27 Δεκ 2011

«Κλείδωσε» και με Σαμαρά η παράταση


Η παράταση του βίου της κυβέρνησης συνεργασίας, με τον χρονικό ορίζοντα να μετατίθεται πλέον ώς τον προσεχή Απρίλιο, «κλείδωσε» ουσιαστικά, στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή ο Πρωθυπουργός Λουκάς...
Παπαδήμος και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.  
Παράλληλα η ΝΔ εμφανίζεται, ότι παρείχε δεσμεύσεις για στήριξη διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, ενώ η «κόκκινη γραμμή» της Λεωφόρου Συγγρού για το ενδεχόμενο νέων περικοπών στις συντάξεις, μέσω των παρεμβάσεων στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης, φαίνεται να περιορίζεται στις χαμηλές συντάξεις και στην απόρριψη οριζόντιων περικοπών.
Επιτελικά στελέχη της ΝΔ χαρακτηρίζουν εποικοδομητική τη συνάντηση των Παπαδήμου και Σαμαρά και αναγνωρίζουν, ότι η αρχική ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου για τη διενέργεια εκλογών έχει διαγραφεί από την ατζέντα του κόμματος. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν, ότι οι κάλπες θα στηθούν πριν από το Πάσχα (15 Απριλίου), αλλά τονίζουν ότι ο ακριβής χρόνος θα προσδιοριστεί από τις εξελίξεις στο πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI), το χρονοδιάγραμμα του οποίου είναι ακόμη ασαφές, όπως αναφέρουν.
Στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά υποστηρίζουν, ότι στη συνάντηση με τον Λουκά Παπαδήμο δεν εξετάστηκε το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα και εμμένουν στις «κόκκινες γραμμές» που έχει χαράξει το κόμμα, τόσο για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις όσο και για την επιβολή νέων άμεσων ή έμμεσων φόρων. Εγινε, ωστόσο, διεξοδική συζήτηση για τις διαρθρωτικές αλλαγές που καλείται να προωθήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να εγκριθεί και νέα δανειακή σύμβαση - και προς την κατεύθυνση αυτή ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να διεμήνυσε στον Λουκά Παπαδήμο, ότι η ΝΔ δεν θα δημιουργήσει προσκόμματα.


Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΔ εμφανίζεται θετική στην άμεση προώθηση της απελευθέρωσης των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, με την επισήμανση ότι πρέπει κάθε επάγγελμα να εξεταστεί ξεχωριστά, επικροτεί την πλήρη άρση του καμποτάζ και δηλώνει έτοιμη να στηρίξει ένα σχέδιο συγχωνεύσεων ή κατάργησης δημόσιων οργανισμών, αλλά και ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Πεδίο για συναινετικές λύσεις διαμορφώνεται, κατά πληροφορίες, και στο ζήτημα των επικουρικών συντάξεων, καθώς η Λεωφόρος Συγγρού ευνοεί μια νομοθετική παρέμβαση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των επικουρικών ταμείων, με οδηγό τις αναλογιστικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί. Επιτελικά στελέχη της ΝΔ δίνουν έμφαση στη θέση του Αντώνη Σαμαρά για ένα δίχτυ προστασίας στους χαμηλοσυνταξιούχους (με ελάχιστο όριο τα 700 ευρώ) και στη διαφωνία του κόμματος απέναντι σε κάθε σχέδιο οριζόντιων περικοπών, αλλά αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες μειώσεις σε υψηλές επικουρικές συντάξεις, από τη στιγμή που είναι αμφίβολη η βιωσιμότητα των Ταμείων που τις χορηγούν.


ΠΗΓΗ: tanea.gr