Σε περίγραμμα συμφωνίας για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ φαίνεται να κατέληξαν οι κυβερνητικοί εταίροι, κατά της σύσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του προέδρου του ΠαΣοΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και του επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, που...
πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Με μια δραματική εισήγηση, για την οριακή κατάσταση στην οποία έχουν φτάσει τα πράγματα, υποδέχτηκε τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς. Οι τόνοι που χρησιμοποίησε, φαίνεται ότι έκαμψαν τις αντιρρήσεις των κ.κ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, οι οποίοι συμφώνησαν να παρουσιαστεί στην τρόικα το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν οριζόντια και άδικα μέτρα, που πλήττουν την κοινωνία.
Την Πέμπτη θα συναντηθεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας με την τρόικα ώστε να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η συμφωνία για τα μέτρα. Επίσης, ως την ερχόμενη Τρίτη θα υπάρξουν δύο ακόμα συναντήσεις των τριών πολιτικών αρχηγών.
Ο κ. Σαμαράς, στην εισήγησή του αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε με τους κ.κ. Ζοζέ Μπαρόζο, Χέρμαν βαν Ρομπάι και με την τρόικα. Το μήνυμα που έλαβε, όπως είπε, ήταν ξεκάθαρο και ότι προτιμά μια απόφαση για τη λήψη μέτρων τα οποία θα έχουν τη θετική συνέπεια της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Επίσης, θα του δώσουν τη δυνατότητα να θέσει το αίτημα για διετή επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος, ενώ διαφορετικά υπάρχει η βεβαιότητα της αρνητικής έκθεσης από την τρόικα και της ρήξης με τους εταίρους.
Η απόφαση αυτή θα μεταδώσει διεθνώς το μήνυμα της αποφασιστικότητας και της αξιοπιστίας της χώρας. «Ως πρωθυπουργός έχω το καθήκον και την ευθύνη για την εισήγηση μου!», φέρεται να είπε στους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη. Αν δεν πάρουμε τώρα τα μέτρα, στοιχηματίζουμε στην απομόνωση και στις κλειστές πόρτες, πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος στις δηλώσεις, που έκανε στα γραφεία του ΠαΣοΚ στην Ιπποκράτους, επισήμανε, ότι ο ίδιος έκανε μια μεγάλη προσπάθεια να πείσει, ότι η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, είναι να τεθεί τώρα στους εταίρους μας σε υψηλό πολιτικό επίπεδο το ζήτημα της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2016.
«Αυτά που πρότεινα θεωρώ ότι είναι ο κοινός παρονομαστής αυτών που είχαμε πει προεκλογικά τα τρία κόμματα», είπε. Και συμπλήρωσε, ότι δεν έχει νόημα από ένα σημείο και μετά να επιδιώκουμε κάτι σε διεθνές επίπεδο, όταν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε εσωτερικό επίπεδο.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ εξέφρασε και τη δυσφορία του για τις προσωπικές επιθέσεις που δέχτηκε «από ορισμένους κύκλους που συνηθίζουν να λένε γνωστές εξυπνάδες για μειωμένη υπευθυνότητα». «Αυτό το βρίσκω χυδαίο και ανιστόρητο. Η χώρα βρίσκεται μέσα στο ευρώ, γιατί κάποιοι άνθρωποι σηκώσαμε το βάρος και την κρατήσαμε μέσα στο ευρώ».
«Την ευθύνη για χειρισμούς έχει ο Σαμαράς. Περιμένουμε αποτελέσματα»
Ο κ. Βενιζέλος, είπε ακόμα στη δήλωση του, ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να είναι μακράς πνοής γιατί είναι η καλύτερη λύση για τη χώρα αυτή τη στιγμή. Και πρόσθεσε, ότι είναι αναγκασμένος να δεχτεί την εισήγηση του Πρωθυπουργού και την εκτίμησή του, γιατί αυτός έχει την ευθύνη των χειρισμών και «περιμένουμε τα αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, άφησε αιχμή για τη στάση της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση του ΠαΣοΚ και αργότερα στην κυβέρνηση Παπαδήμου. «Δεν θα οδηγήσουμε εμείς τη χώρα σε εκλογές, όπως ουσιαστικά την οδήγησε από τον Νοέμβριο του 2011 η Νέα Δημοκρατία», υπογράμμισε.
Εξι βασικά σημεία
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ παρουσίασε τα έξι σημεία, τα οποία θα πρέπει να επιδιώξει η κυβέρνηση από δω και πέρα, εφόσον υπέκυψε στην πίεση των εταίρων για νέα μέτρα.
1. Στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ ευρώ να μην περιλαμβάνονται μέτρα άδικα, μέτρα προδήλως οριζόντια ή μέτρα δημοσιονομικώς ατελέσφορα.
2. Το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ δημοσιονομικών μέτρων, πρέπει να συνοδεύεται από εξίσου συγκεκριμένα μέτρα για την ρευστότητα.
3. Η τρόικα, το λιγότερο που πρέπει να εισηγηθεί στην έκθεσή της είναι η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016.
4. Πρέπει να συμφωνηθεί από την τρόικα η γρήγορη καταβολή των δόσεων που επιτρέπουν να πέσει χρήμα στην αγορά, να εξοφληθούν για παράδειγμα άμεσα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους στις επιχειρήσεις.
5. Να αναγνωριστεί από τους εταίρους μας, ότι η Ελλάδα έχει κάνει μια πρωτοφανή, μοναδική στην ιστορία, προσπάθεια προσαρμογής και δημοσιονομικά και διαρθρωτικά. Να σταλεί δηλαδή ένα άλλο μήνυμα διεθνώς από τους εταίρους μας για την Ελλάδα και για τις τεράστιες θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός.
6. Να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Ελλάδας στις ρυθμίσεις που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Ιουνίου, στις ρυθμίσεις, δηλαδή, που ανοίγουν την πόρτα για τη μείωση του ονομαστικού βάρους του δημοσίου χρέους.
Κουβέλης: «Στη συνάντηση δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένοι αριθμοί»
Εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς τόνισε, ότι θα υπάρξει από την πλευρά της κυβέρνησης «συγκεκριμένη πρόταση αναφορικά με το πακέτο των μέτρων» των 11, 5 δισ. ευρώ, διευκρινίζοντας ότι κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν «μόνο για κεφάλαια και όχι συγκεκριμένοι αριθμοί» αναφέροντας ότι «σε κάθε περίπτωση εκείνο που αποτελεί κοινή επιλογή είναι να υπάρξει η ελάχιστη κοινή επιβάρυνση των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων. Δεν θα προχωρήσουμε σε μέτρα τα οποία θα επιβαρύνουν την κοινωνία».
Ο κ. Κουβέλης επισήμανε, ότι «η πρόταση από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά και με την αναμενόμενη έκθεση της τρόικα περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει υποστολή της προσπάθειας που γίνεται για την χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και την συνολική διαπραγμάτευση, προκειμένου να έχουμε αποδέσμευση από τους επαχθείς όρους του μνημονίου».
Τέλος υπογράμμισε ότι «η προγραμματική μας συμφωνία των τριών πολιτικών δυνάμεων, που στηρίζουν την κυβέρνηση, παραμένει στο ακέραιο».
ΠΗΓΗ: tovima.gr