23 Ιουν 2011

Φιλ.Συρίγος: Να καταργηθεί το στοίχημα


 «Αυτή τη στιγμή κυνηγάμε αυτούς που βρήκαν την ευκαιρία να εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες που τους δίνει το στοίχημα», δηλώνει στο tvxs.gr ο έμπειρος αθλητικογράφος Φίλιππος Συρίγος, ο οποίος επιρρίπτει διαχρονικές ευθύνες στην πολιτεία χαρακτηρίζοντας τον ΟΠΑΠ ως... «το μεγαλύτερο πλυντήριο χρήματος».

Πόση βαρύτητα έχουν κατά τη γνώμη σας οι χθεσινές συλλήψεις; Είμαστε κοντά στην πάταξη αυτών των κυκλωμάτων;

Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο απαιτεί πολλή σκέψη και συσχετισμό πάρα πολλών πραγμάτων. Δεν μου αρέσει να παριστάνω τον προφήτη του μέλλοντος, αλλά θα έλεγα ότι με βάση την πείρα του παρελθόντος δεν θα έπρεπε να είμαστε και τόσο αισιόδοξοι.
Βεβαίως, χθες γίναμε μάρτυρες μιας θεαματικής αλλαγής. Τόσο θεαματικής που ίσως να βάζει κάποιους σε σκέψεις. Πώς προήλθε αυτή; Μόνο από την ανάγκη να δείξουμε προς τα έξω, ότι εν πάση περιπτώσει είμαστε σε θέση να ξεκαθαρίσουμε τα του οίκου μας; Δηλαδή λόγω της πίεσης που ασκείται από το εξωτερικό, από την UEFA; Ή, αν θέλετε, ήταν αυτή η υπόθεση και μια καλή ευκαιρία για να λειτουργήσει ως ένα είδος αποπροσανατολισμού.

Είναι γεγονός ότι πολλοί αναρωτιούνται: «γιατί τώρα»; Δηλαδή τι μεσολάβησε σήμερα ώστε να σημειωθούν εξελίξεις σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο αποτελεί εδώ και χρόνια κοινό μυστικό.

Είναι αλήθεια, κοιτάξτε, εδώ και καιρό υπήρξε αυτή η πίεση από την UEFA να διερευνηθούν από τις ελληνικές αρχές τα στοιχεία που ήρθαν από εκεί. Αυτό πράγματι ήταν κάτι καινούριο.
Μέχρι τότε, παρ' ότι το ελληνικό κράτος, η ελληνική πολιτεία, είτε επί στοιχήματος είτε και προ στοιχήματος, είχε τη δυνατότητα να επέμβει για να ξεκαθαρίσει τα του αθλητισμού και ειδικότερα τα του ποδοσφαίρου, με τις διάφορες παράγκες και με τα διάφορα στησίματα, δεν το είχε κάνει. Είναι προφανές ότι αναγκάστηκε να το κάνει.
Ενδεχομένως να το χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή και για να δημιουργήσει εντυπώσεις, για να αποπροσανατολίσει, αλλά βεβαίως αυτό δεν άλλάζει την ουσία η οποία είναι μία: πράγματι -σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, τις συλλήψεις και τις διώξεις- έχουν προκύψει στοιχεία εναντίον κάποιων ανθρώπων. Το θέμα είναι που θα φτάσει η ιστορία αυτή.

Γίνεται λόγος και για αίτημα δίωξης προέδρου μεγάλης ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας.

Φαντάζομαι πως θα ακούσουμε πάρα πολλά πράγματα στη συνέχεια, τα οποία θα αποπροσανατολίσουν πολλούς και ενδεχομένως να αποδυναμώσουν το ίδιο το ζήτημα. Γιατί αντιλαμβάνεστε πως, από τη στιγμή που έχει ενεργοποιηθεί σε αυτή την ιστορία ο μεγάλος κοριός, υπάρχει μια συλλογή - καταγραφή χιλιάδων ή και παραπάνω τηλεφωνικών συνομιλιών και διαλόγων που είναι δυνατό να αξιοποιηθούν με ποικίλλους τρόπους και όχι μόνο δια του εισαγγελέα και γενικώς της δικαιοσύνης. Διότι κάποιοι, προφανώς, έχουν βάλει το αυτί τους και διαρρέουν επιλεκτικά. Έχω την εντύπωση πως όλο αυτό το πράγμα, για όσο λειτουργεί, θα λειτουργεί για κακό.

Πού θεωρείτε ότι βρίσκεται το «κλειδί» για την εξάλειψη ανάλογων, ομολογουμένως άθλιων, φαινομένων;

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, στην κατάργηση του στοιχήματος. Διότι αυτή τη στιγμή κυνηγάμε αυτούς που βρήκαν την ευκαιρία να εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες που τους δίνει το στοίχημα. Όμως ποιοι καθιέρωσαν το στοίχημα; Εμείς δεν το καθιερώσαμε; Η ελληνική πολιτεία δεν το καθιέρωσε;
Τα κράτη γενικώς δεν έχουν νομιμοποιήσει το στοίχημα ως εργαλείο ανάπτυξης του αθλητισμού και ειδικότερα του ποδοσφαίρου αλλά και ως εργαλείο για την είσπραξη χρημάτων; Δεν γνωρίζουμε πως, όταν θα φτάσουμε στο σημείο όπου το αθλητικό αποτέλεσμα θα γεννάει οικονομικό αποτέλεσμα, θα υπεισέλθει ο παράγων ανθρώπινη κατεργαριά για να επωφεληθεί από αυτό; Το ξέρουμε.
Όμως συνεχίζουμε να θέλουμε να λειτουργεί το στοίχημα, να λειτουργεί ολόκληρη η κοινωνία με κανόνες τζόγου. Γιατί; Επειδή θέλουμε τα καλά του στοιχήματος, δηλαδή το χρήμα το οποίο απορρέει από αυτό, και για τα υπόλοιπα ή κάνουμε τα στραβά μάτια -όπως κάναμε τόσα χρόνια- ή όταν παραστεί η ανάγκη προβαίνουμε και σε κάποιες ενέργειες όπως η σημερινή που ελπίζω να μην μείνει μόνο στο θέαμα.

Προσωπικά, μου έχει κάνει εντύπωση κάτι το οποίο έχω γράψει κατ' επανάληψη: πώς είναι δυνατό το ελληνικό κράτος, ο ΟΠΑΠ, τόσα χρόνια, επί της ουσίας να χρηματοδοτεί, να ενισχύει τους ανθρώπους που σήμερα κατηγορεί ότι είχαν συστήσει συμμορίες για να στρέφονται εναντίον του ελληνικού ποδοσφαίρου; Διότι όλοι αυτοί οι οποίοι συνελήφθησαν -και ο κ. Τσακογιάννης ως μεγαλομέτοχος της Ηλιούπολης, και ο κ. Μπέος ως μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού Βόλου, και ο κ. Ψωμιάδης ως πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της Καβάλας- επιχορηγούνται κανονικά από το κράτος και ειδικότερα από τον ΟΠΑΠ.
Κανείς δεν υποψιαζόταν τι γίνεται; Και τι εξυπηρετούσε αυτός ο φαύλος κύκλος; Εξυπηρετούσε την εξάπλωση του στοιχήματος. Διότι ο κάθε bookmaker, και ο ΟΠΑΠ μια εταιρεία στοιχημάτων είναι, βρίσκεται σε θέση να αντιμετωπίζει τέτοιους κινδύνους, διασφαλίζοντας τα νώτα του, πηγαίνοντας και παίζοντας κάπου αλλού αυτό που του έχουν βάλει ως μεγάλο στοίχημα.

Τα μεγάλα «τζογαδόρια» έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν τις πλάτες τους. Και γι' αυτό δεν είχαν κανένα πρόβλημα μέχρι σήμερα να ενισχύουν αυτούς που θα έπρεπε να ξέρουν -και αν δεν ήξεραν θα έπρεπε να υποψιάζονται- ότι ουσιαστικά του στήνουν σαμποτάζ. Αλλά επειδή αυτοί μπορούσαν να καλύπτουν τα νώτα τους, συνέχιζαν τη χρηματοδότηση η οποία απέβλεπε στην εξάπλωση του στοιχήματος, άσχετα αν αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εξαπατάται το καταναλωτικό κοινό, δηλαδή οι στοιχηματίζοντες.

Αφού λοιπόν είναι αυτή η κατάσταση, την οποία οι γνωρίζοντες δεν ανακαλύπτουν σήμερα, γιατί ο ΟΠΑΠ επί τόσα χρόνια, από συστάσεως στοιχήματος, καθιέρωσε -και υπάρχει μέχρι σήμερα και δεν τον αλλάζει- τον ανώνυμο στοιχηματισμό;
Μήπως για να μπορεί ο καθένας να «ξεπλένει» εύκολα τα λεφτά του; Διότι στην πράξη, και εν τέλει μέσα από αυτή τη λειτουργία, ο ΟΠΑΠ τι είναι; Το μεγαλύτερο «πλυντήριο» χρήματος.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr