4 Σεπ 2012

Στουρνάρας προς Σόιμπλε: “Θα εφαρμόσουμε όλα τα μέτρα τώρα και θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας”


Ήταν από τις μεγαλύτερες συναντήσεις που είχε ποτέ του ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών με ξένο ομόλογο του. Και αυτό γιατί ο κ.Σόιμπλε ζήτησε και ενημερώθηκε λεπτομερώς για όλα τα μέτρα που θα πάρει η ελληνική...
κυβέρνηση για να βρει τα 11,5 δισ. Ευρώ.
Το κλίμα γενικά στην Γερμανία είναι ψυχρό απέναντι στην χώρα μας. Μάλιστα οι γερμανοί κράτησαν κλειστές τις πόρτες στις συναντήσεις του έλληνα υπουργού με τον Σόιμπλε και τον Βεστερβέλερ.

Ο Γιάννης Στουρνάρας τον ενημέρωσε για όλα. Είπε στον γερμανό ομόλογο του ότι θα τηρήσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας ενώ αυτή την φορά θα εφαρμοστούν όλα τα μέτρα.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ο κ. Στουρνάρας μετέβη στο Βερολίνο με δύο επιχειρήματα για τη συνάντησή του με τον κ. Σόιμπλε. Το πρώτο είναι το πακέτο μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ και το δεύτερο είναι η εκτέλεση του Προϋπολογισμού που κινείται εντός στόχων, εξαιτίας της «αιματηρής» συγκράτησης δαπανών και παρά τη σοβαρή υστέρηση των εσόδων ελέω ύφεσης.

Ο στόχος του υπουργού είναι να ανοίξει έναν «δίαυλο επικοινωνίας» με το γερμανό ομόλογό του και να δείξει ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις ώστε να φέρει στη συνέχεια την κουβέντα στις επιπτώσεις της ύφεσης και να θέσει -ανεπισήμως- στο τραπέζι την ανάγκη επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής ως το 2016.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η ύφεση (υπολογίζεται ότι θα φτάσει εφέτος το 7% -αντί για 4,7% που προέβλεπε το μνημόνιο 2- και το 3% το 2013) δεν επηρεάζει μόνο την κοινωνία και την αγορά αλλά και αυτούς καθαυτούς τους αριθμούς, τους στόχους δηλαδή του προγράμματος για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014.

Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας έθεσε το θέμα της λεγόμενης «δραχμικής αβεβαιότητας» που δημιουργούν οι δηλώσεις περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ οι οποίες τα τελευταία δύο χρόνια λειτουργούν αποτρεπτικά για τις επενδύσεις και τις αποκρατικοποιήσεις. Πάντως όσο πλησιάζει η ώρα της ανακοίνωσης του πακέτου των μέτρων, η πίεση που δέχεται η Αθήνα από την Ευρώπη και το ΔΝΤ υποχωρεί, καθώς οι δανειστές γνωρίζουν το βασικό του περιεχόμενο και αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Ο κ. Στουρνάρας συζήτησε με τον κ. Σόιμπλε και για την πορεία του χρέους, ενόψει και τη έκθεσης βιωσιμότητας που θα συντάξει αυτό το μήνα το ΔΝΤ, κάτι που απασχολεί ιδιαιτέρως το Βερολίνο. Αλλωστε ύφεση, έλλειμμα και χρέος είναι συγκοινωνούντα δοχεία και θα καθορίσουν το νέο κούρεμα του χρέους η την επιπλέον βοήθεια προς την Ελλάδα.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών ζήτησε ακόμη τη στήριξη του κ. Σόιμπλε για το «ξεμπλοκάρισμα» των δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) η οποία δεν έχει ρίξει ούτε ένα ευρώ στην αγορά καθώς εγείρει συνεχώς νέα εμπόδια και δεν δέχεται τις εγγυήσεις που της δίνουν οι ελληνικές τράπεζες με αποτέλεσμα να λιμνάζουν τα κονδύλια που προορίζονται από την Κομισιόν για την Ελλάδα για τα μεγάλα έργα και για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 

 Νωρίτερα ο Γιάννης Στουρνάρας είχε συνάντηση με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλλε από τον οποίο ζήτησε να βάλει τέλος σε όσους μιλάνε στην Γερμανία για ελληνική έξοδο από το ευρώ γιατί κάνουν κακό στην πορεία της χώρας.


«Η συζήτηση με πολύ δυσάρεστες τοποθετήσεις δεν μένει στη Γερμανία, αλλά περνάει τα σύνορά μας», προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, αναφερόμενος στις αιχμηρές δηλώσεις στελεχών, κυρίως των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), σχετικά με την Ελλάδα.

«Το ευρώ δεν βρίσκεται σε κρίση, αλλά είναι και θα παραμείνει ένα σταθερό νόμισμα. Στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε μια κρίση χρέους η οποία εξελίχθηκε σε κρίση εμπιστοσύνης. Η πολιτική μας, της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της αλληλεγγύης και του προσανατολισμού στην ανάπτυξη, δίνει τις σωστές απαντήσεις. Την ίδια στιγμή όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί προκειμένου να μην βλάπτουμε, με δηλώσεις που υποκινούνται από κομματική τακτική, το κύρος μας στην Ευρώπη και στον κόσμο», τονίζει ο κ. Βεστερβέλε στην Frankfurter Rundschau.