, προκύπτουν ενδείξεις ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου τέλεσε τις αξιόποινες πράξεις της νόθεσης εγγράφου και παράβασης καθήκοντος».

«Συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να αλλοίωσε το περιεχόμενο του ψηφιακού δίσκου της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ κατά παράβαση των καθηκόντων του ως υπουργός Οικονομικών, η δε αλλοίωση συνίσταται στο γεγονός ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου παρ΄ότι παρέλαβε την αρχική λίστα μέσω CD και όφειλε να την παραδώσει αυτούσια, όπως την παρέλαβε, στις αρμόδιες αρχές για φορολογικό έλεγχο, εντούτοις, σύμφωνα με τις ενδείξεις, επεξεργάστηκε την εν λόγω λίστα, παρεμβαίνοντας ουσιωδώς σε αυτή και παραδίδοντάς την υπό μορφή φορητής μονάδας αποθήκευσης (UBS)», αναφέρει το χαρακτηριστικό απόσπασμα.

Συγκεκριμένα, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης θεωρούν αναγκαία την προανακριτική για να διερευνηθούν:

- Οι ευθύνες του κ. Παπακωνσταντίνου για την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ

- Οι ευθύνες του για την απώλεια της πρωτότυπης λίστας όταν αυτή του παραδόθηκε από τη Γαλλία τον Οκτώβριο του 2010. Ο ίδιος είχε παραδεχτεί στην επιτροπή της Βουλής ότι έδωσε την πρώτη λίστα για φύλαξη και στη συνέχεια δε γνώριζε που βρισκόταν

- Τυχόν εμπλοκή του πρώην υπουργού σε πράξεις που οδηγούν σε φοροαποφυγή.

Η πρόταση για τη σύσταση της προανακριτικής θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή το αργότερο έως τις 15 Ιανουαρίου.

Η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να υποβληθεί από τουλάχιστον 30 βουλευτές, η δε απόφαση για σύσταση προανακριτικής πρέπει να ληφθεί με πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών ύστερα από μυστική ψηφοφορία.

Στη συζήτηση δικαίωμα να παρέμβει έχει και ο εκάστοτε «εγκαλούμενος» είτε δια ζώσης είτε μέσω εγγράφου υπομνήματος.

Εφ' όσον η Βουλή αποφασίσει συγκρότηση προανακριτικής, τότε ορίζονται τα μέλη της και προσδιορίζεται προθεσμία υποβολής του πορίσματος και του αποδεικτικού υλικού. Το πόρισμα στο οποίο θα καταλήξει η Προανακριτική Επιτροπή θα εισαχθεί αργότερα στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία και θα αποφασίσει για την άσκηση ή μη δίωξης και πάλι κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας.

Το θέμα της «αποσβεστικής προθεσμίας» (παραγραφή) έχει προκύψει λόγω της βραχύβιας Βουλής που σχηματίστηκε μεταξύ των δύο πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων (Μάιος - Ιούνιος 2012).

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι δεν μπορεί να κινηθεί ποινική δίωξη κατά υπουργού, λόγω παραγραφής, «μετά το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου (διάστημα εργασιών της Βουλής) της βουλευτικής περιόδου (διάστημα ανάμεσα σε δύο εκλογές) που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος».

Αν υπολογιστεί ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέλαβε την λίστα Λαγκάρντ το 2010, από τότε έχουν μεσολαβήσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Πάντως, οι ερμηνείες των συνταγματολόγων διίστανται, ενώ δεδομένη είναι η διακομματική συμφωνία να ξεπεραστεί ο σκόπελος της παραγραφής και να συσταθεί η Προανακριτική Επιτροπή σχετικά με την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ, βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος.

Εάν τελικά προχωρήσει, όπως όλα δείχνουν, η προκαταρκτική εξέταση στη Βουλή, η τουλάχιστον 12μελής επιτροπή που θα συσταθεί θα πρέπει να εκδώσει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας πόρισμα, βάσει του οποίου η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφανθεί για την παραπομπή ή όχι σε Ειδικό Δικαστήριο, αποτελούμενου από έξι μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και επτά μέλη του Αρείου Πάγου.

Ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» χαρακτήρισε την υπόθεση «χοντροκομμένη σκευωρία» και επιμένει αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.