Πριν από το 2004, τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών στα οποία διδασκόταν και η κινεζική γλώσσα στην Αθήνα, ήταν μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Σήμερα, ξεπερνούν τα 100! Μόλις πέρυσι, 200 μαθητές από μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λαμία) εξετάστηκαν για τα διπλώματα γλωσσομάθειας διαφόρων γνωστικών επιπέδων HSK (Hanyu Shuiping Kaoshi) από το Πανεπιστήμιο της Σαγκάης.
«Οι 120 απ' αυτούς πέτυχαν στις εξετάσεις», λέει στην «Κ» η κ. Αμαλία Ματιάτου, α΄ αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλάδας-Κίνας, που οργανώνει τις εξετάσεις σε συνεργασία με την κινεζική πρεσβεία.Η κινεζική γλώσσα ξεκίνησε να διδάσκεται στην Ελλάδα συστηματικά από τον σύνδεσμο Ελλάδας-Κίνας το 1982. Σιγά σιγά, το ενδιαφέρον άρχισε να αυξάνεται, ενώ «μπήκε στην τελική του ευθεία» κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο Ολυμπιάδων, της Αθήνας και του Πεκίνου. Τα φροντιστήρια ήταν αυτά που έδωσαν τον τόνο. «Συμπεριλάβαμε πέρυσι τα κινεζικά στο πρόγραμμα του φροντιστηρίου μας, λόγω της αυξημένης ζήτησης», σημειώνει στην «Κ» η κ. Τίνα Ζωγοπούλου, ιδιοκτήτρια Κέντρου Ξένων Γλωσσών στην Αθήνα. Μεταξύ των ενδιαφερομένων ήταν και πολλά παιδιά. «Ηδη το ένα τμήμα αποτελείται από μαθητές 10-12 χρονών», λέει.
Αλλά και οι γονείς παροτρύνουν τα παιδιά τους, καθώς εκτιμούν ότι τα κινεζικά είναι η «γλώσσα του μέλλοντος». Η καθηγήτρια Κινεζικών, κ. Μισέλ Τσάο Μούσα, που εδώ και έξι χρόνια διδάσκει τη γλώσσα στην Αθήνα, συμβουλεύει: «Τα κινεζικά απαιτούν αφοσίωση και πειθαρχία. Για να εξοικειωθεί κανείς με τα ιδεογράμματα, χρειάζεται εξάσκηση τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα».
Τι άλλο πρέπει να γνωρίζουν όσοι αποφασίσουν να ασχοληθούν; Οτι τα κινεζικά δεν έχουν καταλήξεις, ούτε γένη, ενώ η σειρά των λέξεων αλλάζει συχνά το νόημα. «Η γλώσσα μας έχει τέσσερις διαφορετικούς τόνους, τους οποίους καλείται να ξεχωρίζει ο ομιλητής!» αναφέρει.
Ενθουσιασμένος με την κινεζική γλώσσα δηλώνει στην «Κ» ο 24χρονος Ζαχαρίας Καμπάνης, πτυχιούχος του τμήματος Ναυτιλιακών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και γνώστης πλέον των κινεζικών. «Εχω κάνει ήδη αίτηση στην Cosco, όπως και στο κινεζικό επιμελητήριο, και περιμένω απάντηση», λέει. Ο Ζαχαρίας άρχισε να μαθαίνει κινεζικά στον Σύνδεσμο Ελλάδας-Κίνας τον Οκτώβριο του 2005. «Ηθελα να έχω ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην αναζήτηση εργασίας», σημειώνει, «τότε ακόμα δεν είχε κάνει εμφάνιση η Cosco στην Ελλάδα, ωστόσο στον χώρο της ναυτιλίας η Κίνα ήταν πάντοτε μια υπολογίσιμη δύναμη». Ο Ζαχαρίας δεν ήταν ο μοναδικός στο τμήμα του που σκέφτηκε έτσι. Τουλάχιστον 15 άτομα γράφτηκαν τότε, από το πανεπιστημιακό τμήμα του, σε φροντιστήρια κινεζικών.
Ο ίδιος θεωρεί ισχυρό το ενδεχόμενο να κάνει καριέρα στην Κίνα. «Παρακολουθώ από το Ιντερνετ την προσφορά εργασίας στην Κίνα, σε εταιρείες κινεζικών, ελληνικών ή άλλων συμφερόντων», διευκρινίζει, ενώ γνωρίζει ήδη αγγλικά, γερμανικά και ισπανικά. «Η μεγάλη μου, όμως, αγάπη είναι τα κινεζικά», ομολογεί.
Από περιέργεια ξεκίνησε τα κινεζικά η 24χρονη Μαρία Σαρρή, φοιτήτρια στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, αλλά τελικά «εθίστηκε». «Γράφτηκα στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών». Τον Σεπτέμβριο του 2005, από έξι τμήματα, 20 φοιτητές πήραν την απόφαση να μάθουν κινεζικά. «Σχεδιάζω να επισκεφθώ την Κίνα το καλοκαίρι! Προς το παρόν κάνω πρακτική με τους Κινέζους που συναντώ στην Αθήνα».
Ο συμμαθητής της Μαρίας, ο 30χρονος Δημήτρης Σχίζας, μηχανολόγος μηχανικός του ΕΜΠ, επέλεξε τα κινεζικά για λόγους επαγγελματικούς. «Εχει πλέον ανοίξει η αγορά της Κίνας στην Ευρώπη και οι συνεργασίες διευκολύνονται, όταν γνωρίζεις τη γλώσσα του εταίρου», τονίζει. Ο Ζαχαρίας, η Μαρία και ο Δημήτρης θα δώσουν σε λίγες μέρες εξετάσεις για διπλώματα γλωσσομάθειας...
ΠΗΓΗ:kathimerini.gr