Δεκάδες ερωτήματα γεννήθηκαν στον απόηχο του μακελειού στο δημοτικό σχολείο του Κονέκτικατ.
Τα ίδια ερωτήματα σχεδόν επαναλαμβάνονται μετά από κάθε τυφλή μαζική δολοφονία.
Ένα κοινό χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων επιθέσεων, που σπάνια συζητείται, αλλά ο καθένας...
μπορεί να το παρατηρήσει, είναι, πως οι δράστες είναι σχεδόν πάντα άνδρες. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
«Οι δράστες μαζικών δολοφονιών είναι σχεδόν πάντα άνδρες (περίπου σε ποσοστό 98%), έχουν τις περισσότερες φορές ένα κίνητρο (π.χ εκδίκηση) και τα θύματα έχουν ένα συμβολισμό για τον δολοφόνο», δήλωσε στο Live Science η Marissa Harrison, Ψυχολόγος του Penn State Harrisburg, επικαλούμενη στοιχεία έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης 90 μαζικών δολοφονιών από το 1996 έως το 2009 με δράστες άνδρες, τις περισσότερες φορές (ποσοστό 88%), οι επιθέσεις πραγματοποιούνται, ύστερα από πιέσεις που δέχεται ο δράστης από το περιβάλλον του (θύμα εκφοβισμού και τραμπουκισμού ή απόλυση για παράδειγμα).
Δεν είναι ότι οι γυναίκες δεν είναι βίαιες ή εκδικητικές, αναφέρουν οι ψυχολόγοι όπως τονίζεται από το Live Science, ωστόσο η βία από τα δύο φύλλα φαίνεται να είναι διαφορετικής φύσεως.
«Για τους άνδρες είναι σχεδόν σαν να πηγαίνουν στον πόλεμο, καθώς η στρατιωτική-πολεμική νοοτροπία αποτελεί μέρος της ζωής τους λόγω του περιβάλλοντος. Επίσης, συνήθως με τα θύματά τους δεν τους συνδέει κάποια σχέση, κυρίως η επιλογή γίνεται τυχαία», αναφέρει μεταξύ άλλων ο ψυχολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Temple, Frank Farley.
«Για τις γυναίκες είναι κάπως διαφορετικά τα πράγματα. Οι γυναίκες συνδέονται περισσότερο με ό,τι έχει σχέση με προσωπικά ή στενά οικογενειακά ζητήματα. Για παράδειγμα οι περισσότερες βρεφοκτονίες είναι από μητέρες», προσθέτει.
Επίσης, οι άνδρες και οι γυναίκες δολοφόνοι φαίνεται να διαφοροποιούνται και στον τρόπο με τον οποίο σκοτώνουν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνδρες χρησιμοποιούν περισσότερο τα όπλα, ενώ οι γυναίκες κυρίως στραγγαλίζουν. (Ενδεικτικό είναι πως το 46% των ανδρών, σύμφωνα με τα στοιχεία, έχει στην κατοχή του όπλα, ενώ το ποσοστό στις γυναίκες μειώνεται στο 23%).
Σχετικά με το ζήτημα της εκδίκησης, οι ερευνητές επισημαίνουν:
Οι γυναίκες είναι πολύ εκδικητικές, ωστόσο νιώθουν και αρκετές ενοχές. Ο Frank Farley, μιλώντας στο Live Science, αναφέρεται και σε αυτό που αποκαλείται «bag of traits», το σύνολο δηλαδή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κάθε ατόμου. Όπως σημειώνει, ενδέχεται να πρόκειται και για ένα γονιδιακό ζήτημα.
Τις περισσότερες γυναίκες αφορούν ζητήματα προσωπικών σχέσεων, όπως τα συναισθήματα και η φροντίδα. Αντίθετα οι άνδρες φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για τη δικαιοσύνη. Έτσι η βία από μια γυναίκα ενδέχεται να προκύπτει από προβλήματα εντός της προσωπικής της ζωής, αναζητώντας μία διέξοδο, ενώ ένας άνδρας φαίνεται να επηρεάζεται περισσότερο από μία αφηρημένη ανάγκη για δικαιοσύνη.
Τα ερωτήματα ωστόσο είναι πολλά και αναπάντητα και χρειάζεται μια έρευνα σε μεγάλη κλίμακα. «Χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα σχέδιο έρευνας για την αιτία της βίας, αντίστοιχο με το σχέδιο που είχε αναπτυχθεί για το ταξίδι στη Σελήνη», καταλήγει ο Frank Farley.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr