9 Ιαν 2011

Έρχεται ο «μεγάλος αδερφός» και στη φορολογία


 Νέους ελέγχους με βάση τις δαπάνες διαβίωσης και τα περιουσιακά στοιχεία προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος Ιανουαρίου.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει το ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των συναλλαγών των φορολογούμενων (εμπορικά καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, συμβολαιογραφεία, πολεοδομίες, ξενοδοχεία, τράπεζες, ιδιωτικές κλινικές και εκπαιδευτήρια, ΔΕΚΟ κ.λπ.) και των...
 
περιουσιακών τους στοιχείων.

Οι έλεγχοι, θα πραγματοποιούνται μέσω ενός πλέγματος αντικειμενικών τεκμηρίων και κριτηρίων, θα είναι στοχευμένοι και θα στηρίζονται στη μεθοδολογία της Αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης οικονομικού εγκλήματος (IRS), σύμφωνα με την οποία το εισόδημα προσδιορίζεται από τον τρόπο διαβίωσης και τον συσσωρευμένο πλούτο.

Με το νέο σύστημα οι ελεγκτικές αρχές θα διενεργούν διασταυρώσεις του δηλωθέντος εισοδήματος του φορολογούμενου, μέσω ενός αρχείου στο οποίο θα είναι καταγεγραμμένες όλες οι δαπάνες διαβίωσης και οι συναλλαγές καθώς και οι αγορές περιουσιακών στοιχείων. 
Από το άθροισμα των συγκεκριμένων δαπανών θα προκύπτει το ύψος του εισοδήματος που θα πρέπει να δηλώνει ο φορολογούμενος και σε περίπτωση που αυτό είναι χαμηλότερο ο φόρος θα υπολογίζεται επί του «τεκμαρτού» και θα επιβάλλονται και τσουχτερά πρόστιμα και κυρώσεις που θα φθάνουν μέχρι ποινική δίωξη και φυλάκιση, ανάλογα με το μέγεθος της απόκλισης.

Αναλυτικά, τα εργαλεία που έχει θεσπίσει το υπουργείο Οικονομικών για τον έλεγχο των κρυφών εισοδημάτων και του «μαύρου χρήματος» είναι:

-η on line σύνδεση λογιστηρίων και ταμειακών μηχανών με τον κεντρικό υπολογιστή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων

-η καθιέρωση ηλεκτρονικών τιμολογίων και επαγγελματικών λογαριασμών στις τράπεζες για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων άνω των 3.000 ευρώ

-η εξόφληση από τους καταναλωτές των αγορών τους αξίας άνω των 1.500 ευρώ με πιστωτικές κάρτες ή επιταγές

-η πρόσβαση των φορολογικών αρχών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων

-το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, με την αξιοποίηση των στοιχείων για την ακίνητη περιουσία που έχουν δηλωθεί στο E9 και τη συλλογή στοιχείων από υποθηκοφυλακεία, συμβολαιογραφεία, πολεοδομίες, κτηματολόγιο κ.ά.

-η εφαρμογή του ηλεκτρονικού πληροφοριακού συστήματος ELENXIS, μέσω του οποίου θα καταστεί δυνατή η διασταύρωση δεδομένων για την οικονομική δραστηριότητα επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων από πολλές διαφορετικές πηγές

-η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για όλες τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες

-η εφαρμογή του νέου καθεστώτος τεκμηρίων διαβίωσης για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων

-η καθιέρωση φοροκάρτας, στην οποία θα καταγράφονται οι αγορές των καταναλωτών και συνεπώς ο τζίρος και ο ΦΠΑ στην αγορά.

Πιο αυστηρές θα είναι και οι ποινές που προβλέπονται για τους παραβάτες. Με πρόσθετους φόρους που φθάνουν μέχρι 200% και ποινές φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους θα τιμωρούνται, όσοι έπειτα από έλεγχο εντοπίζονται να έχουν αποκρύψει εισοδήματα.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr