23 Ιουλ 2011

Mια ανέλπιστη συμφωνία


Του Αντώνη Καρακούση
Η συμφωνία των Βρυξελλών αποδεικνύεται ιδιαιτέρως επωφελής για την Ελλάδα.
Και έτσι την αποτίμησαν οι αγορές κι ο κόσμος όλος. 
Οι τιμές των τραπεζικών μετοχών εκτοξεύθηκαν την Παρασκευή στα...
ύψη, τα spreads των ελληνικών ομολόγων έπεσαν μετά από μήνες στις 1200 μονάδες, οι πολίτες ανακουφίσθηκαν, κλίμα προσδοκιών άρχισε να δημιουργείται στην έτσι κι αλλιώς ρηχή ελληνική αγορά τίτλων.

Και δικαίως αφού:
τα χρέη μας επιμηκύνονται στον μέγιστο βαθμό,
οι Τράπεζες δεσμεύθηκαν να ανταλλάξουν τίτλους που λήγουν με νέους μακράς διάρκειας μέχρι τριάντα χρόνια,
τα επιτόκια των νέων ομολόγων υποχωρούν σημαντικά,
οι προβλέψεις για επαναγορά ομολόγων είναι επίσης σημαντικές,
οι συνέπειες της επιλεκτικής χρεοκοπίας είναι ελεγχόμενες και απολύτως καλυμμένες από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα,
οι ζημιές για τις Τράπεζές μας επίσης ελεγχόμενες, δεν θα οδηγήσουν σε υπεραπαιτήσεις νέων κεφαλαίων
και γενικώς όλα φανερώνουν μια πολύ καλή συμφωνία.

Η ίδια η επιλεκτική χρεοκοπία που τόσους φόβους και τόσες ανησυχίες προκάλεσε, μοιάζει ασθενής και ασήμαντη, θα αποδειχθεί, όντως, πρόσκαιρη και κατά τα φαινόμενα γρήγορα οι οίκοι αξιολόγησης θα αναγκασθούν να δηλώσουν ότι το ελληνικό χρέος εξασφάλισε σε σημαντικό βαθμό τη βιωσιμότητά του.

Κατά κοινή ομολογία η κυβέρνηση πέτυχε την καλύτερη δυνατή ρύθμιση, σε μια στιγμή που η διαπραγματευτική μας ικανότητα δεν ήταν η καλύτερη.

Γενικώς μπορεί να υποστηρίξει κανείς με ασφάλεια ότι τα χρέη μας ρυθμίσθηκαν κατά τρόπο ανέλπιστο, το κόστος εξυπηρέτησής τους υποχωρεί, η χρηματοδότησή μας εξασφαλίσθηκε και τώρα μένει εμείς να κάνουμε αυτά που πρέπει.

Η μάχη μεταφέρεται, πλέον, στο εσωτερικό της χώρας.
Εδώ πια θα κριθεί η διάσωση της ελληνικής οικονομίας.
Είναι ζήτημα και ευθύνη της κυβέρνησης, από την αποφασιστικότητά της θα εξαρτηθεί αν η χώρα θα ξαναβρεί τη σταθερότητά της και θα ανακαλύψει ξανά το δρόμο της ανάπτυξης, που τόσο ποθεί ο ελληνικός λαός και έχει ανάγκη η νεολαία της.

Οι κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος δεν έχουν πια περιθώρια αναστολών και αβελτηρίας. Οφείλουν να κινήσουν γη και ουρανό προκειμένου να μειώσουν τα ελλείμματα, να περιορίσουν τις σπατάλες, να συλλάβουν τη φοροδιαφυγή, να προωθήσουν τις αποκρατικοποιήσεις, να αλλάξουν πραγματικά τις δομές της ελληνικής οικονομίας, να διαμορφώσουν εντέλει το περιβάλλον υποδοχής και προσέλκυσης νέων επενδύσεων.

Εχουν ευκαιρία μοναδική να ξαναβάλουν την Ελλάδα στον χάρτη και έτσι να ξεπλύνουν την ντροπή της μεταπολίτευσης, αυτό το απίστευτο άγος της φθοράς και της απαξίας που βαραίνει το πολιτικό σύστημα της χώρας.

ΠΗΓΗ: tovima.gr