13 Φεβ 2012

Iστορικό «ναι» με θύελλα στα κόμματα

 
Με μια απόφαση ιστορικής ευθύνης των βουλευτών και με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία (199 «ναι» έναντι 74 «όχι»), η οποία ωστόσο συνοδεύτηκε από σοβαρούς κλυδωνισμούς εντός των δύο μεγάλων κομμάτων, επικυρώθηκε...
αργά χθες το βράδυ στη Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση.

Η πιο κρίσιμη ψηφοφορία των τελευταίων δεκαετιών, όπως χαρακτηρίστηκε επανειλημμένως από τον πρωθυπουργό και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, περιελάμβανε πολλές εκπλήξεις, με μεγάλο αριθμό βουλευτών να διαφοροποιούνται, ωστόσο εξασφαλίστηκε η προσδοκώμενη ευρύτατη πλειοψηφία, που απέτρεψε άκρως δυσάρεστα αποτελέσματα για τη χώρα που βρισκόταν υπό τη δαμόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας.

Δώδεκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είπαν «όχι» στο νέο Μνημόνιο, έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν απόντες και άλλοι τέσσερις ψήφισαν «παρών» επί της αρχής. Και οι 22 αυτοί βουλευτές διαγράφηκαν από την ΚΟ του κόμματος. Ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ, Αργ. Λαφαζάνης, είχε παραιτηθεί πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία.

Περίπου ίδιες στον αριθμό, αλλά ιδιαίτερα «ηχηρές» για κόμμα που βρισκόταν μέχρι πρότινος στην αξιωματική αντιπολίτευση, ήταν οι διαφοροποιήσεις στο «στρατόπεδο» της ΝΔ. Είκοσι ένας «γαλάζιοι» βουλευτές είπαν «όχι» στη σύμβαση, ενώ απών ήταν ο Μ. Κεφαλογιάννης.

Και μόνο το γεγονός ότι δεν ακολούθησαν τη γραμμή του κόμματος οι δύο εκ των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της ΝΔ (Μ. Κεφαλογιάννης και Κ. Μαρκόπουλος) αποτυπώνει το μέγεθος του εσωκομματικού προβλήματος.

Το κλίμα στη ΝΔ λίγο πριν από την ψηφοφορία ήταν εκρηκτικό, αφού ο Αντ. Σαμαράς, λαμβάνοντας τα αρνητικά μηνύματα, σύμφωνα με πληροφορίες, συναντήθηκε στον δεύτερο όροφο της Βουλής, στο γραφείο του γραμματέα του κόμματος, Κ. Τασούλα, με «αντάρτες», επιχειρώντας να τους μεταπείσει.

Στον... δρόμο της διαγραφής οδηγήθηκαν οι πρώην υπουργοί του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδης και Α. Γεωργιάδης, που παρέμειναν στη συζήτηση μετά την αποχώρηση του Γ. Καρατζαφέρη και των υπόλοιπων βουλευτών του ΛΑΟΣ. «Παρών» ψήφισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λ. Αυγενάκης, με την Ντόρα Μπακογιάννη να λέει πως δεν θα τον διαγράψει.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στην ομιλία του, στο πέρας της συζήτησης και λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, έκανε λόγο για ψήφο ευθύνης που θα θωρακίσει τη χώρα από τις απειλές της χρεοκοπίας και θα διασφαλίσει τη συνέχιση της πορείας της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης και του ευρώ.

Το αποτέλεσμα


Ψήφισαν 278 βουλευτές

    Επί της αρχής «ναι» 199, «όχι» 74, «παρών» 5
    Αρθρο 1 «ναι» 190, «όχι» 83, «παρών» 5
    Αρθρο 2 «ναι» 201, «όχι» 74, «παρών» 3
    Αρθρο 3 «ναι» 199, «όχι» 74, «παρών» 5

«Οχι», «παρών» και απουσίες

ΠΑΣΟΚ

12 «ΟΧΙ»: Σπ. Κουβέλης, Β. Τόγιας, Γ. Μιχελογιαννάκης, Χρ. Κατσούρας, Αννα Βαγενά, Λούκα Κατσέλη, Βάσω Παπανδρέου, Θ. Παραστατίδης, Αλ. Αθανασιάδης, Οδ. Βουδούρης, Γ. Αμοιρίδης, Τσ. Μάτατζη

6 απόντες: Λ. Μίχος, Α. Τριανταφυλόπουλος, Μαρία Κυριακοπούλου, Κυρ. Τεκτονίδου, Χ. Καστανίδης, Ηλ. Θεοδωρίδης

4 «ΠΑΡΩΝ» επί της αρχής: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γ. Κασάρας, Χρ. Μαγκούφης, Γ. Παπαμανώλης

Διαγράφηκαν 22

Ο Αργ. Λαφαζάνης (Χαλκιδικής) είχε παραιτηθεί λίγο νωρίτερα και δεν περιλαμβάνεται στις διαγραφές

ΝΔ

20 «ΟΧΙ»: Γ. Βλάχος, Γ. Γιαννάκης, Μ. Τζίμας, Μίκα Ιατρίδη, Κ. Μαρκόπουλος, Κ. Γκιουλέκας, Ελενα Κουντουρά, Ζ. Τζικαλάγιας, Χρ. Ζώης, Σπ. Γαληνός, Π. Μελάς, Γ. Καρασμάνης, Θ. Λεονταρίδης, Αν. Καρυπίδης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Γ. Βαγιωνάς, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Α. Δερμετζόπουλος, Δ. Σταμάτης, Κ. Παπασιώζος. (Aπών ο Μ. Κεφαλογιάννης).

Διαγράφηκαν και οι 21


ΛΑΟΣ

Απόντες οι βουλευτές του κόμματος «ΝΑΙ» ψήφισαν Μ. Βορίδης και Α. Γεωργιάδης και διαγράφηκαν

Από τη Δημοκρατική Συμμαχία «Παρών» ψήφισε ο Λ. Αυγενάκης


ΠΗΓΗ: ethnos.gr