28 Φεβ 2011

Επιστολές Παπακωνσταντίνου προς ΔΕΚΟ για άμεση μείωση αποδοχών


 Μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ τουλάχιστον κατά 20% αλλά και των λειτουργικών δαπανών κατά 15-25% έχει ζητήσει η τρόικα, ωστόσο, αρκετές κρατικές επιχειρήσεις αγνόησαν την εντολή του υπουργείου Οικονομικών για μείωση των αποδοχών των... εργαζομένων.

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», ο υπουργός έστειλε επιστολές προς τις δημόσιες επιχειρήσεις ζητώντας τους να συνετιστούν άμεσα, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει ακόμη και αλλαγή της νομοθεσίας, με αυστηρές κυρώσεις για τις διοικήσεις που θα συνεχίσουν να αψηφούν τις εντολές της.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αρκετές ΔΕΚΟ, ακόμη και οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, όχι μόνο δεν προχώρησαν σε μειώσεις αποδοχών αλλά επινόησαν και «τρικ» αυξήσεων με μισθολογικές ωριμάνσεις και προαγωγές υπαλλήλων. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έστειλε επιστολές ζητώντας άμεσο περιορισμό της μισθολογικής δαπάνης. Μεταξύ των εταιρειών που ειδοποιήθηκαν ήταν, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ΟΠΑΠ (το Δημόσιο έχει το 34%), τα Ελληνικά Πετρέλαια (35,48%), η ΔΕΗ (51,12%), η ΕΥΑΘ (74,02%), η ΕΥΔΑΠ (61,33%), ο ΟΛΘ (74,27%), ο ΟΛΠ (74,14%).

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Μνημόνιο, απαιτείται η μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 15-25%, μείωση του βασικού μισθού κατά 10%, περαιτέρω μείωση 10% των δευτερογενών αμοιβών (υπερωρίες, επιδόματα κ.λπ.) και καθιέρωση του ανώτατου ορίου μικτών αποδοχών στα 4.000 ευρώ μηνιαίως. Οι μισθολογικές μειώσεις έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο.

Την ίδια στιγμή, διοικήσεις ορισμένων επιχειρήσεων, με την επίκληση νομικών γνωματεύσεων, χαρακτήρισαν «υπερβολή» τις νέες περικοπές, υπογραμμίζοντας ότι αν υλοποιηθούν, μαζί με αυτές που έγιναν το 2010 (οριζόντια περικοπή 10% ή συνολικά περίπου 200 εκατ. ευρώ), οι μειώσεις φθάνουν στο 35%.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται επίσης στην αλλαγή της νομοθεσίας για τις ΔΕΚΟ, με επιβολή αυστηρών κυρώσεων στις διοικήσεις που θα συνεχίσουν να αγνοούν τις εντολές για μισθολογικές μειώσεις και περιορισμό των δαπανών, όπως σημειώνει η «Ελευθεροτυπία». Η αναθεώρηση του νόμου πλαίσιου 3429/2005, σύμφωνα με το Μνημόνιο, επιβάλλει λογιστικό έλεγχο των λογαριασμών των εταιρειών ανά 6μηνο τουλάχιστον ή 3μηνο για τις 10 μεγαλύτερες επιχειρήσεις, την ενδυνάμωση των εσωτερικών ελέγχων των επιχειρήσεων (έχουν ήδη εγκατασταθεί 18 ελεγκτές), την ενίσχυση των κανόνων για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων και την εισαγωγή μεγαλύτερης ευελιξίας στις εργασιακές πρακτικές.

Τέλος τα δώρα στο Δημόσιο;

Τέλος στα επιδόματα εορτών και αδείας για όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου θα φέρουν οι ρυθμίσεις για το ενιαίο μισθολόγιο, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η εντολή της τρόικας για τη μείωση του μισθολογικού κόστους στο στενό δημόσιο τομέα, συνεπάγεται μεταξύ πολλών άλλων, την κατάργηση όλων των επιδομάτων που δεν συνδέονται με την παραγωγικότητα ή αποδοτικότητα των υπαλλήλων και των λειτουργών του Δημοσίου. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται και τα επιδόματα εορτών και αδείας.

Ήδη τα επιδόματα εορτών και αδείας έχουν περιοριστεί σε ένα ποσό συνολικού ύψους 1.000 ευρώ για όλο τον χρόνο. Η πλήρης περικοπή αναμένεται να ξεκινήσει, σύμφωνα με την εφημερίδα, τον Ιούλιο ταυτόχρονα με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr