Επίθεση στην κυβέρνηση, που ο ίδιος συμμετέχει, και στους δανειστές εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης με αφορμή τις νέες μνημονιακές ρυθμίσεις για τους δικηγόρους, αλλά και την προώθηση αυστηρότερου πλαισίου για την απόκτηση ιθαγένειας...
«Μας πάτησαν στον λαιμό», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασε το νέο σωφρονιστικό κώδικα αλλά και τις προτάσεις της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αλλαγή του κώδικα δικηγόρων.
Ο Αντώνης Ρουπακιώτης τόνισε, πως οι όροι που έχει επιβάλλει η τρόικα σχετικά με την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος είναι «ιδιαίτερα σκληροί». «Κατήργησαν στοιχειώδη δικαιώματα των δικηγόρων, ιδίως των νεόπτωχων, που σήμερα εργάζονται με 400 ευρώ. Απαίτησαν και πέτυχαν να μην υπάρχουν κατώτατα όρια σε αυτούς που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε και πρόσθεσε:
«Αυτό επιβλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα χάριν των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών. Εμείς όμως είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τα δικαιώματα εκείνων που ασέβησαν σε βάρος τους. Αδιαφορώ αν με αποκαλούν υπουργό των δικαστών και των δικηγόρων».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε, ότι παρά το γεγονός πως οι προτάσεις της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την παράσταση δικηγόρων στην υπογραφή συμβολαίων και στην έμμισθη σχέση δικηγόρων διαφέρουν από εκείνους που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο των νέων μέτρων, ωστόσο «το υπουργείο Δικαιοσύνης αποδέχεται τη διάσταση που δίδει η επιτροπή, η οποία έστω και αν είναι σε αντίθεση με τις όποιες επιταγές κι αν έχουν ήδη επιβληθεί». Ο κ. Ρουπακιώτης προχώρησε σε εξαγγελία νέων ρυθμίσεων, που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση από το μεσοπρόθεσμο.
Στις προτάσεις της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής προβλέπεται πως είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου για τον αγοραστή για όλες τις αγοραπωλησίες πάνω από 60.000 ευρώ για την Αττική και πάνω από 20.000 για την επαρχία, πλην εκείνων των συμβολαίων που αφορούν χαριστικές δικαιοπραξίες (π.χ δωρεές, γονική παροχή κλπ). Αντίθετα το μνημόνιο επιβάλλει κατάργηση υποχρεωτικότητας στην παράσταση δικηγόρου για τον αγοραστή
Σε ότι αφορά τον πωλητή, η Επιτροπή προτείνει την υποβολή έκθεσης τίτλων ιδιοκτησίας, πριν υπογραφεί οποιοδήποτε συμβόλαιο. «Όπου δεν υπάρχει υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου υπάρχει κτηματολόγιο. Ασεβούν προς την αλήθεια όσοι λένε το αντίθετο», είπε δήλωσε ο Αντώνης Ρουπακιώτης εξηγώντας την πρόταση της Επιτροπής.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Βγόντζας υπενθύμισε, ότι είναι υποχρεωτική ακόμα και η έκθεση ενεργειακού επιθεωρητή για την αγοραπωλησία ακινήτου και αναρωτήθηκε «δεν θα υπάρχει παράσταση δικηγόρου, όταν ο πωλητής καταβάλλει 100 ή 150.000 ευρώ».
Σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια, ο Αντώνης Ρουπακιώτης δήλωσε απόλυτα αντίθετος σημειώνοντας πως «όσο σκληραίνουμε τη νομοθεσία, τόσο ενισχύουμε τη Χρυσή Αυγή αντί να την αποδυναμώνουμε».
«Η πολιτεία πρέπει να δει άλλες δυνατότητες στη ρίζα του προβλήματος. Η δράση της Χρυσής Αυγής είναι κίνδυνος για τη δημοκρατία. Γιατί; Γιατί το πολιτικό σύστημα δεν αποδείχτηκε αξιόπιστο. Όσο πιο πίσω πάμε τόσο μεγαλύτερους κινδύνους δημιουργούμε για τη δημοκρατία. Τροφοδοτούμε τη Χρυσή Αυγή», δήλωσε.
Ερωτηθείς, αν η Χρυσή Αυγή θα πρέπει να τεθεί εκτός νόμου απάντησε: «Είμαι αντίθετος να τεθεί εκτός νόμου ένα κόμμα, τα πολιτικά προβλήματα λύνονται με άλλους τρόπους», σημειώνοντας πως πρέπει να βρίσκεις τη ρίζα τους.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξαγγέλλοντας τις διατάξεις του νέου σωφρονιστικού κώδικα αναφέρθηκε και στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές της χώρας. «Διαθέτουμε την προοδευτικότερη και καλύτερη νομοθεσία στην Ευρώπη και το χειρότερο σωφρονιστικό σύστημα» .
Περιγράφοντας μιας επίσκεψή του στις φυλακές Χανίων, την «ποντικότρυπα» όπως την χαρακτήρισε, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ντράπηκα, ντράπηκα, ντράπηκα. Είδα κελί με 25 κρεβάτια και 38 κρατούμενους από τους οποίους οι περισσότεροι ήταν αναγκασμένοι να κοιμούνται στις τουαλέτες».
Ο υπουργός, στο πλαίσιο του νέου σωφρονιστικού κώδικα, εξήγγειλε νέες διατάξεις:
* Για τη δυνατότητα ημιελεύθερης διαβίωσης κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί για πλημμελήματα,
* Την ίδρυση για πρώτη φορά στη χώρα μας – στην Ευρώπη ισχύει από χρόνια - ειδικού χώρου μέσα στις φυλακές για να μπορούν οι κρατούμενοι να συναντώνται με τις οικογένειές τους (παιδιά- συζύγους- συγγενείς) αλλά και να μπορούν να συνευρίσκονται οι σύζυγοι.
* Για τη δυνατότητα ημιελεύθερης διαβίωσης κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί για πλημμελήματα,
* Την ίδρυση για πρώτη φορά στη χώρα μας – στην Ευρώπη ισχύει από χρόνια - ειδικού χώρου μέσα στις φυλακές για να μπορούν οι κρατούμενοι να συναντώνται με τις οικογένειές τους (παιδιά- συζύγους- συγγενείς) αλλά και να μπορούν να συνευρίσκονται οι σύζυγοι.