30 Μαΐ 2011

Υποχώρηση βάσεων στις περιζήτητες σχολές


Πτωτική αναμένεται να είναι η τάση των βάσεων σε πολλά τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αφού τα θέματα στις φετινές εξετάσεις είχαν πολύ μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.
Οι μεγαλύτερες πτώσεις, όπως εκτιμούν οι διορθωτές, αναμένονται στο 2ο πεδίο που περιλαμβάνει... 
τις φυσικομαθηματικές σχολές, στο 4ο που περιλαμβάνει τα πολυτεχνεία και στο 5ο που περιλαμβάνει τις οικονομικές.

Και ο παράγοντας, οικονομική κρίση, αναμένεται να ανατρέψει τα δεδομένα που ίσχυαν έως πέρυσι στην πορεία των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, όπως αυτά διαμορφώνονται από τις επιδόσεις των υποψηφίων. Έτσι, φέτος η «υπερσυγκέντρωση» υποψηφίων στις μεσαίες βαθμολογίες -μεταξύ 14 και 17- σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης για μεσαίες σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων προβλέπεται να οδηγήσει σε άνοδο των βάσεών τους.

Βέβαια, λόγω των δυσκολότερων από πέρυσι θεμάτων είναι δεδομένη η μείωση των αριστούχων και άρα η πτώση των βάσεων εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές. Η Ιατρική, η Νομική και το Πολυτεχνείο, που θεωρούνται σχολές «φιλέτα» για τους αριστούχους, φέτος αναμένεται να χάσουν τους πάλαι πότε αριστούχους των Πανελλαδικών.

Βασικό ρόλο στην πορεία των βάσεων εισαγωγής θα διαδραματίσουν οι ανατροπές στις επιλογές σχολών από τους υποψηφίους. Και αυτό διότι πολλοί υποψήφιοι από τα μεγάλα αστικά κέντρα, για να αποφύγουν τα έξοδα της φοιτητικής μετανάστευσης, αναμένεται να επιλέξουν σχολές της πόλης τους έστω κι αν εισάγονται σε άλλη σχολή «εκτός έδρας», η οποία έχει αντικείμενο της πρώτης επιλογής τους.

Newpost