Την απόφασή του να μεταβεί την Κυριακή στο Κάιρο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Οπως εξήγησε ο κ.Παπανδρέου, συζήτησε την πρωτοβουλία..
του αυτή με την εκπρόσωπο της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Αστον αλλά και με τους άλλους ηγέτες οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά. "Θα επισκεφθώ το Κάιρο για να μεταφέρω αφενός το πνεύμα και τη συζήτηση της ΕΕ αλλά τις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης" είπε.
"Θα σταθούμε δίπλα στον αιγυπτιακό λαό", τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ενώ γνωστοποίησε ότι είχε και σήμερα επικοινωνία με ηγετικές προσωπικότητες της περιοχής, μεταξύ των οποίων ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος αλλά και ο Ελ Μπαραντέι.
Παράλληλα ήρθε σε τηλεφωνική επαφή και με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Κλίντον και Λαβρόφ.
Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην ευρωπαϊκή θέση για άμεση μετάβαση της Αιγύπτου σε δημοκρατικές αλλαγές χωρίς βία και με ομαλό τρόπο και σημείωσε ότι για την Ελλάδα η Αίγυπτος έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον ως γειτονική χώρα αλλά και διότι υπάρχει εκεί ελληνισμός και το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας. Οπως χαρακτηριστικά είπε, είναι μια χώρα που βρίσκεται στη γειτονιά μας.
Παράλληλα σημείωσε τον κίνδυνο να υπάρξει έκρηξη προσφυγικού ρεύματος προς την Ελλάδα στην περίπτωση που συνεχιστούν τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών.
Ερωτηθείς αν στον αραβικό κόσμο μπορεί να υπάρξει τρίτος δρόμος ανάμεσα στη δημοκρατία και τη θεοκρατία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ποτέ του δεν πίστεψε ότι το ζήτημα της Δημοκρατίας σχετίζεται με το ζήτημα της θρησκείας. Τόνισε επίσης ότι η έννοια της Δημοκρατίας είναι πανανθρώπινη και ότι στον Αραβικό κόσμο, κυρίως η νέα γενιά, αναζητήσει σήμερα Δημοκρατικές διεξόδους.
Διαβουλεύσεις για την κρίση χρέους
Τη βούληση των ηγετών της ΕΕ να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους της ευρωζώνης με μια συνολική λύση-πακέτο επαναβεβαίωσε ο πρωθυπουργός. "Η Ελλάδα έχει κάνει το χρέος της και όσα συζητήθηκαν δεν μεταφράζονται σε μέτρα για τη χώρα μας", τόνισε ο Γ.Παπανδρέου, στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων είναι δεδομένο, επαναλαμβάνοντας ότι το ζήτημα αυτό θα είναι μέρος του ευρύτερου πακέτου που θα αφορά την ΕΕ.
«Καταρχήν έχουμε μια θετική βούληση να υπάρξει ένα συνολικό πακέτο που θα αντιμετωπίσει και δικά μας θέματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη σύνοδο επισήμανε ότι στόχος είναι τις επόμενες εβδομάδες να ληφθούν αποφάσεις που θα θέσουν τέρμα στην κρίση χρέους της ΕΕ. «Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία αυτή η κρίση να είναι μια ουσιαστική αφορμή μιας πιο στενής οικονομικής διακυβέρνησης», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Σε ερώτηση για τις γαλλογερμανικές προτάσεις περί συνταγματικής κατοχύρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στη σύνοδο δεν κατατέθηκε συγκεκριμένη πρόταση, παρά μόνο κάποιες ιδέες για να επιχειρηθεί η σύγκλιση μέσω των διαβουλεύσεων.
Στο σημείο αυτό και αναφερόμενος εμμέσως στο αποκαλούμενο "Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας" που έφεραν στο προσκήνιο ο Νικολά Σαρκοζί και η Αγκελα Μέρκελ, υπογράμμισε ότι "το θέμα της ανταγωνιστικότητας δεν αφορά μόνο στο θέμα της μείωσης των ελλειμμάτων αλλά και στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών συστημάτων, σε φορολογικά ζητήματα και άλλα".
Εμείς, πρόσθεσε ο κ.Παπανδρέου, προτείναμε να υπάρξει επένδυση στην ποιότητα. Δεν θα ανταγωνιστούμε τους μισθούς της Κίνας, θα επενδύσουμε στην ποιότητα, τόνισε χαρακτηριστικά και ανέφερε την αύξηση που παρουσιάζουν οι ελληνικές εξαγωγές σε ορισμένα ποιοτικά προϊόντα ως ένα θετικό σημάδι.
ΤΟ ΕΘΝΟΣ