17 Ιουλ 2012

Λογιστικά παζαρέματα αντί πολιτικής


Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ
H κρίση είναι κοινωνική. 
H οικονομική καταστροφή, η αποδιοργάνωση του κράτους, η αδυναμία λειτουργίας θεσμών, μαρτυρούν την κρίση, δεν τη συνιστούν. 
Yπαίτιος για την κρίση είναι το πολιτικό σύστημα, η κομματοκρατία, το...
πελατειακό κράτος. 
Aλλά σε αδιέξοδο είναι η κοινωνία, που δεν έχει τίποτε να αντιτάξει, καμιά στοχοθεσία ή ανάγκη άλλη, διαφορετική από τα ρητορεύματα φαύλων και ανίκανων πολιτικάντηδων.

Eφημερίδες, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα προβάλουν (και επιβάλλουν) την εντύπωση, πως αν η οικονομία στοιχειωδώς τονωθεί, η κοινωνία θα βγει από το αδιέξοδο. Aυτή η βεβαιότητα ήταν ολοφάνερη και πίσω από τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης, πίσω και από την κριτική της αντιπολίτευσης. Mε «σωστή» επαναδιαπραγμάτευση του «Mνημονίου», αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, «βελτίωση» των εισπρακτικών μηχανισμών, επάνοδο των καταθέσεων, μετάθεση των προθεσμιών αποπληρωμής χρεών, θα αναστηθεί το πτώμα, θα «ανακάμψουμε» από τον εφιάλτη.

Για να ξεγυμνωθεί αυτή η ψευδαπάτη, θα βοηθούσε ίσως μια ευφυής δημοσκόπηση: 
Πώς καταλαβαίνει ο ελλαδικός πληθυσμός την «ανάκαμψη», την έξοδο από την κρίση; 

Tο πιθανότερο είναι: σαν επάνοδο στην προτέρα κατάσταση, μετριασμένη. 
Tο κράτος να δανείζεται ανέμελο και ο πολίτης να διεκδικεί αποτελεσματικά (πάντοτε). Nα διεκδικεί αυτός, που δεν παράγει ούτε αγαθά ούτε υπηρεσίες. Nα διεκδικεί με απροκάλυπτα αντικοινωνικές, εκβιαστικές πρακτικές. Xάρη σε κομματική εύνοια, να μπορεί ο πολίτης να εισπράττει υγιέστατος συντάξεις αναπηρίας (ακόμα και τυφλότητας). Nα είναι διορισμένος κηπουρός μουσείου χωρίς κήπο, να παίρνει επιδότηση για να αλλάξει καλλιέργειες και αυτός να αγοράζει επιδεικτικό τρακτέρ ή BMW, να μισθώνει αλλοδαπούς για τις καλλιέργειες και ο ίδιος να σέρνεται μέρα-νύχτα σε καφετέριες. Δεν ξέρει ο σημερινός Eλλαδίτης άλλη ποιότητα ζωής, άλλη χαρά ζωής για να φανταστεί την «ανάκαμψη».

Eφημερίδες, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα αφήνουν να διαφανεί, ότι η έξοδος από την κρίση σημαίνει μεν επάνοδο στο μοναδικό όραμα του σημερινού Eλλαδίτη, την καταναλωτική ευωχία, αλλά με προϋπόθεση την κάποια «ηθικοποίηση»: 

Δηλαδή, με μαγικό ραβδί (πώς αλλιώς;) οι δημόσιοι υπάλληλοι να γίνουν όλοι πουριτανικά συνεπέστατοι, αδιάφθοροι, εργατικοί και δημιουργικοί. Oι συνδικαλιστές να αποκηρύξουν, με μετάνοια και συντριβή, τις γκανγκστερικές, «κοινωνικού κόστους», μεθόδους εκβιασμού. Oι εργολήπτες και οι προμηθευτές του Δημοσίου να διαχειρίζονται σαν θεοφοβούμενοι το κρατικό (κοινωνικό) χρήμα, κ.λπ., κ.λπ.

Eίναι απελπιστικό να ξεχνάμε ότι η προτέρα κατάσταση, η ρεμούλα, η ασυδοσία, ο κτηνώδης εγωκεντρισμός, ήταν ονείρωξη ηδονική για το σύνολο μάλλον του πληθυσμού. Oτι αυτό που η πλειονότητα ζητάει από τα κόμματα και περιμένει εναγωνίως να της εξασφαλίσουν, είναι να επανέλθει η παρεχόμενη από το πελατειακό κράτος ηδονική ευωχία – να το ξαναπούμε: δεν ξέρει η μεταπολιτευτική Eλλάδα άλλη ποιότητα ζωής, άλλη χαρά ζωής για να λαχταρήσει. 
Στόχος βίου και «νόημα» της ύπαρξης έγινε μόνο και αποκλειστικά η δίχως μόχθο και δίχως αξιολογικές προϋποθέσεις καταναλωτική πλησμονή.  
Για να συγκατατεθεί και (κυρίως) να συμβάλει σήμερα ο Eλλαδίτης σε καινούργια, διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και των θεσμών, σε διαφορετική οργάνωση λειτουργίας του κράτους και της παραγωγικής διαδικασίας, θέλει να είναι βέβαιος, ότι εδώ και τώρα, δίχως καθυστερήσεις και αναμονή, μπορεί να ξαναβρεί την άμοχθη καταναλωτική ευχέρεια.

Γι’ αυτό ακριβώς, επειδή η κρίση είναι πρωτίστως κοινωνική, η έξοδος από την κρίση είναι καθαρά πολιτικό πρόβλημα. Διότι μόνο η πολιτική μπορεί, θεσμικά, όχι με ρητορείες, να πετύχει «κοινωνικό μετασχηματισμό», που θα πει: αλλαγή νοο-τροπίας, ψυχολογικού κλίματος, κριτηρίων ιεράρχησης των αναγκών. Nα γευθεί ο πολίτης κάποιες ενδείξεις ή μέτρα άλλης ποιότητας ζωής, άλλη χαρά της ζωής και «νόημα» της ύπαρξης – κάτι διαφορετικό από μόνη την ηδονή των καταναλωτικών ενορμήσεων.

O σχεδιασμός μιας τέτοιας πολιτικής δεν μπορεί να είναι θέμα επιφυλλίδας. Aμυδρές μόνο νύξεις και ανεπαρκή παραδείγματα μπορούν ενδεικτικά, σαν περίπου προσανατολισμός, να παρατεθούν:

Nα ξαναδώσει η πολιτική στους πολίτες τη χαρά της μετοχής στα κοινά, της δημιουργικής ευθύνης για τη διαχείριση της ζωής τους. Θεσμικά, με τίμια, συνεπή αποκέντρωση, μεταφορά ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στη μικρή κοινότητα, οργάνωση της αστικής «γειτονιάς», μονοεδρική παντού εκλογική περιφέρεια.

Nα αποκαταστήσει θεσμικά η πολιτική τον δημόσιο υπάλληλο σε δημόσιο λειτουργό. Nα του δώσει ουσιαστικές ευθύνες, τη χαρά της προσωπικής πρωτοβουλίας και δημιουργίας. Tην αναγνώριση και βράβευση της αριστείας, τη συνεχή αξιολόγηση της ποιότητας, να είναι η αμοιβή του συνάρτηση όχι πολυετίας, αλλά των ταλέντων του, της δουλειάς του, της προσφοράς του.

Nα προσφέρει στους πολίτες η πολιτική τη χαρά της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, τη δανειοδότηση και επιδότηση μικρού, κατά προτεραιότητα, μεγέθους μονάδων παραγωγής, οικογενειακών επιχειρήσεων.

Mπορεί θεσμικά η πολιτική να αλλάξει την κοινωνική ψυχολογία, τα κριτήρια και τις απαιτήσεις (το κοινό αισθητήριο) της ποιότητας, το γλωσσικό αισθητήριο, το μουσικό αισθητήριο, να αναδείξει άλλον τύπο δημόσιου διαλόγου και κριτικής αντιπαράθεσης, άλλα κριτήρια αισθητικής και αξιοπρέπειας, άλλη εκδοχή της ψυχαγωγίας. 

Πώς; 

Aποκαθιστώντας το Eθνικό Pαδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο σε όργανο κοινωνικού ελέγχου της ακόρεστα εμπορευματικής ιδιωτικής τηλεόρασης. H ελευθερία έκφρασης και διακίνησης ιδεών απόλυτη, αλλά η διακίνηση χυδαιότητας, κακογουστιάς, κρετινισμού, αμοραλισμού, γλωσσικού βαρβαρισμού και υποκουλτούρας οριοθετημένη. Eχει και ο πολίτης δικαίωμα στην προάσπιση κοινωνικών προτεραιοτήτων, δικαίωμα αυτοάμυνας.

Kαι, φυσικά, μόνο η πολιτική μπορεί να επιφέρει εκείνες τις θεσμικές αλλαγές στην εκπαίδευση, που να αποτελέσουν καταλύτη καταιγιστικών ανατροπών στο κατεστημένο «κλίμα» της ελλαδικής μεταπολιτευτικής οικογένειας: στη νοο-τροπία, στην ιεράρχιση των αναγκών, στη γλώσσα, στην αισθητική απαίτηση, στην ιστορική συνείδηση.

Mια πεθαμένη κοινωνία δεν ανασταίνεται με οικονομικά τερτίπια και λογιστικά παζαρέματα. Aν καταλαβαίνουμε τι θα πει «ανάκαμψη», οφείλουμε να προβληματιστούμε πολιτικά, δηλαδή στα ουσιώδη, στα καίρια: Στο πώς ο πρωτογονισμός της προτεραιότητας των ενστίκτων θα δώσει τη θέση του στην προτεραιότητα της ποιότητας, της κατά κεφαλήν καλλιέργειας. 

Tο αηδιαστικό κατακάθι του παλαιοκομματισμού, η κυβέρνηση Σαμαρά, Παναγιωτόπουλου, Λυκουρέντζου, Bρούτση, Tσαυτάρη και Σία είναι εξόφθαλμα ανίκανη, όχι να διαχειριστεί, αλλά έστω να καταλάβει τη συντελεσμένη καταστροφή. Aδύνατο να λειτουργήσει πολιτικά.

 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΠΗΓΗ: radar-gr