12 Δεκ 2011

Guardian: Ο Καραμανλής και ο... αυτοκινητόδρομος



«Όταν ο Νικολά Σαρκοζί ανέφερε ότι “μερικοί” σίγουρα δεν θα έπρεπε να συμμετέχουν στο κλαμπ του ευρώ, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία: είχε την Ελλάδα στο μυαλό του... και δεν είναι η πρώτη φορά που οι κατα-χρεωμένοι Έλληνες ακούν...
ότι δεν θα έπρεπε να συμμετέχουν στο κοινό νόμισμα», γράφει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η εφημερίδα αναφέρεται στο γεγονός ότι η συζήτηση και οι προβλέψεις ότι η Ελλάδα δεν «αντέχει» και ούτε θα έπρεπε να εισαχθεί στην Ευρωζώνη, φαίνεται ότι θα συνεχιστεί.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ένας από τους προκατόχους του Σαρκοζί, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ'Εστέν, «που θα γραφτεί στην Ιστορία ως εκείνος που έκανε περισσότερα από οποιονδήποτε εκτός Ελλάδος για να πετύχει την υποψηφιότητα της χώρας», σημειώνει ο Guardian, «σχεδόν παραδέχτηκε το ίδιο».

Η συζήτηση ότι είναι πιθανή μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι μάλλον δύσκολο να σταματήσει σύντομα, υποστηρίζει η εφημερίδα. Οικονομολόγοι από την γερμανική Deutsche Bank, προβλέπουν ότι η πιθανότητα η Ελλάδα να βγει από την ομάδα των 17, συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των 10 πιο πιθανών και μεγαλύτερων κινδύνων εντός της Ευρωζώνης.

Το βρετανικό περιοδικό συνεχίζει με μια σύντομη αναδρομή: Η Ελλάδα εντάχθηκε στην ΟΝΕ το 1981 και μάλιστα, χάρη στον Ζισκάρ ντ'Εστέν, νωρίτερα από ό,τι η Ισπανία και η Πορτογαλία. «Ο συμβολικός, ρομαντικός χαρακτήρας της Ελλάδας ήταν πολύ ισχυρός», σημειώνουν αναλυτές, αναφερόμενοι στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και την σημασία του για την Ευρώπη...

Όμως, σύμφωνα με τον Guardian, οι Ευρωπαίοι... «παραπλανήθηκαν». Μάλιστα, αναφέρει και ένα χαρακτηριστικό περιστατικό: Όταν ο Γάλλος πρόεδρος και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες προσγειώθηκαν στην Ελλάδα για την υπογραφή της ένταξης της χώρας μας στο κλαμπ των Ευρωπαίων, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καρμανλής είχε δώσει εντολή να γίνουν έργα ανάπλασης στον κεντρικό δρόμο που ενώνει το αεροδρόμιο με το κέντρο της πόλης. Σε χρόνο ρεκόρ, ο δρόμος μετατράπηκε σε έναν αυτοκινητόδρομο, τεσσάρων λωρίδων. Στον ντ'Εστέν και τους Ευρωπαίους εταίρους άρεσε αυτό που είδαν... καθ' οδόν.


Όμως, «τους είχαν... κοροϊδέψει», καταλήγει το δημοσίευμα.




Newsbeast