26 Ιουν 2011

Είναι πλέον γεγονός! Το φράγμα του Ασωπού ξεκίνησε!


 Ένωση Κορινθιακών δυνάμεων ... 

Συμπληρώνεται ένας χρόνος απο την ημέρα που στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  οι υπογραφές "κλείδωσαν " το μεγάλο έργο του Φράγματος του Ασωπού.
 Μετά απο έναν χρόνο η πληροφορία πως  τα  πρώτα μηχανήματα βρίσκονται εδώ και μερικές εβδομάδες στη ευρύτερη περιοχή..

κι  ενεργούν ήδη τις πρώτες υποστηρικτικές κατασκευές,πιστοποιούν με τον καλύτερο τρόπο πως το έργο ξεκίνησε!Την εξέλιξη αυτή πιστοποίησε κατα την πρόσφατη επίσκεψη του στα χωριά Ελληνοχώρι και Στιμάγκα ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Δέδες.

Το μεγάλο όραμα υλοποείται!
Η πολιτική βούληση "ξεμπλοκάρει" επιτέλους την διαδικασία  και ζεστό χρήμα μπαίνει στους λογαριασμούς των αγροτών από την οριστική εξασφάλιση των αποζημιώσεων επιτάξεων:
    * 1,4 εκατομμύρια αυτή την εβδομάδα
    * 5,5 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος του χρόνου


Ο συμβατικός χρόνος ολοκλήρωσης του έργου είναι 36 μήνες, αλλά υπάρχει πιθανότητα να ολοκληρωθεί και νωρίτερα.



Χωρίς δηλώσεις και τυμπανοκρουσίες οι πολιτικοί παράγοντες της Κορινθίας  συνεργαζόμενοι επιταχύνουν και γίνονται αρρωγοί στο έργο της κατασκευάστριας εταιρίας. ...


Ήδη τα πρώτα μηχανήματα βρίσκονται στη ευρύτερη περιοχή.. Τα μηχανήματα αυτά (εκσκαφείς και μπουλντόζες) της εταιρείας, ενεργούν ήδη τις πρώτες υποστηρικτικές κατασκευές, οι οποίες αφορούν τις διανοίξεις των δρόμων (στον μισοτελειωμένο δρόμο Νεμέα - Κιάτο), ώστε να γίνει εφικτή η προσέγγιση του συνόλου των μηχανημάτων, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού που θα ολοκληρώσει τις απαραίτητες ενέργειες. Όποιος έχει επισκεφτεί την περιοχή,σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας  Πολίτης της Κορινθίας, γνωρίζει πως οι δρόμοι, αν και έχουν χαραχτεί, δεν είναι προσβάσιμοι. Όλο  αυτό το διάστημα γίνονται εργασίες σε τμήμα του δρόμου Κιάτο – Νεμέα (περί τα 6 χιλιόμετρα), ενώ θα ανοιχτεί δρόμος προς το φράγμα και από τη Στιμάγκα και από το Βασιλικό. Ήδη μηχανήματα εργάζονται στον πυρήνα του φράγματος, όπου κάνουν τον καθαρισμό της έκτασης (δέντρα, βράχια κ.λπ).


Στο επόμενο διάστημα θα τρέξει και η κατασκευή των μεταλλικών γεφυρών που θα εγκαταστήσει το Μηχανικό για την διευκόλυνση της μετάβασης από την μία κοίτη του φράγματος στην άλλη. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να υπάρξουν τσιμεντένιες διαβάσεις στην κοίτη του ποταμού, ωστόσο τελικά προκρίθηκε η κατασκευή προκατασκευασμένων μεταλλικών γεφυρών, για τις οποίες ο Πάνος Μπεγλίτης δεσμεύτηκε να διαθέσει μονάδες του Μηχανικού.




Η καταβολή των αποζημιώσεων και η διασφάλιση του συνόλου των πιστώσεων για τις απαλλοτριώσεις ήταν προσωπική δέσμευση του Γιώργου Δέδε, ο οποίος είχε ζητήσει από τον Κώστα Σκανδαλίδη τα χρήματα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προς τους λογαριασμούς των δικαιούχων να πιστωθούν πριν ξεκινήσουν οι εργασίες, καθώς υπήρχε ο φόβος να μην εκταμιευτούν τα χρήματα –λόγω και της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας με έναν ηθικό και έναν ρεαλιστικό κίνδυνο. Ο ηθικός κίνδυνος ήταν να εκτεθεί η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας στις υποσχέσεις της προς του αγρότες και ο ρεαλιστικός οι τελευταίοι να μην επιτρέψουν τη διέλευση των μηχανημάτων από τις ιδιοκτησίες τους, αν πρώτα δεν διασφάλιζαν τα χρήματα. Πάντως, παρά το γεγονός ότι αυτές οι πιστώσεις δεν είχαν διασφαλιστεί οι αγρότες της περιοχής άναψαν το «πράσινο φως» τον περασμένο μήνα για την διέλευση των μηχανημάτων και συνακόλουθα την έναρξη των εργασιών.
Γενικότερα, η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας κράτησε χαμηλούς τόνους όλο αυτό το διάστημα και είναι χαρακτηριστικό πως παρά το γεγονός πως το έργο έχει ξεκινήσει εδώ και πολλές εβδομάδες τίποτα δεν είχε διαρρεύσει στην τοπική κοινωνία. Πολλοί μάλιστα εξέφραζαν επιφυλάξεις αν και πότε το έργο θα ξεκινήσει.

Η αλήθεια είναι είναι όμως πως  οι δηλώσεις του υπουργού Πάνου Μπεγλίτη  κατά την επίσκεψη του στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας ,πως πολύ σύντομα τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Φράγματος  μαρτυρούσε την θετική έκβαση του θέματος,στην οποία είχαμε αναφερθεί απο εδώ πολύ καιρό πριν .



Πληροφορίες απο Εφημερίδα Πολίτης της Κορινθίας