Δέκα εικόνες που «ακινητοποίησαν» το χρόνο απεικονίζοντας ένα σημαντικό γεγονός
Ορισμένες φωτογραφίες λόγω του θέματος που απεικονίζουν έχουν κερδίσει μια θέση δίπλα σε ιστορικά κείμενα. Έχουν χαρακτηριστεί, και όχι άδικα, «ιστορικές» καθώς οι φωτογράφοι...
κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν σε μία λήψη μερικά από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν σε όλο τον κόσμο από την εποχή που η φωτογραφία πήρε την μορφή που έχει και σήμερα.
Από την στιγμή δηλαδή, που ένα μηχάνημα με μέγεθος τέτοιο ώστε να μπορεί να μεταφερθεί έδινε τη δυνατότητα στον χειριστή του να «ακινητοποιήσει» το χρόνο. Να αποτυπώσει ένα γεγονός, ένα συμβάν στο χαρτί.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν έγραψαν ιστορία καθώς κατάφεραν να αποτυπώσουν γλαφυρά ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός:
Το λυντσάρισμα των νεαρών έγχρωμων
Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε μετά τη θανάτωση τριών νεαρών με κρέμασμα, το 1930, στην Ιντιάνα των ΗΠΑ αφού είχαν λυντσαριστεί από το εξαγριωμένο πλήθος. Είχαν κατηγορηθεί για τη δολοφονία ενός λευκού και το βιασμό της κοπέλας του. Το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν και η τελευταία επιβεβαιωμένη περίπτωση λυντσαρίσματος στις ΗΠΑ.
Ο Χίτλερ στο Παρίσι
Στις 23 Ιουνίου του 1940, ο Χίτλερ πηγαίνει στο Παρίσι μετά την κατάληψη της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα και φωτογραφίζεται με φόντο τον Πύργο του Άιφελ.
Η λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Η φωτογραφία αυτή έχει ταυτιστεί με τη λήξη του πλέον αιματηρού πολέμου της ανθρωπότητας. Τραβήχτηκε από τον Alfred Eisenstaedt στις 14 Αυγούστου του 1945 στην Times Squar της Νέας Υόρκης και απεικονίζει έναν ναύτη να φυλάει μια νοσοκόμα.
Η σοβιετική σημαία υψώνεται στο Βερολίνο
Μετά την είσοδο των Σοβιετικών στο Βερολίνο, τον Μάιο του 1945 στρατιώτες υψώνουν τη σημαία της Σοβιετικής Ένωσης στο βομβαρδισμένο Βερολίνο.
Τσε Γκεβάρα
Το πιο διάσημο ίσως πορτρέτο του ανθρώπου που συνέδεσε το όνομα του με την επανάσταση και τον αγώνα: τον Τσε Γκεβάρα. Η φωτογραφία αυτή τράβηξε ο Alberto Korda.
Η εκτέλεση ενός Βιετγκόνγκ
Τη στιγμή της εν ψυχρώ εκτέλεσης ενός διοικητή των Βιετγκόνγκ από τον Nguyen Ngoc Loan, αρχηγό της εθνικής αστυνομίας του Βιετνάμ, κατάγραψε ο Eddie Adams.
Ο πόλεμος του Βιετνάμ
Στο κέντρο της φωτογραφίας απεικονίζεται η 9χρονη τότε Phan Thị Kim Phúc. Μια βόμβα ναπάλμ έχει προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα στην πλάτη της. Το αγόρι, είναι ο μεγαλύτερο αδελφός της. Και οι δύο επέζησαν. Η φωτογραφία έγινε διάσημη απεικονίζοντας την φρίκη του πολέμου στο Βιετνάμ.
Αποτύπωμα στο φεγγάρι
Το 1969 ο Νιλ Άρμοστρονγκ, έκανε πραγματικότητα ένα όνειρο της ανθρωπότητας : έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη σελήνη. Το πρώτο αποτύπωμα ανθρωπίνου ποδιού, στο φεγγάρι, φωτογραφήθηκε για να αποτυπώσει στη μνήμη, την ιστορική εκείνη στιγμή.
Πλατεία Tiananmen
Πρόκειται για μία από τις πλέον διάσημες φωτογραφίες. Απεικονίζει έναν άνθρωπο να στέκεται μπροστά στα τανκς που εισέβαλαν στην πλατεία Tiananmen της Κίνας για να καταπνίξουν την εξέγερση των φοιτητών στην Κίνα, το 1989.
Υποσιτισμένο παιδί και αρπακτικό
Ο φωτογράφος Kevin Carter, κέρδισε βραβείο Πούλιτζερ το 1994 για την συγκεκριμένη φωτογραφία που τράβηξε στο Σουδάν ένα χρόνο νωρίτερα. Λίγους μήνες μετά την βράβευση του αυτοκτόνησε. Το υποσιτισμένο παιδί προσπαθεί να συρθεί προς το στρατόπεδο σίτισης ενώ το όρνιο καραδοκεί λίγο πιο πέρα.
Αξίζει να σημειωθεί, πως στο φωτογράφο ασκήθηκε σκληρή κριτική καθώς δήλωσε πως περίμενε 20 λεπτά μήπως και το πουλί ανοίξει τα φτερά του για να τραβήξει τη φωτογραφία.
Οι άνθρωποι που επικοινώνησαν με την εφημερίδα «New York Times», στην οποία και πρωτοδημοσιεύτηκε η φωτογραφία για να ρωτήσουν τι απέγινε το παιδί, δεν πήραν καμία απάντηση καθώς όπως δήλωσαν, αγνοούσαν αν τελικά κατάφερε να φτάσει στο στρατόπεδο σίτισης.
Αν και μάλλον δεν πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός, η φωτογραφία αυτή έκανε γνωστό παγκοσμίως το πρόβλημα του υποσιτισμού και γενικά την ανθρωπιστική κρίση στο λεγόμενο «τρίτο κόσμο».
newsbeast