Σε εξαντλητικό μαραθώνιο 100 ημερών καλείται να αντεπεξέλθει με επιτυχία η υπό τον Λουκά Παπαδήμο νέα κυβέρνηση της χώρας. Σε αυτό το τρίμηνο θα κριθεί η προσπάθεια που κάνει η χώρα να αποφύγει την χρεοκοπία. Στο πλαίσιο αυτό..
ο κ. Παπαδήμος του οποίου η επιλογη προκάλεσε αισθήματα ανακούφισης -και πολύ θετικά σχόλια- στις πρωτεύουσες των μεγάλων χωρών της ευρωζώνης, δηλωσε οτι η χώρα παραμένει σταθερά στη ζώνη του ευρώ. Αποσαφήνισε οτι η κυβέρνησή του «είναι μεταβατική», και εξήγησε οτι «το κύριο έργο της είναι η υλοποίηση των συμφωνιών της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές».
Στους επόμενους τρεις μήνες η κυβέρνηση συνεργασίας, που επρόκειτο να ορκιστεί στις δύο το μεσημέρι, καλείται, πλην της νέας δανειακής σύμβασης που θα φέρει προς κύρωση στη Βουλή, να περάσει άλλες δύο κρίσιμες δοκιμασίες: την κατάρτιση και ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2012 και το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα.
Παράλληλα, θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου και την προπαρασκευή για την εκταμίευση της πολύ σημαντικής για την πορεία της χώρας έβδομης δόσης που αντιπροσωπεύει περίπου 80 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να ολοκληρώσει εντός του Δεκεμβρίου τις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες (πρόκειται για το γνωστό PSI) προκειμένου να προχωρήσει ως τον Φεβρουάριο του 2012 το κατά 50% «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Ακόμη, θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες για την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων οργανισμών και φορέων, με στόχο να εισπραχθεί ως το τέλος του χρόνου (ή να διασφαλιστεί) ποσό ύψους 1,7 δισ. ευρώ, το οποίο δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί και η μη ύπαρξή του ενδέχεται να προκαλέσει και νέα μέτρα.
Η επιλογή Παπαδήμου επιτεύχθηκε έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά τη νύχτα της Τετάρτης και αφού είχε προηγηθεί το φιάσκο της πρότασης του προέδρου της Βουλής Φ. Πετσάλνικου.
Με τη σύμφωνη γνώμη και του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη η πρόταση προχώρησε και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί προσήλθαν χθες στις 10 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο ουσιαστικά με λυμένο το θέμα.
Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. Εγινε επίσης γνωστό ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα συνεργάζονται σε τακτική βάση με τον Πρωθυπουργό και δεν αποκλείεται να συγκαλούνται, όποτε εκείνος το κρίνει απαραίτητο, συσκέψεις υπό την προεδρία του. Αν προκύπτουν ενδοκυβερνητικά προβλήματα, οι πολιτικοί αρχηγοί ενδέχεται να συναντώνται και μεταξύ τους.
Ο κ. Παπαδήμος στη δήλωσή του σημείωσε ότι «δεν είναι πολιτικός, αλλά έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο τμήμα της καριέρας του στην άσκηση οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» και πρόσθεσε: «Ολοι πρέπει να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας». Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται «σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και οι επιλογές που θα γίνουν θα έχουν καθοριστική σημασία για την ευημερία του ελληνικού λαού» και προειδοποίησε: «Η πορεία δεν θα είναι εύκολη, αλλά τα προβλήματα είμαι πεπεισμένος ότι θα επιλυθούν• και θα επιλυθούν ταχύτερα, με μικρότερο κόστος και με αποτελεσματικότερο τρόπο αν υπάρχει ενότητα, συνεννόηση και σύνεση».
τα ΝΕΑ on line