8 Ιουν 2012

Πλήρης επιβεβαίωση των Επικαίρων για τη "θυσία" της Ελλάδας


Την αποκάλυψη των Επικαίρων, για το απόρρητο σχέδιο των Βρυξελλών, που θυσιάζει την Ελλάδα στο βωμό της Ευρωζώνης, επιβεβαιώνουν σημερινά δημοσιεύματα στο διεθνή και εγχώριο Τύπο, για την οργάνωση της εξόδου της χώρας μας από το ευρώ...


Τα Επίκαιρα πρώτα, από το μεσημέρι της Τετάρτης, με την προδημοσίευση του εξωφύλλου τους στο διαδίκτυο, αποκάλυψαν την ύπαρξη του σχεδίου.

Για του λόγου το αληθές, ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας «Μεσατζέρο» αναφέρει, πως το Βερολίνο εξετάζει ένα σχέδιο «παραδειγματικής έξωσης» της χώρας μας από το ευρώ, ως προειδοποίηση προς τις υπόλοιπες χώρες του Νότου, για τις οποίες η Ανγκελα Μέρκελ αναμένεται να ακολουθήσει στη συνέχεια μια πιο ελαστική πολιτική, προϊόν συμβιβασμού με τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς παράγοντες.

Άλλωστε, η καγκελάριος της Γερμανίας επεδίωξε σήμερα να μετριάσει τις προσδοκίες από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου, λέγοντας ότι «δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα ως δια μαγείας», κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στη δημόσια γερμανική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι προτίθεται να καταθέσει στη σύνοδο του Ιουνίου πρόταση για πρόγραμμα εργασίας επί μίας πολιτικής ένωσης, υπό το όρο της αποδοχής της ιδέας μίας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, εάν ορισμένες χώρες σταθούν εμπόδιο.

«Εχουμε ανάγκη από περισσότερη Ευρώπη...από μία δημοσιονομική ένωση...και έχουμε ανάγκη πριν από όλα από μία πολιτική ένωση. Οφείλουμε βήμα-βήμα να αφήσουμε εξουσίες στην Ευρώπη» δήλωσε η καγκελάριος.

«Ομως, δεν πρέπει να παραμείνουμε ανενεργοί, διότι η μία ή η άλλη χώρα δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν» είπε.

Το σχέδιο περί «θυσίας» της Ελλάδας έχει προκαλέσει την αντίδραση του Μάριο Μόντι, ενώ την Τετάρτη υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Ομπάμα - Μόντι - Μέρκελ.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας θεωρεί, ότι η γερμανίδα Καγκελάριος «παίζει με τη φωτιά».

Η Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα και βάσει ενός σχολίου της βελγικής «Ντερ Στάνταρντ», καθυστερεί την υιοθέτηση συνολικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, ώσπου να αποχωρήσει η χώρα μας από το ενιαίο νόμισμα.

Παράλληλα, ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε και νέα παρέμβαση προς Βερολίνο και Ρώμη ζητώντας να βρεθεί άμεσα λύση στην κρίση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ και τον ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, καλώντας τους να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη, όπως διαμορφώνεται, κατάσταση.

Αντίστοιχη έκκληση πραγματοποίησε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς τα περιθώρια στενεύουν.

Σύμφωνα με τη «Μεσατζέρο», ο Μάριο Μόντι είχε την ευκαιρία να επαναλάβει, στην προχθεσινή του συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, την πάγια θέση του, ότι «η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της διμερούς Συνόδου Ρώμης - Παρισιού, που έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Πέμπτη στην ιταλική πρωτεύουσα.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός υπενθύμισε στον Γάλλο συνομιλητή του αυτή τη θέση του υπό το βάρος της ανησυχίας για το σενάριο που κυκλοφορεί με επιμονή στη γερμανική Καγκελαρία και τρομοκρατεί εξίσου το Παλάτσο Κίτζι και το Μέγαρο των Ηλυσίων: δηλαδή, ότι το Βερολίνο αναμένει από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη να κινήσουν τις διαδικασίες, που θα εξαναγκάσουν την Αθήνα να εγκαταλείψει το ευρώ αμέσως μετά τις ελληνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου.

«Hocus Pocus Grexodus»

«Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα γίνει ο καταλύτης που θα επιταχύνει τις διαδικασίες για τη δημιουργία στενότερης δημοσιονομικής ένωσης. Οι Ελληνες, όμως, θα έχουν θυσιαστεί ως άλλη Ιφιγένεια και θα υποστούν τις δραματικές επιπτώσεις», σημειώνει ο πανεπιστημιακός Φέρντι ντε Βιλ, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στη βελγική εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» με τίτλο «Hocus Pocus Grexodus» (Αμπρα κατάμπρα έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ).

Σύμφωνα με τον Ντε Βιλ, σήμερα η Γερμανία δεν έχει την απαραίτητη πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστεί δραστικά η κρίση στην ευρωζώνη. Ωστόσο, μια έξοδος της χώρας μας από το ευρώ θα δημιουργούσε τέτοια αναστάτωση, που οι Γερμανοί θα άλλαζαν γνώμη, αφού θα αντιλαμβάνονταν τις επιπτώσεις.

Οι Γερμανοί δεν θέλουν να σώσουν τις άλλες χώρες, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτήν της Ελλάδας, η οποία, όπως αναφέρει ο πανεπιστημιακός, «έχει στιγματιστεί ανεπανόρθωτα» από τον γερμανικό Τύπο. «Αυτό έχει γίνει μάλιστα με την ανοχή της Ανγκελα Μέρκελ», υποστηρίζει.

Οι εξελίξεις, υποστηρίζει ο Ντε Βιλ, μπορεί να είναι οι ακόλουθες: 

Μετά τις εκλογές στην Ελλάδα δεν προκύπτει κυβέρνηση που να στηρίζει το Μνημόνιο. Η χρηματοδότηση προς την Αθήνα διακόπτεται και η Ελλάδα αναγκάζεται να βγει από το ευρώ και να βρεθεί στο χάος.

Οι συνέπειες για την Ευρωζώνη είναι διαχειρίσιμες και οι υπόλοιπες χώρες με οικονομικά προβλήματα καταλαβαίνουν, ότι πρέπει να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα για να μην έχουν την ίδια τύχη.

Οι Γερμανοί την ίδια στιγμή καταλαβαίνουν, ότι πρέπει να παρέμβουν για να μην καταρρεύσει η Ισπανία, η οποία είναι μια οικονομία πέντε φορές μεγαλύτερη από την ελληνική, σημειώνει ο Ντε Βιλ.


ΠΗΓΗ: epikaira.gr