Τρόπους αναβολής της εκταμίευσης του δεύτερου πακέτου διάσωσης μεχρι να ξεκαθαρίσει το εκλογικό και, πολύ περισσότερο, το μετεκλογικό τοπίο της Ελλάδας εξετάζει η ευρωζώνη, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή μέσα...
Λίγη ώρα πριν από την τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών, (που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 6.00) αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωναν προς το Reuters, ότι οι εκπρόσωποι του Eurogroup εξετάζουν τρόπους, να καθυστερήσει μέρος ή ακόμη και το σύνολο του 2ου πακέτου δανείων προς την Ελλάδα, φροντίζοντας πάντως να μην προκαλέσουν και άτακτη χρεοκοπία στη χώρα...
Η σχετική αναβολή, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, θα μπορούσε να καλύψει την περίοδο έως και τις ελληνικές εκλογές του Απριλίου.
«Υπάρχουν προτάσεις να καθυστερήσει το ελληνικό πακέτο ή - προκειμένου να αποφευχθεί η άμεση χρεοκοπία της χώρας - να σπάσει στα δύο, χωρίς την ίδια στιγμή να υπάρχει δέσμευση για όλο το πακέτο», είπε στο Reuters αξιωματούχος με γνώση των προπαρασκευαστικών συνομιλιών για την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το απόγευμα της Τετάρτης.
Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωναν προς το πρακτορείο, ότι «οι επιλογές αυτές θα συζητηθούν. Υπάρχουν πιέσεις από πολλές χώρες να περιμένουμε, ώσπου να υπάρξει μια στέρεη δέσμευση από την Ελλάδα, η οποία μπορεί να υπάρξει μόνο μετά την διεξαγωγή εκλογών».
Η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία είναι οι χώρες που πιέζουν να καθυστερήσει το πακέτο, υποστηρίζει το Ρόιτερς, ενώ την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το Λουξεμβούργο «χάνει την υπομονή του» με την Ελλάδα και ο λουξεμβουργιανός υπουργός Οικονομικών Λικ Φρίντεν δήλωσε πως «πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με 16 χώρες στην ευρωζώνη».
Ερωτηθείς, εάν το πακέτο μπορεί να κατατμηθεί, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής νωρίτερα είπε, ότι κάτι τέτοιο δεν είχε αποφασιστεί. «Ως τώρα, στις συζητήσεις, αυτό [το πακέτο] θεωρείτο ενιαίο», είπε ο Αμαντέου Αλταφάζ στους δημοσιογράφους. «Ως τώρα δεν είχε χωριστεί. Τώρα, αυτό θα μπορούσε να γίνει και απόψε, δεν το ξέρω, δεν μπορώ να το προδικάσω».
Στο νέο μοχλό πίεσης της ευρωζώνης είχαν αναφερθεί νωρίτερα και οι Financial Times, δημοσίευμα των οποίων έκανε λόγο για ενδείξεις, ότι η Γερμανία και σύμμαχοί της ίσως δεν είναι προετοιμασμένοι να δώσουν την έγκρισή τους στο Eurogroup της Τετάρτης.
Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται, ότι ευρωπαίος αξιωματούχος φέρεται ειπών, ότι υπάρχει μια λίστα «με τουλάχιστον μισή ντουζίνα πράγματα» τα οποία πρέπει να αποδεχθεί η Ελλάδα πριν την οριστικοποίηση της συμφωνίας.
Σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους η παρουσίαση λεπτομερειών για τις περικοπές ύψους 325 εκατομμυρίων ευρώ που έλειπαν για να καλυφθεί ο στόχος του ελλείμματος, διευκρινίσεις για το πώς σκοπεύει η ελληνική πλευρά να μειώσει το εργασιακό κόστος κατά 15% και διαβεβαιώσεις ότι οι πολιτικοί ηγέτες θα στηρίξουν τη συμφωνία – ιδίως μετά τη δήλωση Σαμαρά περί προσπάθειας επαναδιαπραγμάτευσης μετά τις εκλογές.
Ως βαθύτερο πρόβλημα της χώρας περιγράφεται η «ανικανότητα ή απροθυμία της πολιτικής τάξης» να αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατική αδράνεια, την αντίσταση στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και τη φοροδιαφυγή.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr