1 Σεπ 2011
Stuttgarter Zeitung: «Οι Έλληνες σιγοβράζουν στο καθαρτήριο»
Ακόμη λιγότεροι Έλληνες πήγαν αυτό το καλοκαίρι διακοπές.
Ο εσωτερικός τουρισμός παρουσίασε κάμψη σε σχέση με πέρυσι.
Αλλά και όσοι πήγαν διακοπές, τους περιμένει στην επιστροφή το ραβασάκι της εφορίας που τους καλεί και πάλι... στο ταμείο. Εισφορά αλληλεγγύης, έκτακτη εισφορά σε επιτηδευματίες. Ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, ιδιοκτήτες πισίνων, θα κληθούν να πληρώσουν.
Οι φόροι αυξάνονται αλλά τα έσοδα μειώνονται.
Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 7% κατά μέσο όρο τον προηγούμενο χρόνο.
Πολύ μεγαλύτερες περικοπές έγιναν στους 800.000 υπαλλήλους του δημοσίου. Ο αρχικός μισθός στο δημόσιο θα είναι από εδώ και στο εξής λιγότερο από 800 ευρώ μικτά.
Οι Έλληνες κάνουν επομένως θυσίες. Οι στερήσεις έχουν όμως αντίκρυσμα;
Το έλλειμμα αυξάνεται αντί να μειώνεται. Τους πρώτους επτά μήνες έφτασε στα 15,57 δις. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 3,1 δις σε σχέση με το περσινό.
Τα μέτρα έχουν μέχρι τώρα ένα μόνο αποτέλεσμα: η σκληρή λιτότητα που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση λόγω της πίεσης της τρόικας, ρίχνει τη χώρα όλο και βαθύτερα στην ύφεση.Αντί η ύφεση να υποχωρήσει στο 3,5% όπως αρχικά αναμενόταν, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι το 2011 θα είναι πάνω από 5%. Και ο κατήφορος δεν έχει τέλος.
Η ελπίδα, ότι η Ελλάδα θα έχει τον επόμενο χρόνο έστω και ελάχιστη ανάπτυξη, αρχίζει να εξανεμίζεται. Άραγε αλλάζει κάτι στην Ελλάδα; « Πού είναι η αλλαγή» ρωτούσε το κυριακάτικο «ΒΗΜΑ» παραθέτοντας στοιχεία για τον μεγάλο ασθενή.« Εφορίες, πολεοδομίες, νοσοκομεία, λειτουργούν με την παλιά συνταγή: γραφειοκρατία, διαφθορά και αδιαφορία απέναντι στον πολίτη χαρακτηρίζουν τον δημόσιο τομέα στον Ελλάδα.»
Στην πραγματικότητα πολύ λίγα γίνονται.
Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, που όπως οι μεσαιωνικές συντεχνίες παραμένουν έξω από τον ανταγωνισμό, δεν προχωρά.
Η κυβέρνηση κάνει πίσω στο θέμα του ενιαίου μισθολογίου και στις ιδιωτικοποιήσεις.
Για τις σημαντικές πολιτικές αποφάσεις που θα αναζωογονούσαν τη μαραμένη ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση δεν δείχνει μέχρι τώρα την πολιτική τόλμη.
Η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων απασχολεί επίσης την τρόικα, η οποία πραγματοποιεί αυτές τις μέρες ελέγχους στην Αθήνα.
Δεν είναι μόνο η βαθιά ύφεση που δυσκολεύει την εξυγίανση των δημοσιονομικών.
Και το πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι στις 21 Ιουλίου, παραπαίει λόγω των φινλανδικών αξιώσεων για εγγυήσεις,κάτι που ανοίγει την όρεξη και άλλων πιστωτών. Η επικύρωση των αποφάσεων της ΕΕ από τα εθνικά κοινοβούλια είναι κάθε άλλο παρά σίγουρη.
Ο Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε στη Βουλή, ότι θα διαπραγματευθεί με την τρόικα, για το πώς μπορεί το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής να προσαρμοστεί στους νέους μακροοικονομικούς στόχους.
Ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας το θεωρεί ουτοπικό: « Τι θα διαπραγματευτείτε; Είμαστε στην κόλαση και εκεί δεν υπάρχει τίποτα για διαπραγμάτευση. Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει», είπε απευθυνόμενος στον υπουργό.
«Ανάμεσα στην κόλαση και στον παράδεισο υπάρχει το καθαρτήριο και εκεί βρισκόμαστε τώρα. Όταν κάποιος είναι στο καθαρτήριο, ελπίζει ότι με την καλή του συμπεριφορά θα πάει στο παράδεισο» απάντησε ο Βενιζέλος.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr