23 Ιουν 2012

Το μεγάλο πρόβλημα της Ευρωζώνης δεν είναι ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ιταλία, ούτε καν η Ισπανία. Είναι η Γερμανία


Καθώς οι χρηματαγορές οδεύουν προς την καταστροφή, με μία μικρή όσο και παροδική ανάσα ανακούφισης από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών και τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών, το ''πρότζεκτ ευρώ'' αποκαλύπτει επιτέλους το ελάττωμα που θα...
αποδειχθεί μοιραίο για το μέλλον της Ευρωζώνης. 
Η αδιάλλακτη στάση της Γερμανίας καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης...
 

'Οπως επισημαίνει σε σχετική ανάλυσή του ο δημοσιογράφος και οικονομολόγος Anatole Kaletsky, το Βερολίνο έχει θέσει βέτο σε κάθε σοβαρή πρόταση για επίλυση της κρίσης από το 2009 - είτε επρόκειτο για πιο ρεαλιστικούς στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής, είτε για πανευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, είτε για ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ - και το μοτίβο αυτό αναμένεται να συνεχισθεί και στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα.
 

Η Γερμανία έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη απειλή της Ευρώπης, κάτι που έχει ξανασυμβεί άλλωστε όχι μία αλλά δύο φορές, τον τελευταίο αιώνα. 
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Γερμανία συνοψίζεται στα εξής: 
Από τη μία είναι πολύ μεγάλη και ισχυρή για να μπορεί να συνυπάρξει με τους Ευρωπαίους γείτονες της σε οποιαδήποτε πολιτική δομή κατευθυνόμενη από εθνικά συμφέροντα. Από την άλλη, δεν είναι αρκετά μεγάλη και ισχυρή για να κυριαρχήσει αποφασιστικά στους γείτονες της, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ στη Βόρεια Αμερική ή η Κίνα στην 'Απω Ανατολή.
 

Επιπλέον, η Γερμανίδα καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ έχει ξεχάσει τον στόχο της Γερμανίας μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Αντί για μια ''γερμανική Ευρώπη'' να δημιουργήσει μια ''Ευρωπαϊκή Γερμανία''. Η Μέρκελ πιέζει για την επιβολή των Γερμανικών κανόνων σε κάθε λαό και κυβέρνηση της Ευρώπης...
 

'Ισως η Μέρκελ πιστεύει, ότι πραγματικά βοηθά τους 'Ελληνες, του Ιταλούς και τους Ισπανούς, όταν τους διατάζει, να κάνουν ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να γίνουν ''καλοί μικροί Γερμανοί'', αλλά, όπως έχει δείξει η ιστορία, η ηγεμονική τακτική της είναι καταδικασμένη να αποτύχει.
 

Το ζήτημα που πρέπει πλέον να εστιάσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με τον Kaletsky, δεν είναι αν η  Ευρώπη θα συμφωνήσει να ζει υπό την αρχηγία της Γερμανίας, αλλά για το αν η Γερμανία θα συμφωνήσει να συνεχίσει κάτω από την ομπρέλα της ΕΕ - ή, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν, τα υπόλοιπα έθνη θα συνασπιθούν ενάντια στη Μέρκελ, για να αποτρέψουν την καταστροφή της Ευρώπης.
 

Στη Σύνοδο Κορυφής, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία πρέπει να καλέσουν τη μπλόφα της Μέρκελ, που δηλώνει ότι θα κάνει τα πάντα για να σώσει το ευρώ, αλλά μπλοκάρει κάθε πραγματική λύση. Πρέπει,σημειώνει ο Kaletsky, να επιτευχθεί συμφωνία πάνω σε μια τραπεζική ένωση, σε συνδυασμό με έκδοση ευροωμολόγων και ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ. 
Εάν η Μέρκελ δεν συμφωνήσει, οι υπόλοιποι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το δικό της ''όπλο'' - να της δείξουν την πόρτα της εξόδου από το ευρώ. 
Η Γερμανία θα βρεθεί, έτσι, στη θέση που έφερε την Ελλάδα, να προσπαθεί, δηλαδή, να υπερασπιστεί τη θέση της στο ευρώ, όσο άλλες ισχυρές δυνάμεις - που μαζί μπορούν να σταθούν απέναντι της - θα πιέζουν να αποδεχθεί τις δικές τους προτάσεις για το μέλλον της Ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr