21 Νοε 2012

Αυτή είναι η έκθεση του Eurogroup που δίχασε Ευρωπαίους και ΔΝΤ - Σόϊμπλε: Φοβάμαι ότι θα αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας


Επί της ουσίας οι Ευρωπαίοι παρουσίασαν μια ... μη λύση για την Ελλάδα. Αντί μείωσης του χρέους στο 120% το 2020 πρότειναν λύση ... με διαφορά δεκαετίας.Σύμφωνα με το σχέδιο που διέρρευσε μέσω Reuters οι εταίροι παρουσίασαν ένα σχέδιο...
 
 που περιλαμβάνει:

-Μείωση των επιτοκίων από τις 150 στις 70 μονάδες βάσης

-Αναστολή πληρωμών των τόκων των δανείων της Ελλάδας από τον EFSF επί 10 έτη.

-Επαναγορά ομολόγων στα 30 λεπτά ανά ευρώ και απόσυρση τίτλων αξίας 35 δισ.

-Επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ για επαναγορά ελληνικού χρέους στο 144% το 2020, στο 133% το 2022 και στο 111% το 2030.

Το πακέτο αυτό θεωρήθηκε απαράδεκτο από το ΔΝΤ. Στο καταστατικό του προβλέπεται χρηματοδότηση χωρών των οποίων το χρέος είναι βιώσιμο. Το ΔΝΤ συμφώνησε με βάση μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΕΠ το 2020 και έτσι τώρα βάσει καταστατικού του ΔΝΤ υπάρχει πλήρες αδιέξοδο.

Επί της ουσίας η κ. Λαγκάρντ επανέφερε το θέμα του κουρέματος, όμως ήδη η ευρωπαϊκή πλευρά είχε τονίσει ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί και έτσι επήλθε το αδιέξοδο.


Σε ότι έχει να κάνει με το νέο κούρεμα των ομολόγων που έχουν στα χέρια τους οι ιδιώτες που ήταν πρόταση από πλευράς Σόιμπλε οι αντιδράσεις ήταν επίσης σφοδρές.

«Η αναδιάρθρωση του χρέους εξηγήθηκε σαφώς στους επενδυτές ως κίνηση μία και έξω, ως μοναδικό (μέτρο) που δεν θα επαναλαμβανόταν. Αν προχωρήσουν σε νέα αναδιάρθρωση, κινδυνεύει η ίδια η αξιοπιστία τους» δήλωσε ο ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF ) Χανγκ Τραν.

Η συνεδρίαση έληξε με την πλευρά του ΔΝΤ να προειδοποιεί ότι επιθυμεί άμεση λύση, να δίνει περιθώριο ως τη Δευτέρα και επί της ουσίας να απειλεί ότι θα επαναφέρει το κουρεμα των ομολόγων του δημοσίου τομέα ως μόνη λύση...

Φεύγει το ΔΝΤ;

Πραγματικό θεωρεί τον κίνδυνο αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με μαρτυρία του χριστανοδημοκράτη βουλευτή Μίχαελ Φουκς, ο οποίος συμμετείχε στην πρωινή ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU/CSU από τον υπουργό.
Σύμφωνα με τον κ. Φουκς, ο κ. Σόιμπλε έδωσε την εντύπωση ότι το ΔΝΤ ενδέχεται να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, εάν δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κάτι που, όπως είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, πρέπει να αποφευχθεί.