4 Ιουλ 2011

Ζ. Κ. Γιούνκερ: "Η κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί δραστικά"


Για απώλεια εθνικής... κυριαρχίας προειδοποιεί τους Ελληνες ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προαναγγέλλοντας την αποστολή στη χώρα μας Ευρωπαίων τεχνοκρατών που θα συνδράμουν στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων...


Σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό Focus που κυκλοφορεί σήμερα ο κ. Γιούνκερ διαμηνύει ότι "η κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί δραστικά", τονίζοντας όμως ότι "δεν πρέπει να προσβάλουμε τους Ελληνες, αλλά να τους βοηθήσουμε".

Προσθέτει δε ότι οι ίδιοι οι Ελληνες "δήλωσαν πρόθυμοι να δεχτούν εισαγωγή τεχνογνωσίας από την Ευρωζώνη", ενώ όλες οι περιοχές της Ευρωζώνης θα αποστείλουν ειδικούς.

Κατά την άποψη του επικεφαλής του Eurogroup, η Ελλάδα επί σειρά ετών ωφελήθηκε από το ευρώ. "Με δική της υπαιτιότητα ορισμένα πράγματα ξέφυγαν. Και τώρα που πρέπει να τα επαναφέρει με ενωμένες δυνάμεις σε τάξη, πρέπει οι Ελληνες να αντιληφθούν ότι απαιτείται μια συλλογική απάντηση" συμπληρώνει. Αναφέρει επίσης ότι και το ελληνικό φορολογικό σύστημα δεν λειτουργεί "σε πλήρη έκταση".

Επίσης υποστηρίζει ότι "απαιτείται για το επικείμενο κύμα ιδιωτικοποιήσεων για παράδειγμα μια λύση κατά το πρότυπο της γερμανικής ''Τρόιχαντ''".

Πρόκειται για την Αρχή καταπιστευτικής διαχείρισης, που είχε διεκπεραιώσει την ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων της πρώην DDR μετά την ενοποίηση της Γερμανίας το 1990.

Ο κ. Γιούνκερ δηλώνει πεπεισμένος ότι η νέα προσφορά βοήθειας προς την Ελλάδα θα επιτύχει. "Το πακέτο μέτρων, με το οποίο συμφώνησε η Ελλάδα, θα φέρει και τη λύση στο πρόβλημα της χώρας" δηλώνει στο Focus. Υπογραμμίζει επίσης ότι η χώρα χρειάζεται "ενέσεις" ανάπτυξης και πως το αναπτυξιακό της δυναμικό θα πρέπει να επεκταθεί. "Προς τούτο πρέπει να συμβάλουν και επιχειρήσεις από άλλες χώρες της Ευρωζώνης" τονίζει χαρακτηριστικά.

Υποστηρίζει ακόμη ότι η Ε.Ε. θα πρέπει προσωρινά να παραιτηθεί από την υποχρέωση της Ελλάδας για συγχρηματοδότηση, θα πρέπει να δοθούν στη Ελλάδα τα μέσα για την οικονομική ανάπτυξη, χωρίς να απαιτείται η καταβολή του μεριδίου από την Αθήνα.

Ο κ. Γιούνκερ ζητεί τέλος από τους Ελληνες "το μάξιμουμ της συνέπειας" και από τους Ευρωπαίους "το μάξιμουμ της αλληλεγγύης". Υποστηρίζει ότι η ελληνική κρίση είναι στο μεγαλύτερο μέρος της προϊόν εσφαλμένων χειρισμών της Αθήνας, επικαλούμενος το παράδειγμα της αύξησης των μισθών στην Ελλάδα κατά 106,6% στο διάστημα 1999-2010. Και αυτό, μολονότι η οικονομία της χώρας δεν αυξήθηκε με ανάλογο ρυθμό. "Η εισοδηματική πολιτική εξετράπη χωρίς να λάβει υπόψη την παραγωγικότητα", τονίζει ο πρόεδρος του Eurogroup.

ΤΟ ΈΘΝΟΣ