23 Οκτ 2012

Bloomberg: Προκάλεσαν ύφεση τύπου ΄30 στην Ελλάδα


Η Ελλάδα βυθίζεται σε ύφεση, παρόμοια με εκείνη που βίωσαν ΗΠΑ και Γερμανία κατά τη δεκαετία του 1930, προειδοποιεί το πρακτορείο Bloomberg. Το δημοσίευμα αναφέρει, ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 18,4% τα τελευταία 3 χρόνια και συμπληρώνει, πως η πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κάνει λόγο για περαιτέρω συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 4% το 2013...


«Είναι η μεγαλύτερη αθροιστική μείωση παραγωγής ανεπτυγμένης χώρας κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες» αναφέρει το Bloomberg και συμπληρώνει: «βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Μεγάλη Ύφεση στις ΗΠΑ κατά την περίοδο 1929-1933».

«Η λιτότητα καταστρέφει τα έσοδα από φορολογία και κατά συνέπεια το προσδοκώμενο αποτέλεσμα» αναφέρει ο Charles Dumas πρόεδρος του Lombard Street Research και συμπληρώνει: «Ωστόσο, η λιτότητα δεν μπορεί να αποφευχθεί, γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν δυνατότητα δανεισμού».

«Η εμπειρία της δεκαετίας του 1930 δείχνει, ότι πρέπει να δώσουμε ώθηση στην οικονομία» δηλώνει στο πρακτορείο ο Βασίλης Μοναστηριώτης, του London School of Economics και συμπληρώνει: «Η άνοδος της άκρας δεξιάς στην Ελλάδα δεν είναι κάτι εφήμερο, που θα φύγει όταν τελειώσει η κρίση. Και θα είναι πολύ επικίνδυνη εάν δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις με την Τουρκία».

Το πρακτορείο Bloomberg υπενθυμίζει, ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά περίπου 34% την περίοδο μετά το 1929, που οδήγησε στην αναρρίχηση του Αδόλφου Χίτλερ στην καγκελαρία.

Εάν υλοποιηθούν οι προβλέψεις του ΔΝΤ, για ύφεση 4% το 2013, τότε η Ελλάδα θα ξεπεράσει τη Λετονία και θα γίνει η χώρα που έχει βιώσει την πιο βαθιά ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οικονομία της χώρας της Βαλτικής συρρικνώθηκε κατά 20,7% την τριετία που ξεκίνησε το2008.

Το πρακτορείο αναφέρεται εκτενώς στα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και το νέο πακέτο μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013 – 2014.

Το δημοσίευμα κλείνει με το εξής σχόλιο της Barbara Ridpath, διευθύνουσα σύμβουλο του Ιnternational Centre for Financial Regulation.  
«Η Ελλάδα τα έκανε όλα αυτά χωρίς να πετύχει τίποτα. Αυτό είναι λυπηρό».

http://www.euro2day.gr/