7 Οκτ 2012

Ο Γ. Βαρουφάκης, το ευρώ, τα τάνκς και το διπλό Γερμανικό νόμισμα!


Για τάνκς και πραξικοπήματα δεν αναφέρεται μόνο το ευφάνταστο "Βήμα της Κυριακής" αλλά και ο Γιάννης Βαρουφάκης. Μόνο που τα «τάνκς» του Βήματος θα έρθουν για να βγάλουν τη χώρα από το ευρώ και την ευρωζώνη, ενώ τα «τάνκς» του κ. Γ. Βαρουφάκη θα κατέβουν, για να διατηρήσουν την τάξη, στην περίπτωση που επιλεγεί η καταστροφική έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη!


Φυσικά ο κ Γ. Βαρουφάκης δεν είναι ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος που συνεισφέρει στην άθλια καταστροφολογία των κατεστημένων κύκλων για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη.

Το εντυπωσιακό στην περίπτωση του κ. Γ. Βαρουφάκη είναι, ότι, ενώ καταστροφολογεί τόσο «επιστημονικά» σχετικά με τα δεινά μιας εξόδου από την ευρωζώνη, την ίδια ώρα τάσσεται, με τον τρόπο τον οποίο τάσσεται και κατά των μνημονιακών κατασκευασμάτων.

Και είναι εντυπωσιακό, διότι όχι μόνο ακύρωση των μνημονίων δεν μπορεί να επιτευχθεί αλλά ούτε καν «επαναδιαπραγμάτευσή» τους, αν η χώρα αυτή δεν θεωρεί, και να το εννοεί, ότι η έξοδος από το ευρώ είναι μια πιθανή και τελικά βιώσιμη εναλλακτική λύση.

Και αυτό για τον εξής απλό λόγο. Διότι η ακύρωση των μνημονίων οδηγεί ευθέως σε διακοπή της τροϊκανής χρηματοδότησης και από εκεί σε έξοδο από την ευρωζώνη.  

Ακόμα και επαναδιαπραγμάτευση αν επιδιώκει η χώρα, για να είναι πειστική, θα πρέπει να διατηρεί ανοικτή την εναλλακτική λύση της εξόδου από το ευρώ, ως ενδεχόμενη, δύσκολη μεν, αλλά τελικά βιώσιμη απάντηση. Όσο όμως η Ελλάδα συνδέει την έξοδο από την ευρωζώνη με την κάθοδο των «τάνκς», όπως κάνει ο κ. Γ. Βαρουφάκης, τότε είναι πραγματικά όμηρος της τρόικας και άθυρμα των βουλήσεων της. Πράγμα πασιφανές από τις εξελίξεις.

Θα πρόσεθετα, επίσης, ότι ακόμα και τον κίνδυνο να διαλυθεί η ευρωζώνη, σε περίπτωση διακοπής της τροϊκανής χρηματοδότησης προς την Ελλάδα και συνακόλουθα της εξόδου της από το ευρώ, δεν μπορεί να επισείσει ως «διαπραγματευτική», έστω, απειλή η χώρα, αν θεωρείται, όπως κάνει ο κ. Γ. Βαρουφάκης, ως καταστροφή για τον τόπο η έξοδος από το ευρώ! 

Γιατί κανείς δεν επιλέγει τη δική του καταστροφή, πλην των απονενοημένων διαβημάτων κάποιων φανατικών, ζωσμένων με εκρηκτικά, μουσουλμάνων, μόνο και μόνο για να εκβιάσει άλλους και με τη δική τους καταστροφή.

Επομένως, το αντιμνημονιακό πάθος του κ. Γ. Βαρουφάκη, όσο συνδέει την έξοδο από το ευρώ με τα τάνκς, έχει ελάχιστη σημασία και κανένα πρακτικό αντίκρισμα. Διότι το μόνο που απομένει σε μια τέτοια περίπτωση, προκειμένου να απαλλαγούμε από τη μνημονιακή επιτροπεία, είναι είτε να εκλιπαρούμε το Γερμανικό κατεστημένο να μεταμορφωθεί σε κάτι διαφορετικό και να αλλάξει πολιτική, είτε να προσδοκούμε, συμβάλλοντας, στην ανατροπή του!

Μέχρι τότε, όμως, η Ελλάδα, αν δεν έχει καταστραφεί, σίγουρα θα πρέπει να υφίσταται καρτερικά το μνημονιακό μαρτύριο σε όλο και χειρότερες εκδοχές.


Δυστυχώς, αυτό είναι το αδιέξοδο των γραπτών του κ. Γ. Βαρουφάκη, το οποίο γίνεται όλο και πιο βαθύ, όσο επιδεινώνονται τα πράγματα και στη χώρα μας και στον ευρωπαϊκό Νότο και σε όλη την Ε.Ε!

Και προκειμένου να βγεί από αυτό το αδιέξοδο, στο οποίο έχει αυτοεγκλωβιστεί η σκέψη του κ. Γ. Βαρουφάκη, επιδίδεται σε αλχημιστικές προτάσεις διεξόδου, όπως αυτή που καταθέτει στο άρθρο του για το «βελούδινο διαζύγιο εντός της ευρωζώνης».  

Εφόσον, λοιπόν, η Ελλάδα εξέλθει από την ευρωζώνη θα επέλθει καταστροφή και θα κατέβουν τα τάνκς, τότε η μόνη λύση(!), για το ελληνικό και ευρωζωνικό πρόβλημα, κατά τον κ. Γ. Βαρουφάκη, είναι να φύγει η Γερμανία από το ευρώ ή τουλάχιστον, να προχωρήσει στην έκδοση διπλού και παράλληλου νομίσματος. Και ευρώ, λοιπόν, και μάρκο!

Είναι περιττό να τονίσω, ότι κατ’ αυτό τον τρόπο το πρόβλημα λαμβάνει κωμικοτραγικές διαστάσεις. Φανταστείτε, λοιπόν, ένα κίνημα στην Ελλάδα που να ζητάει ως «μόνη λύση» για τη χώρα μας, διπλό νόμισμα στη Γερμανία! Το πολύ ευρώ δεν φυλακίζει μόνο χώρες και λαούς, αλλά δυστυχώς, συχνά και τη σκέψη!


ΠΗΓΗ: iskra.gr
ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ