29 Αυγ 2012

Oκτώ φορές "αρνήθηκε" τον Σαμαρά ο Βενιζέλος


Με τη φράση «δεν προσέρχομαι να συζητήσω ένα πακέτο μέτρων ούτε επιμέρους σημεία του, όπως η εφεδρεία ή τα ειδικά μισθολόγια, αλλά για την εθνική στρατηγική», ο Βαγγέλης Βενιζέλος έδωσε χθες σαφές στίγμα των πολιτικών του διαθέσεων σχετικά με τη σημερινή, νέα συνάντηση...
των τριών πολιτικών αρχηγών.
Προηγουμένως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε για πρώτη φορά δημόσια κριτική στον Αντώνη Σαμαρά προειδοποιώντας τον ουσιαστικά ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως Πρωθυπουργός μιας μονοκομματικής κυβέρνησης που φέρνει τους εταίρους του προ τετελεσμένων γεγονότων.Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του άφησε συνολικά οκτώ φορές αιχμές για τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Σαμαρά, με τη χθεσινή του στάση θέλησε να ανακόψει τον σχηματισμό εντυπώσεων πως το κόμμα του ως κυβερνητικός εταίρος απλώς παρακολουθεί και δεν συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις πρωτίστως στον άξονα της οικονομίας.
Παράλληλα, απευθυνόμενος σε ένα αμιγώς εσωκομματικό ακροατήριο, επιχείρησε να διαβεβαιώσει τους βουλευτές του - ορισμένοι εκ των οποίων αντιδρούν στην ψήφιση του νέου πακέτου - ότι το ΠΑΣΟΚ θα ασκήσει μέχρι το παρά πέντε πιέσεις ούτως ώστε τα μέτρα να μην είναι οριζόντια και πρωτίστως κοινωνικά άδικα.
Η επίθεση Βενιζέλου προς Σαμαρά κρίθηκε επιβεβλημένη από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μπροστά στη διαπίστωση της Ιπποκράτους ότι ο Πρωθυπουργός καθυστερεί να υλοποιήσει αποφάσεις που έχουν συμφωνηθεί.
Για παράδειγμα, ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι ήδη θα έπρεπε να λειτουργεί η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης (τη σύστασή της ζήτησε χθες), όπως επίσης ότι ο Πρωθυπουργός οφείλει να πυκνώσει ή ακόμη και να επισπεύσει τις επαφές του με διεθνείς παράγοντες ενόψει και της σύνταξης της νέας έκθεσης της τρόικας.
«Οι επαφές αυτές έπρεπε να έχουν γίνει νωρίτερα, αμέσως μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης. Οχι αναγκαστικά με φυσική παρουσία λόγω του προβλήματος υγείας του Πρωθυπουργού, αλλά με τηλεδιάσκεψη», είπε αναφερόμενος στις πρόσφατες συναντήσεις Σαμαρά, ζητώντας παράλληλα να ξεκινήσει «πολύ γρήγορα και ο κύκλος των επαφών του Πρωθυπουργού με τον κ. Ντράγκι και την κ. Λαγκάρντ».

«Ουδείς αναμάρτητος»... Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Β. Βενιζέλου και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε ο κ. Σαμαράς ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. «Δεν θα ακολουθήσουμε την πρακτική άλλων, όταν εμείς είχαμε την ευθύνη των χειρισμών. Δεν θα επαναλάβουμε μισόλογα, αμηχανίες, κομματική μικροψυχία», είπε με νόημα, για να προσθέσει ότι έχει σημασία να λέμε καμιά φορά και το «ουδείς αναμάρτητος»...
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωστοποίησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι η παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής αποτελεί ρητή πρόβλεψη της ίδιας της δανειακής σύμβασης σε περίπτωση βαθύτερης ύφεσης, για να ασκήσει εκ νέου κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας: «Το ΠΑΣΟΚ ως βασικός πυλώνας της κυβέρνησης Παπαδήμου δεσμευτήκαμε μέσω της δανειακής σύμβασης στη λήψη μέτρων 11,5 δισ. και είναι ανενημέρωτοι όσοι πιστεύουν ότι "τώρα την κάνουμε γυριστή και κρατάμε αποστάσεις από δικές μας δεσμεύσεις για να μετακυλίσουμε την ευθύνη στη Νέα Δημοκρατία"».

ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΔΗΜΑΡ.
Από τα πυρά του κ. Βενιζέλου δεν ξέφυγε ούτε η Δημοκρατική Αριστερά. Η γραμμή που τώρα στηρίζουν και οι άλλοι κυβερνητικοί εταίροι, η ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ, δεν ήταν πάντα ίδια, είπε, για να τονίσει: «Δεν δεχόμαστε μαθήματα από κάποιους που εμφανίζονται τώρα ως βασιλικότεροι του βασιλέως, αλλά ξέσκισαν κατά κυριολεξία το ΠΑΣΟΚ επικοινωνιακά, ακόμη και ηθικά, όταν σέρναμε το κάρο μόνοι μας».
Αυστηρός εμφανίστηκε και στην κριτική του προς τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι δεν μπορεί να μένει στο απυρόβλητο και να επενδύει είτε στην εθνική καταστροφή είτε στο κόστος που συνεπάγεται για την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία η λήψη δύσκολων αποφάσεων.

«ΟΧΙ» ΣΤΑ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσιάστηκε κατηγορηματικά αντίθετος στην προοπτική των οριζόντιων μέτρων. Είπε ότι πρέπει να έχουν εσωτερικά δίκαιο και αναλογικό χαρακτήρα, συνυπολογιζομένων και των θυσιών που έχουν προηγηθεί. Τόνισε όμως ότι αυτό δεν αφορά μόνο τα χαμηλά εισοδήματα, τους χαμηλούς μισθούς και τις χαμηλές συντάξεις, για να συμπληρώσει με νόημα: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την οριστική διάλυση της μεσαίας τάξης, δεν μπορούμε να διαλύσουμε τον ιστό της ελληνικής κοινωνίας».
Πάντως είναι σαφές ότι η κατεύθυνση του ΠΑΣΟΚ είναι να προχωρήσει στην ψήφιση των μέτρων και να σταθεί στο ύψος της «εθνικής, κοινωνικής και ιστορικής του ευθύνης», αρκεί να μη διαπνέονται από κοινωνική αδικία.


ta nea.gr